5 + 14 =

A password will be e-mailed to you.

Filmarea unei intervenţii a autorităţilor, pe domeniul public, nu este contravenţie. Acesta este mesajul pe care încearcă să-l transmită magistraţii Judecătoriei Botoşani, după ce un botoşănean a reuşit să obţină în instanţă anularea unei amenzi aplicată de poliţiştii locali pentru că filma cu telefonul mobil un control în trafic.

Întâmplarea care a generat această situaţie a avut loc în primăvara acestui an, mai exact în seara zilei de 7 martie, când botoşăneanul Ioan Paul C. a văzut că un echipaj de la Poliţia locală care a oprit o autoutilitară pentru a-l sancţiona pe şofer pe motiv că acesta ar fi intrat cu maşina într-o zonă în care accesul vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone era interzis. Cunoscându-l pe şofer, el s-a apropiat şi, asistând la toată discuţia dintre poliţiştii locali şi cel care urma să fie amendat, botoşăneanul a scos telefonul şi a început să filmeze. Doar că poliţiştii locali l-a legitimat, iar bărbatul s-a conformat, crezând că vor să-l pună martor.

Surpriza a venit peste două zile, când Ioan Paul C. s-a trezit cu o amendă de 3.000 de lei, poliţiştii locali amendându-l şi pe el pe motiv că s-ar fi interpus între contravenient şi cei din echipaj, intervenind în discuţii şi încercând să împiedice luarea măsurilor legale.

Filmarea, o probă esenţială

Botoşăneanul a contestat însă procesul verbal în instanţă, considerând sancţiunea nejustificată, arătând că el a stat la distanţă şi doar a filmat întreaga scenă. Proba esenţială a fost tocmai filmarea realizată cu telefonul mobil, care demonstra că Ioan Paul C. nu ar fi intervenit în niciun fel în acţiunea poliţiştilor locali. Prin urmare, imediat după ce a vizionat imaginile, completul de judecată a dispus anularea procesului verbal, mai ales că afirmaţiile lui Ioan Paul C. au fost confirmate şi de un alt martor, care a povestit că botoşăneanul nu a avut o atitudine recalcitrantă la adresa organelor de poliţie.

„Procedând la vizionarea respectivelor înregistrări se poate observa că petentul doar filmează întreaga scenă de la distanţă şi nu intervine în discuţia dintre agentul constatator şi conducătorul auto. De asemenea, nu se poate reţine în mod temeinic că petentul, prin faptul că filma intervenţia organelor de poliţie, i-a împiedicat pe aceştia să îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu”, au motivat judecătorii.

Sentinţa de anulare a procesului verbal a fost pronunţată luna trecută, iar Poliţia locală avea posibilitatea să formuleze recurs în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei, însă până la începutul acestei săptămâni instituţia nu a uzat de această cale de atac, hotărârea Judecătoriei Botoşani având şanse să rămână definitivă.

Decizia Judecătoriei Botoşani vine în contextul în care mai mulţi ziarişti care au încercat să filmeze incidentele de la protestul din 10 august de la Bucureşti au fost agresaţi şi îndepărtaţi de jandarmi a căror principală grijă a fost să nu fie filmaţi în timpul intervenţiilor. Ori, decizia Judecătoriei Botoşani arată că orice persoană, fără să aibă calitatea de jurnalist, poate filma intervenţiile forţelor de ordine atâta timp cât acestea se desfăşoară în spaţiul public.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Apreciază calitatea articolului

20 VOTURI - MEDIE: 4,35
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...
se încarcă...