spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăMedicina preventivă ignorată de stat

Medicina preventivă ignorată de stat

Statul a lăsat medicina preventivă în grija privaţilor. Într-un judeţ precum Botoşaniul, unde oamenii ajung la medic doar când sunt grav bolnavi, aproape că nu există medicină preventivă. De această latură se ocupă mai mult reţelele de medicină privată, la care au acces în principal salariaţii din urban. Locuitorii din rural au la dispoziţie doar dispensare învechite şi centre de permanenţă slab dotate. La aceştia ajung foarte greu până şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) sau spitalelor, implicaţi în campanii de informare şi popularizare a importanţei vaccinării sau a riscurilor fumatului, de exemplu.

Totul, în timp ce numărul botoşănenilor care optează pentru un stil de viaţă sănătos începe să crească. Acest lucru este afirmat de medicii de familie, care spun că aproape zilnic au pacienţi care-i întreabă ce trebuie să facă pentru a evita îmbolnăvirile. „Dacă înainte toţi veneau şi-mi cereau medicamente, acum mă întreabă ce să facă pentru a nu lua medicamente. Şi nu doar tineri, ci şi persoane în vârstă, care-mi spun că s-au săturat să ia pastile şi vor să facă ceva pentru a trăi sănătos”, a declarat un medic de familie din Botoşani, adăugând că ar fi bine ca persoanele peste 30 de ani să vină măcar o dată la câteva luni la medic pentru a-şi măsura tensiunea arterială.

Periodic trebuie făcute şi analize de sânge, nivelul ridicat al colesterolului, de exemplu, indicând riscul de afecţiune cardiovasculară.

 

Analize pentru a preveni boli grave

 

Potrivit acestuia, botoşănenii se interesează atât de nutriţie, cât şi de analizele pe care trebuie să le facă din timp pentru a afla dacă riscă vreo boală gravă. „Am aflat din presă că bolile cardio-vasculare afectează aproape jumătate din populaţie. Pentru că mama este hipertensivă, mi-am luat trimitere de la medicul de familie şi am venit la specialist. Din păcate în policlinică nu sunt locuri, aşa că voi merge la privat”, a precizat o tânără venită la Spitalul Judeţean pentru a se programa la o consultaţie la cardiolog.

Datele statistice arată că nouă din zece unităţi medicale care au capacitatea de a asigura prevenirea afecţiunilor sunt private. O analiză a evoluţiei mediului privat arată că segmentul medical – clinici, cabinete, centre de imagistică – care oferă consultaţii, analize şi ecografii specifice controlului de rutină, indică o creştere de cinci ori în ultimii zece ani. Astfel, ponderea unităţilor medicale private cu potenţial de prevenire a afecţiunilor a ajuns la 87%, de la 60% cât era în 2006. „Creşterile sunt spectaculoase pentru centrele medicale de specialitate şi cele de medicină generală, dar şi pentru cabinetele de acest tip. Ponderea lor este de 94, respectiv 97 de procente, unele tipuri fiind exclusiv în mediul privat. Medicina de familie, esenţială pentru funcţionarea eficientă a sistemului medical este, dacă putem spune aşa, aproape în totalitate privată. Spun asta pentru că vorbim de 99%. La fel se întâmplă şi în cazul stomatologiei. Cu greu mai găseşti un cabinet de stat”, a spus Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED – Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

 

Zeci de persoane ajung la medic prea târziu

 

Zeci de persoane aleg, însă, să stea acasă, sperând că pur şi simplu le va fi bine. Medicii cardiologi avertizează că, adesea, afecţiunile cardiovasculare decurg fără simptome şi că multe persoane ajung la ei doar după ce au suferit un atac de cord sau un accident vascular. Simptomele care preced atacul de cord includ durere în piept, care poate radia în braţul stâng, în maxilar sau în spate, dificultăţi în respiraţie, greaţă, senzaţie de ameţeală sau de leşin. Alte simptome includ amorţeala subită a unei părţi a corpului, cel mai adesea a unui braţ sau picior, pierderea temporară a memoriei, dificultăţi de vorbire sau de înţelegere, dificultăţi de vedere, locomotorii, dureri de cap, pierderea cunoştinţei.

„Partea bună este că 80% din atacurile de cord premature şi accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Trebuie doar să renunţăm la fumat şi să optăm pentru exerciţii fizice. Trebuie să includem în alimentaţie fructe şi legume, cereale integrale, carne slaba, pui sau peşte, leguminoase, soia şi cât mai puţină sare şi zahăr”, a precizat un cardiolog botoşănean.

Numărul bolnavilor cu afecţiuni cardio-vasculare depăşeşte 44.000, iar zilnic apar noi şi noi cazuri. Pentru că secţia de cardiologie este plină la refuz, pacienţii încep să fie internaţi şi pe interne, iar medicii legişti spun că au parte săptămânal de 1-2 cazuri de decese la tineri sub 40 de ani în urma infarcturilor.

 

– Tudor CHIRIAC

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...