vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăPoliţişti învinşi cu filmări în stradă

Poliţişti învinşi cu filmări în stradă

Filmarea unei intervenţii a autorităţilor, pe domeniul public, nu este contravenţie. Acesta este mesajul pe care încearcă să-l transmită magistraţii Judecătoriei Botoşani, după ce un botoşănean a reuşit să obţină în instanţă anularea unei amenzi aplicată de poliţiştii locali pentru că filma cu telefonul mobil un control în trafic.

Întâmplarea care a generat această situaţie a avut loc în primăvara acestui an, mai exact în seara zilei de 7 martie, când botoşăneanul Ioan Paul C. a văzut că un echipaj de la Poliţia locală care a oprit o autoutilitară pentru a-l sancţiona pe şofer pe motiv că acesta ar fi intrat cu maşina într-o zonă în care accesul vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone era interzis. Cunoscându-l pe şofer, el s-a apropiat şi, asistând la toată discuţia dintre poliţiştii locali şi cel care urma să fie amendat, botoşăneanul a scos telefonul şi a început să filmeze. Doar că poliţiştii locali l-a legitimat, iar bărbatul s-a conformat, crezând că vor să-l pună martor.

Surpriza a venit peste două zile, când Ioan Paul C. s-a trezit cu o amendă de 3.000 de lei, poliţiştii locali amendându-l şi pe el pe motiv că s-ar fi interpus între contravenient şi cei din echipaj, intervenind în discuţii şi încercând să împiedice luarea măsurilor legale.

Filmarea, o probă esenţială

Botoşăneanul a contestat însă procesul verbal în instanţă, considerând sancţiunea nejustificată, arătând că el a stat la distanţă şi doar a filmat întreaga scenă. Proba esenţială a fost tocmai filmarea realizată cu telefonul mobil, care demonstra că Ioan Paul C. nu ar fi intervenit în niciun fel în acţiunea poliţiştilor locali. Prin urmare, imediat după ce a vizionat imaginile, completul de judecată a dispus anularea procesului verbal, mai ales că afirmaţiile lui Ioan Paul C. au fost confirmate şi de un alt martor, care a povestit că botoşăneanul nu a avut o atitudine recalcitrantă la adresa organelor de poliţie.

„Procedând la vizionarea respectivelor înregistrări se poate observa că petentul doar filmează întreaga scenă de la distanţă şi nu intervine în discuţia dintre agentul constatator şi conducătorul auto. De asemenea, nu se poate reţine în mod temeinic că petentul, prin faptul că filma intervenţia organelor de poliţie, i-a împiedicat pe aceştia să îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu”, au motivat judecătorii.

Sentinţa de anulare a procesului verbal a fost pronunţată luna trecută, iar Poliţia locală avea posibilitatea să formuleze recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei, însă până la începutul acestei săptămâni instituţia nu a uzat de această cale de atac, hotărârea Judecătoriei Botoşani având şanse să rămână definitivă.

Decizia Judecătoriei Botoşani vine în contextul în care mai mulţi ziarişti care au încercat să filmeze incidentele de la protestul din 10 august de la Bucureşti au fost agresaţi şi îndepărtaţi de jandarmi a căror principală grijă a fost să nu fie filmaţi în timpul intervenţiilor. Ori, decizia Judecătoriei Botoşani arată că orice persoană, fără să aibă calitatea de jurnalist, poate filma intervenţiile forţelor de ordine atâta timp cât acestea se desfăşoară în spaţiul public.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

