1 × 3 =

A password will be e-mailed to you.

Principalul suspect în cazul crimei de la „Pacea”, din 25 aprilie, rămâne după gratii. Magistraţii Tribunalului Botoşani au decis recent să prelungească cu încă 30 de zile mandatul de arestare emis pe numele lui B.I., sub acuzaţia de omor calificat. Magistraţii şi-au însuşit cererea procurorilor şi au decis că tânărul nu poate fi eliberat din arest, la mijloc fiind vorba de o faptă deosebit de gravă.

Adolescentul, în vârstă de 17 ani, a fost audiat de mai multe ori de procurorul de caz şi, dacă în primă fază şi-a recunoscut fapta, ulterior şi-a modificat variantele cu privire la ceea ce s-a întâmplat în după amiaza zilei de 25 aprilie. Într-una dintre ele tânărul le-a declarat procurorilor că, de fapt, criminalul ar fi un bărbat bine făcut şi cu multe tatuaje pe care l-ar fi văzut în pădure la Pacea. Apoi că ar fi acţionat la cererea unui grup de persoane. În ultimă fază, B.I. ar fi spus că de fapt iubita lui ar fi fost cea care a înjunghiat-o pe Petronela Mihalachi.

Profil psihologic cerut de anchetatori

 

Toate aceste declaraţii contradictorii i-au determinat pe anchetatori să ceară inclusiv realizarea unui profil psihologic a tânărului, evaluare care a fost efectuată la Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, concluziile acestora urmând să fie ataşate la dosar în cadrul probatoriului administrat.

„Crimele comise în ultima perioadă de tineri şi adolescenţi rescriu toate tratatele de criminologie. Este vorba de fapte deosebit de grave, de reacţii imprevizibile, de comportamente greu de înţeles, comise pe fondul relaţiilor interindividuale, majoritatea autorilor provenind din familii în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate sau din familii în care copiii au rămas în grija bunicilor sau a altor rude”, a spus Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

De altfel, crima de la Pacea s-a înscris într-un şir de omoruri comise anul acesta în toată ţara de adolescenţi în vârstă de 17 ani, (n.r. – crima din luna mai din Vama Veche, când un adolescent a ucis în bătaie un alt tânăr, crima din iulie din judeţul Prahova, când un alt adolescent a ucis tot cu mai multe lovituri de cuţit un tânăr împreună cu care fura), dar şi într-o serie de fapte petrecute în judeţ şi în care au fost implicaţi tineri (n.r. – botoşăneanca care şi-a ucis copilul în septembrie 2017, o altă crimă comisă de doi adolescenţi într-o fermă de vaci din Răuseni în aprilie 2017, un omor comis de trei tineri în satul Brehuieşti, în noiembrie 2016).

În toate aceste cazuri, anchetatorii au fost uimiţi de violenţa de care au dat dovadă tinerii, de numărul mare al loviturilor aplicate victimelor, de lipsa remuşcărilor din partea autorilor şi de motivele aparent banale care au determinat agresiunile.

Atac odios pus pe seama geloziei

 

În cazul crimei de la „Pacea”, B.I. ar fi înjunghiat-o pe victimă, Petronela Mihalachi, din cauza unor presupuse replici referitoare la prietena lui, care ar fi determinat o criză de gelozie. Iniţial, s-a vorbit de faptul că cei doi tineri şi-ar fi dat întâlnire în pădurice pentru o şedinţă foto, tânărul posedând un aparat foto, însă în urma expertizei criminalistice asupra aparatului nu s-a găsit nici o fotografie cu Petronela făcută în acea zi. În schimb, B.I. a ajuns la întâlnire înarmat cu un cuţit, semn că ar fi premeditat fapta.

Anchetatorii au aflat că tânărul, care era elev în clasa a X-a la Şcoala de cooperaţie, provine din comuna Dobârceni, însă nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, el fiind crescut de mamă, care ulterior a plecat la muncă în străinătate, din acel moment el rămânând în grija unei surori.

La rândul ei, Petronela, în vârstă de 18 ani, originară din Ştefăneşti, era elevă a Colegiul Economic „Octav Onicescu” şi locuia într-un apartament închiriat împreună cu o colegă. „Se poate spune că ambii nu au avut parte de tot ceea ce înseamnă suportul permanent al unei familii”, a mai arătat Valeriu Chihaia.

Exact aceste aspecte ar fi fost urmărite de psihologi în timpul evaluării, specialiştii încercând să afle ce anume a determinat dezvoltarea acelui profil în personalitatea lui B.I. Astfel, plecând de la situaţia socială a acestuia, dinamica evenimentelor, cauzele şi condiţiile socio-umane, factorii individuali care au determinat ieşirea violentă, dar şi modalitatea de manifestare a tânărului, anchetatorii vor să vadă dacă nu cumva este vorba de un nou tip de criminal sau de un nou tip de crimă, scopul fiind crearea sistemului de măsuri de prevenire, dar şi tratamentul delincvenţilor. „Evoluţia societăţii şi relaţiile interindividuale au determinat o reevaluare a sistemului de valori, mai ales în rândul tinerilor”, au motivat criminaliştii efectuarea acestor studii.

Tânără ucisă cu zeci de lovituri de cuţit

 

Crima de la Pacea a avut loc în seara zilei de 25 aprilie, când victima a fost ucisă cu peste 30 de lovituri de cuţit. La scurt timp de la comiterea faptei, B.I. s-a intersectat cu poliţiştii locali în cimitirul „Pacea” şi, cu toate că părea răvăşit, el nu s-a pierdut cu firea şi a inventat o poveste potrivit căreia fi fost la alergat şi a căzut, lovindu-se la un picior. Ulterior, toate probele l-au indicat ca principal suspect, la domiciliul său fiind găsită şi arma crimei.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Apreciază calitatea articolului

6 VOTURI - MEDIE: 4,33
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...
se încarcă...