twelve − one =

A password will be e-mailed to you.

Ancheta declanşată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava în cazul celor cinci botoşăneni bănuiţi că ar fi iniţiat o grupare infracţională specializată în traficul cu migranţi scoate la iveală noi amănunte. Potrivit anchetatorilor, gruparea acţiona pe ruta Ibăneşti (Botoşani) – Dorohoi – municipiul Botoşani – Suceava. Migranţii erau racolaţi din Ucraina şi preluaţi de suspecţii botoşăneni care stabileau detaliile trecerii frontierei. După ce ajungeau în România, migranţii erau cazaţi pe raza judeţului şi transportaţi mai apoi în Suceava.

 

Patru „loturi” de străini interceptate

 

Pe parcursul cercetărilor, structurile de combatere a crimei organizate au interceptat patru „loturi” de migranţi. Astfel, ancheta a început la mijlocul lunii mai, după ce într-una din camerele unui hotel de lângă Gara Suceava, poliţiştii au depistat trei cetăţeni de origine pakistaneză, care fuseseră aduşi de la Botoşani.

Ulterior, în noaptea de 9 spre 10 iunie, alţi trei pakistanezi au trecut graniţa şi au fost descoperiţi a doua zi dimineaţă, în judeţul Botoşani, în timp ce hoinăreau în apropiere de frontiera cu Ucraina.

În noaptea de 26 spre 27 iunie, la o distanţă de 700 de metri de linia de frontieră, grănicerii ucraineni au reţinut încă patru cetăţeni din Bangladesh, iar la o distanţă de aproximativ o sută de metri în interior faţă de linia de frontieră, în apropiere de Racovăţ (comuna Pomârla), poliţiştii de frontieră l-au prins şi pe botoşăneanul Florin Gabriel Z., care urma să-i preia pe transfugi.

Pe 28 iunie, în timpul descinderilor organizate de DIICOT, dintr-un apartament din Rădăuţi au fost ridicaţi alţi şase migranţi.

 

Sume uriaşe plătite de migranţi

 

Investigaţiile au mai scos la iveală că migranţii plăteau de regulă sume cuprinse între 6.000 şi 15.000 de dolari, fragmentat, pentru a putea fi trecuţi dintr-un stat în altul. Înainte de a ajunge pe teritoriul României, ei erau instruiţi să ceară statut de refugiat. Astfel, ei puteau ajunge în Centrul de Cazare a Azilanţilor Rădăuţi, din judeţul Suceava, de unde puteau fi preluaţi de ceilalţi membri ai reţelei din judeţul vecin, centrul având un regim deschis.

Gruparea a fost anihilată pe 27 iunie, când procurorii DIICOT au organizat opt percheziţii, cinci în Botoşani şi trei în Suceava. Cinci botoşăneni – Florin B., Victor B., Mircea R., Ovidiu P. şi Gabriel Florin Z. – au fost arestaţi preventiv pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi în formă continuată. Alături de ei au ajuns după gratii şi doi suceveni, Ciprian Aurelian S. şi Florin Gheorghe G., bănuiţi că ar fi aderat la grupare, faţă de o altă persoană fiind dispusă măsura controlului judiciar.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Apreciază calitatea articolului

EVALUAȚI ARTICOLUL -
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...