sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăŞefă de promoţie recompensată cu 10 la bacalaureat

Şefă de promoţie recompensată cu 10 la bacalaureat

Daria Ichim, absolventă a Colegiului Naţional „A.T. Laurian”, profilul filologie-bilingv franceză, a obţinut 10 pe linie, la Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor. Ea a absolvit liceul, ca şefă de promoţie, clasele a XI-a şi a XII-a încheindu-le tot cu media maximă.

Tânăra este de părere că subiectele date anul acesta la examen au fost de nivel mediu şi că orice elev ar fi putut obţine notă de trecere, fără să înveţe prea mult. „Pentru mine cea mai mare provocare a fost limba română, deoarece gradul de subiectivism este ridicat, trebuie să cazi pe subiect, să ai exemplele la tine, un vocabular dezvoltat. Totuşi nu mi-a fost greu, am muncit constant şi mi-a plăcut mereu să descopăr, să învăţ lucruri noi şi am avut mereu parte de încurajare şi susţinere din partea părinţilor, a profesorilor şi prietenilor”, a declarat Daria.

Ea le transmite colegilor care vor susţine examenul în următoarele sesiuni să înveţe din timp, să nu lase totul pe ultima sută de metri şi să hotărască cu chibzuinţă pentru ce materie vor opta pentru proba la alegere a profilului, astfel încât să iasă în avantaj.

Pentru Daria, media maximă la examenul maturităţii, vine ca o încununare a unui parcurs şcolar de succes. „În liceu am participat la diferite olimpiade şcolare, cele mai importante premii fiind premiul III la Olimpiada Naţională de limbă germană modernă (în 2016), premiul I proiect la aceeaşi olimpiadă (în anul 2017) şi premiul I la concursul naţional «Europe, jeunesse, francophonie», din Bucureşti, obţinut acest an alături de Manuela, Ştefan şi Ciprian, colegii mei, concursul fiind pe grupe”, a declarat Daria.

 

Voluntar la Biblio-Vacanţa

 

Tânăra de 10 a participat ca voluntar în cadrul proiectului Biblio-Vacanţa, unde a predat limba germană şi engleză atât la grupe de preşcolari, cât şi elevilor de gimnaziu, liceu şi adulţilor. Totodată, ea este voluntar în cadrul Asociaţiei B-Right Media.

Daria va studia franceza şi germana la Facultatea de Litere, departamentul Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. „Pe viitor, mi-ar plăcea foarte mult să devin profesor”, a mai spus tânăra.

Judeţul Botoşani are cinci absolvenţi de liceu care în acest an au media 10 la Bacalaureat. Primul este olimpicul internaţional Ştefan Răzvan Bălăucă, absolvent al Colegiului „Mihai Eminescu”, cel care şi-a echivalat probele la Bacalaureatul Olimpicilor cu medaliile obţinute la Olimpiadele Internaţionale. El este singurul din ţară care are media maximă la Bacalaureatul Olimpicilor.

La prima sesiune a bacalaureatului acelaşi rezultat a fost obţinut de Flavia Roxana Ghicioc, Andrei Alexandru Hriţcu şi Bianca Streteanu, absolvenţi al Liceului „Regina Maria” Dorohoi. Daria Ichim a obţinut iniţial la Bacalaureat media 9,96, însă după contestaţii, a primit 10.

 

Colegiul „Mihai Eminescu”, cele mai bune rezultate

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) anunţat rezultatele obţinute de liceele botoşănene la prima sesiune a Bacalaureatului. Ca în fiecare an, clasamentul este deschis de licee care an de an înregistrează o rată de promovare aproape de 100%: Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul „A.T. Laurian” şi Colegiul Economic „Octav Onicescu”. Rezultatele erau de aşteptat, dat fiind faptul că la aceste unităţi se înscriu în clasa a IX-a elevi cu rezultate foarte bune la învăţătură.

Zece unităţi de învăţământ liceal au o rată de promovare la bacalaureat cu mult sub media judeţeană care este de 72,47%. Acestea ies în evidenţă şi prin numărul mic de candidaţi care au susţinut examenul. La Liceul Todireni, de exemplu, s-au înscris pentru examen 11 candidaţi, 10 au susţinut probele scrise şi toţi au fost declaraţi respinşi. Singurul candidat de la Şcoala de Cooperaţie a fost declarat respins. În aceste cazuri trebuie să se ţină cont de faptul că la aceste licee intră elevi cu medii foarte mici de admitere.

Toate liceele care sunt sub media judeţului trebuie să-şi întocmească un plan de măsuri pentru anul şcolar următor şi să identifice eventuale cauze ale eşecului elevilor. Trebuie să avem în vedere pe viitor şi ideea acelui examen diferenţiat, pentru că nu putem aplica aceeaşi unitate de măsură la absolvenţii colegiilor şi cei ai liceelor tehnologice”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.

 

Liceele cu cele mai bune rezultate

  1. Colegiul „Mihai Eminescu”               99,10%
  2. Colegiul „A.T. Laurian”                        98,59%
  3. Colegiul Economic „Octav Onicescu”    93,33%
  4. Liceul de Artă „Ştefan Luchian”      87,50%
  5. Colegiul „Grigore Ghica” Dorohoi     87,13%
  6. Liceul „Grigore Antipa”                          85,32%
  7. Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”      85,14%
  8. Liceul „Nicolae Bălcescu” Flămânzi   82,42%
  9. Liceul „Regina Maria” Dorohoi          81,46%
  10. Seminarul „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi    78,13%

 

Liceele cu cele mai slabe rezultate

  1. Liceul Bucecea         40,91%
  2. Liceul „Ştefan Luchian” Ştefăneşti     32%
  3. Liceul „Dimitrie Negreanu”                   25%
  4. Liceul „Anastasie Başotă” Pomârla          25%
  5. Liceul Coţuşca                                       22,22%
  6. Liceul „Al. Vlahuţă” Şendriceni            21,43%
  7. Liceul „Petru Rareş”                           19,05%
  8. Liceul „Elie Radu”                 12,5%
  9. Liceul Todireni                     0%
  10. Şcoala Profesională de Cooperaţie 0%

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...