10 COMENTARII

  1. Esta just EMILPOP in seria acuzelor facute , cu anumite completari , și sa nu o luati ca polemizare , tot din surse venite . Jandarmerita si colegul ei care au fost maltratati au fost ultimii doi din rindul de jandarmi care se deplasau printre manifestanti . Grupul oamenilor pasnici demonstranti trebuie disociat de turbulentii agresivi imprastiati printre cei pasnici care au provocat ore bune pe jandarmi pina la interventia hotaritoare a acestora , OARE acei PASNICI huligani tot de PSD au fost pregatiti sa compromita manifestarea , s-au de cei ce au chemat diaspora-n tară , mizînd suta la suta pe aceste victime colaterale , care sa le deie apa la moara pe care acuma o au . Gîndesc ca ambele tabere s-au pregatit ptr. SI ACEST FINAL al demonstratiei pasnice , asumindu-si si necazurile ulterioare . IA MAI GINDITI SI POLITIC , avem atitea exemple prezentate limpede in istoria lumii .

  2. Toți funcționarii publici ar trebui filmați, au furat de-au spart și acum se dau fete mari. N-ar strica să fie anchetați cei cu vile, de unde bani de viloacă când e un amărât de bugetar angajat pe pile şi nemurele. Suntem agresați de funcționarii publici în cel mai barbar mod, suntem hărţuiţi mai ceva ca în anii 50-60. Ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august este cea mai grăitoare dovadă când statul mafiot a pus la cale o ciomăgeală a cetățenilor furați de cele mai elementare drepturi iar cel mai important dintre ele este dreptul la viaţă. Mafioții şi-au umflat salariile şi pensiile cu mii de lei iar sclavilor li s-a dat câte 20-30 de lei la pensie iar la salarii la privați au primit 0 barat. Care jandarm a fost ciomăgit la miting? Fătuca cu coloana fisurată e bine mersi, iau dat derbedeii, angajați să facă scandal, câteva scatoalce. Ce căuta o fată de 23 de ani în primul rând al jandarmilor? Oricum e bine mersi şi nu a avut nici o problemă. De ce jandarmii au avut semnele de recunoaștere acoperite cu bandă neagră? Nu mai prostiți lumea că dovezile circulă pe net și le poate vedea oricine. Ce a pățit jandarmul sau jandarmii care au lovit oameni cu știuletele peste cap și faţă? Lucru ce este interzis de lege.

    • Imi faceti reguli la mine in casa? Nu am voie sa comentez la articolele mele, pe site-ul meu? Cum spuneam, oricine are dreptul – nu voie, dreptul – sa filmeze pe spatiul public. Folosirea imaginilor e reglementata de lege. Politia are, deasemenea, toate drepturile prevazute de lege. Ca uneori legea e stramba si pedepsele celor care ii injura sau lovesc pe politisti sunt blande am scris de nenumarate ori. Dar filmatul e altceva. Repet, chestia asta se numeste libertate, e prevazuta in legi, in Constitutie, in Carta drepturilor omului. Si imi pare sincer rau pentru dvs ca nu intelegeti ce inseamna sa fii liber, nici la 30 de ani dupa ce oameni au murit pentru asta. Chiar imi pare rau.

  3. Toata lumea cu filmarile,mai las-o balta nu vezi cita indulgenta exista pe seama telefoanelor? Ar trebui sa le ia permisul la toti cei care sint cu tel la volan . Si de cind orice taran are dreptul sa filmeze interventiile politiei cred ca judecatorul ala este un nebun de telefoane

  4. Acum normal si corect ar fi fost ca politistii sa- i plateasca 3.000 lei celui acuzat, sa se sature sa mai minta cu nerusinare si sa mai faca abuzuri.E timpul ca si in politie sa fie ordine si disciplina, sa inceapa sa- si faca corect treaba pentru care au fost investiti. Astia habar n- au de Constitutie…. Habar n- au ca filmul si fotografiatul in spatiul public este absolut legal. Cu siguranta nici spatiu public nu stiu ce e…. Nu stiu ca pe strada e spatiul public…. in institutiile de stat- primarie, consilii, prefectura, spitale, ANAF ETC. . Pe You Tube, puteti vedea din filmarile lui Oleg Brega cum se incalca Constitutia flagrant la acest capitol de catre toate institutiile.

Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...