spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăEscrocherie uriaşă planificată de femei

Escrocherie uriaşă planificată de femei

O escrocherie de proporţii pusă la cale de două femei a fost dejucată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE). Timp de aproape trei ani, cele două botoşănence în vârstă de 41 şi respectiv 48 de ani, dintre care una angajată a unei societăţi de creditare, iar cealaltă broker de asigurări, au „fabricat” peste 150 de dosare de creditare în numele unor persoane, fără ca acestea să aibă cunoştinţă de ce se întâmplă, şi au reuşit să pună astfel mâna pe aproape 1,2 milioane de lei, bani pe care i-ar fi folosit în interes personal.

„Afacerea” a ieşit la iveală luna trecută, după ce un bărbat din comuna Hlipiceni a primit o somaţie de la un CAR prin care era anunţat că, în calitate de girant, trebuie să achite peste 6.000 de lei, rate pe care nu le mai plătise persoana care făcuse creditul. Ulterior, au mai apărut şi alte plângeri din partea victimelor, iar cercetările au fost extinse.

Toate investigaţiile au condus mai apoi spre cele două femei, iar miercuri poliţiştii din cadrul SICE au organizat trei percheziţii domiciliare în urma cărora au fost ridicate mai multe probe. „Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că cele două femei au încheiat, în perioada 2015-2018, un număr de 153 de contracte de creditare pe numele unor persoane fizice, folosind fără drept datele personale ale acestora şi fără ca respectivele persoane să aibă cunoştinţă despre acest fapt, în vederea obţinerii unor foloase patrimoniale injuste. Ulterior, femeile şi-au însuşit sumele de bani obţinute în urma contractelor de creditare, pe care le-au semnat în fals”, a precizat ieri Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

Potrivit aceloraşi surse, victimele ar proveni din mai multe localităţi ale judeţului şi nu ar fi vorba doar de persoane în vârstă. Astfel, după ce obţineau copii după cărţile de identitate ale persoanelor, cele două femei întocmeau în fals cererile de creditare, care erau trimise mai apoi spre aprobare, iar în momentul în care dosarele fabricate primeau aprobarea de creditare, banii erau ridicaţi tot de ele, femeile falsificând inclusiv semnăturile de pe ordinele de plată privind încasarea sumelor.

 

Ştampile falsificate găsite la percheziţii

 

Pentru a proba activitatea infracţională a celor două, în urma percheziţiilor de miercuri poliţiştii au ridicat două laptop-uri, mai multe telefoane mobile şi cartele telefonice, ştampile falsificate, precum şi alte bunuri care ar fi fost folosite la comiterea infracţiunilor.

„Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională a fost estimat la peste 1.250.000 de lei, însă este o valoare care a reieşit la acest moment, aceasta putând creşte sau scade în funcţie de rezultatele anchetei”, a adăugat Maria Carp. În această fază a investigaţiilor, anchetatorii au dispus continuarea cercetărilor cu cele două femei în stare de libertate, acestea urmând să fie cercetate pentru înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals în formă continuată.

 

Cazuri similare în judeţ

 

Situaţia nu este singulară. Anul trecut, trei femei din Răchiţi şi Stăuceni au fost condamnate de Judecătoria Botoşani la închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, pentru o altă inginerie pusă la cale tot după aceeaşi schemă. Faptele s-ar fi petrecut în perioada mai 2012-august 2013, când Marinela Beatrice I., în calitate de agent al firmei de creditare, ar fi încheiat în fals peste 20 de contracte de credit pe numele unor persoane, însuşindu-şi nejustificat aproape 50.000 de lei.

Victime au fost cei care mergeau şi luau băutură pe datorie de la cârciumi, lăsând gaj cărţile de identitate. Astfel, în baza unor adeverinţe de salariat falsificate, oamenii s-au trezit cu credite.

 

Telefon cumpărat cu acte false

 

Un botoşănean în vârstă de 29 de ani a fost reţinut miercuri de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani fiind bănuit că şi-a luat un telefon în rate în baza unor documente false. Potrivit anchetatorilor, în luna martie a acestui an bărbatul a mers la un magazin de electronice, unde a achiziţionat telefonul mobil printr-un credit obţinut la o instituţie financiară care deţine un punct de lucru în incinta unităţii. Acesta a prezentat o carte de identitate cu datele altei persoane, fotografia şi adresa de domiciliu fiind de asemenea nereale.

Acuzat de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, botoşăneanul s-a ales cu un dosar penal, ancheta continuând sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

 

– Sebastian GHEORGHIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
8.9 °
6.6 °
89 %
1.6kmh
53 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...