vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăNova Apaserv riscă falimentul

Nova Apaserv riscă falimentul

Problemele financiare ale Nova Apaserv continuă să se agraveze, societatea fiind în pericol de a intra în faliment. În urma unui control desfăşurat în cadrul companiei de către o comisie formată din personalul Autorităţii de Management din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care supraveghează implementarea proiectelor Nova Apaserv, în 2016, s-au găsit nereguli, iar operatorului de apă i s-a stabilit o corecţie financiară de trei milioane de euro.

Situaţia este confirmată chiar de către managerul general al Nova Apaserv, Albert Tănasă. „Organul de control când a venit la acea vreme a constatat că nu s-au respectat cerinţele din caietul de sarcini la modul de atribuire pentru două contracte de servicii prin care se desfăşoară proiectul major de extindere apă şi canalizare la nivelul judeţului. Noi am făcut o contestaţie, dar totul a rămas cum s-a stabilit iniţial, după care am făcut o expertiză extrajudiciară şi s-a stabilit că nu au fost elemente de natură civilă, penală şi s-a respectat caietul de sarcini”, a spus Albert Tănasă.

Acesta a mai precizat că au mai fost controale inclusiv de la UE. „Este vorba DLAF. Nu a constat niciun element care să implice vreo infracţiune. Noi am contestat corecţia primită în instanţă şi o să vedem ce o să decidă justiţia”, a mai spus Albert Tănasă.

Acesta nu îşi face griji pentru faptul că suma pe care ar trebui să o plătească ar băga practic societatea în faliment. „S-a stabilit ca toate corecţiile din ţară să fie suportate de la bugetul de stat, s-a stabilit acest lucru la nivel naţional, în cazul în care vom pierde procesul. Este şi normal acest lucru, eu am capitalul social pe societate de aproape zece milioane de lei şi doar corecţia este de aproape de 15 milioane lei”, a încheiat Albert Tănasă.

 

„Orice parte care pierde plăteşte”

 

Surse apropiate operatorului de apă spun însă că această corecţie financiară nu o va plăti Guvernul, ci operatorul împreună cu principalul acţionar care este Consiliul Judeţean (CJ). „Pe speţa în care este implicată Nova Apaserv nu este posibilă plata prin Guvern. Într-adevăr Guvernul plăteşte unele corecţii financiare, dar doar pentru anumite motive, iar la Botoşani operatorul de apă nu se încadrează. Dacă se va pierde procesul vor suporta ei această plată”, declară sursele. Noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Nova Apaserv, Narcis Ştefan, jurist de profesie, confirmă acest lucru. În schimb acesta nu concepe ca procesul să fie pierdut. „Eu nici nu pot în această situaţie să pun în faţă o soluţie negativă. Eu cred că vom câştiga în instanţă, anticipez o soluţie favorabilă. În scenariul cel mai negativ, vom analiza atunci ce măsură vom lua. Societatea de apă va plăti dacă se va pierde, fiindcă teoria generală în drept este că orice parte care pierde plăteşte”, a spus Narcis Ştefan.

 

CJ nu vrea să plătească

 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, principalul acţionar al Nova Apaserv, cunoaşte această problemă, însă susţină că cei care ar trebui să o rezolve sunt cei din conducerea operatorului de apă. Întrebat dacă instituţia pe care o reprezintă va plăti corecţia ca în cazul Spitalului Judeţean, acesta a spus că lucrurile sunt diferite. „Nova Apaserv este societate comercială şi trebuie să se descurce. Au directori cu leafa pe care o ştiţi foarte bine şi trebuie să caute soluţii. Spitalul nu este societate comercială, sunt reguli diferite. Să facă împrumuturi în bancă să-şi programeze bugetul în fiecare an şi uşor uşor să plătească suma dacă vor pierde. Dacă aceşti bani ar trebui să fie plătiţi toţi într-o singură tranşă Nova Apaserv are probleme mari de tot”, a mai spus preşedintele CJ.

 

Masterplan cu probleme de implementare

 

Corecţia financiară primită de către Nova Apaserv se referă la Programul Operaţional Infrastructură Mare în valoarea de aproximativ 90 de milioane de euro, din care 85% din fonduri europene. Contractul a fost semnat în 2011, iar lucrările trebuiau finalizate în decembrie 2015, dar acesta nu va fi gata nici în acest an, la Vorona stadiul lucrărilor fiind de 30%.

 

Problemele se adună la operatorul de apă

 

Corecţia financiară nu este singura problemă financiară a operatorului de apă. De la începutul acestui an şi până în prezent, salariile angajaţilor au fost plătite cu întârziere care au ajuns şi până la opt zile. Şi asta în condiţiile în care avea încasări lunare de peste 100% într-o lună.

Mai mult, au fost obţinute reeşalonări către E.ON şi alţi furnizori, iar în fiecare lună operatorul de apă trebuie să plătească 400.000 lei către salariaţi bani primiţi în instanţă. Preţul apei a fost majorat în decembrie anul trecut fiind şanse mari să mai fie majorat o dată anul acesta, pentru a putea face faţă cheltuielilor. Şi acestea în condiţiile în care 80% dintre cei aproximativ 530 de salariaţi au salariul minim pe economie sau cu 100-200 de lei mai mult, indiferent de condiţiile de muncă

În schimb, cei şase directori ai societăţii au fiecare salarii lunare de peste 10.000 de lei şi bonusuri de performanţă de aproximativ 4.000 de lei, astfel că suma necesară pentru plata lor este de aproximativ un milion de lei lunar.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...