spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăJudeţ în alertă din cauza pestei

Judeţ în alertă din cauza pestei

Apariţia unui focar de pestă porcină în judeţul nostru ar putea crea pagube economice importante pentru fermieri şi nu numai. Prezentă luni în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  (DSVSA) a atras din nou atenţia asupra pericolului în care se află judeţul nostru.  „Numărul de porci care se află la nivelul judeţului Botoşani în exploataţiile non profesionale este de 32.715, iar numărul porcilor mistreţi este de 1.730.  De asemenea, sunt cinci exploataţii comerciale care au un efectiv de 10.213 porci. Acesta este efectivul care în caz de apariţie a pestei porcine africane s-ar confrunta cu această boală”, a spus directorul DSVSA.

Aceasta a mai atras atenţia asupra faptului că botoşănenii încearcă să introducă în ţară produse de origine animală din Ucraina şi Republica Moldova, deşi acest lucru este interzis. „De la începutul anului am confiscat peste 800 de kilograme de produse în cele două puncte de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut şi Stânca Costeşti”, a mai spus directorul DSVSA.

 

Focar descoperit la Tulcea

 

Aceste avertizări vin în contextul în care, săptămâna trecută, peste 40.000 de proci au fost sacrificaţi din cauza pestei porcine africane.  „Acolo afacerea proprietarului a fost închisă. Pesta nu se transmită la om, dar produce pagube economice majore. Deja sunt ţări care au renunţat la a mai face comerţ cu România în ceea ce priveşte carnea de porc şi aici mă refer la Rusia, China, Serbia şi Elveţia”, a concluzionat Minodora Vasiliu.

De asemenea aceasta a adăugat că, în cazul în care judeţul Botoşani va fi afectat de pestă, vor fi despăgubiţi doar proprietarii care au animalele înregistrate în evidenţele DSPSA.

 

Măsuri pentru prevenirea bolii

 

Reprezentanţii instituţiei au stabilit o serie de măsuri pentru a împiedica apariţia bolii în gospodăriile particulare. Astfel, proprietarii trebuie să-şi schimbe hainele după părăsirea spaţiilor unde sunt crescuţi porcii, iar mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun. De asemenea vizitele persoanelor străine de proprietate în zona locului de creştere a porcilor trebuie evitată cât mai mult posibil.  „Este interzisă accesul în curte a celor care au fost la vânătoare sau celor care au porci în propria gospodărie şi nu respectă măsurile de biosecuritate”, spun reprezentanţii DSVSA.

În fermele comerciale toate mijloacele de transport vor fi dezinfectate la intrare şi ieşire din unitate, circulaţia persoanelor va fi restricţionată, iar medicul veterinar care asigură supravegherea unităţii trebuie să anunţe DSVSA imediat ce observă orice semn de boală a porcilor.

 

Boala nu este transmisibilă la om

 

Judeţul Botoşani s-a mai aflat la începutul acestui an în alertă din cauza pestei porcine africane după apariţia unui focar într-o localitate aflată la 300 de metri de graniţa cu România. Atunci localităţile Horodiştea, Eşanca, Bajura, Conceşti, Cuza Vodă, Păltiniş, Slobozia, Cuzlău şi Darabani s-au aflat sub supraveghere atentă.

Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om însă poate produce dezastre economice. Apariţia unui singur caz pe teritoriul ţării înseamnă interdicţia exportului de carne şi produse de origine animală timp 12 ani.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Simptomele sunt febră ridicată de 40-42°C, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi moartea subită a animalelor.

 

– Alexandru DOROFTEI

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

  1. Cine stie ce jocuri o mai fi si pe aici , cind TULCEA e plina de pesta porcina si gripa aviara , in anumite perioade de domnie , asa si BOTOSANI se umple de pesta poate , la indicatiile unora care au chef sa țina judetul in saracie printre ultimele din tara , sa nu depaseasca sudisti in realizari si sa nu fim coptati de intreprinzatori straini . Am mai intilnit situatii cind porcii erau rosii de soare si sa intrat in alerta ca sunt bolnavi de pesta .

Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...