four + ten =

A password will be e-mailed to you.

Poliţiştii refuză să participe la concursurile organizate pentru posturile de conducere rămase vacante.

 

Situaţie fără precedent în Inspectoratul de Poliţie Judeţean, unde mai multe funcţii de conducere ar putea rămâne vacante întrucât poliţiştii refuză să participe la concursurile organizate pentru posturile rămase vacante. Cel mai bun exemplu este concursul pentru ocuparea a zece funcţii de şefi de post, care nu au reuşit să capaciteze interesul poliţiştilor. Astfel, în cursă s-au înscris doar şapte agenţi, un al optulea candidat fiind exclus întrucât nu s-a mai prezentat la testarea psihologică. Astfel, la final a fost doar câte un singur candidat pentru funcţiile de şef de post din Todireni, Răuseni, Brăeşti, Văculeşti, Mitoc, Adăşeni şi Ripiceni, în timp ce la Stăuceni, Dimăcheni şi Dângeni nu a existat niciun agent care să-şi dorească să fie şef.

La fel, pentru funcţia de şef Serviciu Rutier s-au prezentat doar doi ofiţeri, însă ambii nu au reuşit să obţină nota 7 la interviu şi au fost declaraţi respinşi.

Interesant este că inclusiv pentru funcţia de adjunct al inspectorului şef, scoasă la concurs în aprilie, s-a înscris un singur candidat, comisarul Cătălin Ilaşcu, cel care a promovat examenul. Însă, deşi concursul a avut loc în luna mai la Bucureşti, acesta a fost instalat în funcţie abia luna aceasta, el urmând să coordoneze activitatea structurilor de Ordine Publică şi Poliţie Rutieră.

În schimb, pentru funcţia de şef Serviciu Cabinet, care reprezintă a patra funcţie în ierarhia conducerii Poliţiei botoşănene, s-au înscris trei ofiţeri, unul fiind eliminat întrucât nu s-a mai prezentat la testarea psihologică. În final, postul a fost adjudecat de subcomisarul Gabriela Burlacu.

Comisarul şef Viorel Şerbănoiu, şeful IPJ Botoşani, spune că opţiunea de a participa sau nu la un concurs pentru o funcţie de conducere aparţine fiecărui lucrător. De asemenea, pot exista situaţii în care poliţiştii să nu îndeplinească condiţiile de admisibilitate cerute, deşi iniţial şi-au manifestat intenţia de a participa la concursul respectiv. „Dar esenţială este opţiunea lucrătorului, care nu poate fi influenţată”, a explicat şeful IPJ.

 

Sindicaliştii denunţă condiţiile de muncă

 

Liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual din cadrul IPJ Botoşani, Sandu Afrăsânei, crede că ar putea fi vorba de două motive pentru care poliţiştii nu mai vor să fie şefi – unul legat de remuneraţie şi celălalt de situaţia în care s-ar putea afla viitorul şef.

„Indemnizaţia de conducere pentru unele funcţii nu este chiar atât de mare în raport cu responsabilităţile. În plus, la posturile comunale este vorba şi de condiţiile oferite la traiul la ţară. Majoritatea comunelor din judeţ nu au reţea de canalizare, WC-ul este în curte, iar locuinţa de serviciu este încălzită în sezonul rece cu sobe pe bază de lemn”, a explicat Sandu Afrăsânei.

În plus, cei care aspiră la funcţii iau în calcul şi un alt aspect. „La deficitul de personal care există în minister, la subfinanţarea sistemului, un manager trebuie să-şi realizeze indicatorii, să-şi îndeplinească sarcinile, cu mijloacele financiare şi umane pe care le are. Ştiind din start care sunt condiţiile, cei mai mulţi preferă să stea în expectativă”, a adăugat Sandu Afrăsânei.

 

Problemă accentuată de pensionări

 

La toate acestea mai există şi riscul ca, în ciuda faptului că sunt pregătiţi, unii dintre candidaţi să nu promoveze concursul. Astfel, singura probă de examen este un interviu pe teme profesionale, dar evaluarea poate fi subiectivă. Astfel, în loc să se remarce, unii dintre candidaţi ar putea fi respinşi, iar notele primite i-ar putea trimite într-un con de umbră.

Cert este că problemele au început să se manifeste după valul de pensionări din 2016 şi 2017, când mai mulţi şefi din IPJ Botoşani şi poliţişti cu experienţă au preferat să pună armele în cui în favoarea unei pensii egale cu salariul.

 

– Sebastian GHEORGHIU

Apreciază calitatea articolului

1 VOTURI - MEDIE: 3,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...