seventeen + 11 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Neglijenţa, sărăcia sau lipsa de educaţie sunt câteva dintre cauzele care duc la creşterea mortalităţii infantile. Din păcate şi în ziua de astăzi, când analizele medicale pentru femeile însărcinate sunt gratuite, chiar dacă viitoarea mămică nu este asigurată, adresabilitatea la medicul specialist în timpul sarcinii nu este nici măcar apropiată de 100%.

Un exemplu în acest sens a fost chiar un caz petrecut în acest weekend în Maternitatea Botoşani. O femeie din judeţ a ajuns la spital chiar în ultimele secunde de travaliu. Practic au durat zece minute de la prezentarea ei până când se afla în sala de operaţii pentru a naşte. Surpriza, atât pentru mămică, dar şi pentru medici, a fost în momentul naşterii, când pe lume au venit nu unul, ci doi bebeluşi. Două fetiţe de 1.800 şi 1.900 de grame.

Deşi sănătoase, cele două sunt cu mult sub greutatea normală, iar medicii specialişti încearcă acum să le stabilizeze pe secţia de reanimare. Motivul principal pentru surpriza tuturor a fost faptul că mama, care mai are trei copii acasă, nu a mers deloc la medic pe parcursul celor nouă luni de sarcină, iar când a ajuns, medicii nu au mai putut să îi facă ecografie, fiind declanşată deja naşterea, femeia ştiind că urma să aducă pe lume un copil, nu doi.

„Din fericire acum a fost un caz fericit, în care bebeluşii sunt bine, însă din păcate nu toate sarcinile nemonitorizate sunt aşa, iar munca noastră este infinit mai grea”, a precizat medicul specialist neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

 

Aproape jumătate dintre sarcini nu sunt monitorizate de medici

 

Potrivit specialiştilor, din cele 2.700 de mămici care au dat naştere anul trecut în Maternitatea Botoşani doar 50-60% sunt cu sarcini observate de medic, însă doar câteva consultaţii, dintre acestea un număr şi mai mic având sarcina monitorizată pe tot parcursul.

Astfel de „surprize” nu sunt pe cât de rare şi-ar dori medicii, existând cel puţin 2-3 cazuri pe an. Într-o situaţie relativ asemănătoare s-a aflat cu o mamă care fusese la o consultaţie şi a venit la spital ştiind că va naşte gemeni şi a plecat acasă cu tripleţi, însă şi atunci copiii au venit pe lume cu greutăţi foarte mici.

„Un copil de o asemenea greutate este greu de îngrijit pentru orice mamă, fie ea adultă sau minoră. Există foarte multe cazuri în care femeile însărcinate vin la medic doar în momentul în care nasc. Acest lucru este dăunător atât pentru viitoarea mamă cât şi pentru copil. Există riscul ca micuţul să se nască prematur, să sufere de malformaţii sau în cel mai rău caz să survină decesul la scurt timp după naştere”, a mai spus medicul Carmen Zaboloteanu.

 

Natalitate într-o continuă scădere

 

Specialiştii sunt şi mai îngrijoraţi de faptul că natalitatea la Botoşani este într-o continuă scădere, în timp ce procentajul sarcinilor neurmărite se păstrează la valori mari. Cu atât mai mult cu cât numărul mamelor minore este în creştere, iar în cazul lor monitorizarea este o raritate. Spre exemplu, în 2017, doar zece sarcini au fost monitorizate în cazul celor 120 de copile care au născut.

Nivelul de educaţie al viitoarelor mămici, indiferent de vârstă, este unul foarte scăzut, din punct de vedere medical, motiv pentru care medicii botoşăneni sunt de părere că trebuie să se acţioneze mai mult pe educaţie, pe mai multe căi, nu doar la nivelul de educaţie a mamei, de aceeaşi părere fiind şi deputatul Tamara Ciofu.

Doar prin educaţie şi vizite repetate în comunităţi cred că putem să eliminăm o astfel de problemă. E nevoie ca educaţia să ajungă şi la cei care cred că nu mai au nevoie de educaţie, respectiv părinţi, bunici, aparţinători, iar de la ei, la viitoarele mămici”, a spus medicul Tamara Ciofu.

 

– Tudor CHIRIAC

se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

5 VOTURI - MEDIE: 4,60
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Se încarcă...