spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăFost primar scos dator vândut

Fost primar scos dator vândut

Fostul primar al comunei Mitoc, Sorin Scutariu, riscă să plătească din buzunarul propriu aproape 120.000 de lei pentru o serie de nereguli înregistrate în activitatea instituţiei înainte de a deveni primar. Decizia aparţine Tribunalului Botoşani, însă hotărârea, pronunţată săptămâna trecută, nu este definitivă, fostul edil având posibilitatea să o conteste la Curtea de Apel Suceava.

Sentinţa a venit după un proces care a durat aproape un an şi jumătate, în urma unei acţiuni de răspundere patrimonială deschisă de actuala conducere a Primăriei, la bază fiind o serie de constatări ale Curţii de Conturi. Astfel, după ultimul audit făcut la instituţie, inspectorii financiari au descoperit o serie de plăţi nelegale efectuate în perioada 2008 – 2012 în sumă de 25.650,62 de lei, fostul primar fiind ordonator de credite. Mai mult, reprezentanţii Curţii de Conturi i-au imputat şi o amendă de 5.000 de lei aplicată instituţiei în octombrie 2013 de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă motivat de faptul că Primăria nu a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu după finalizarea lucrărilor de reabilitare a sediului instituţiei. Atunci, amenda a fost contestată în instanţă, dar procesul a fost pierdut aşa că Primăria a trebuit să plătească sancţiunea.

Ulterior, inspectorii Curţii de Conturi au considerat că banii au fost plătiţi nejustificat şi au cerut noii conduceri a Primăriei Mitoc să se îndrepte împotriva persoanelor responsabile.

 

Acuzaţii negate în instanţă

 

Chemat în instanţă, Sorin Scutariu s-a declarat nevinovat, invocând lipsa calităţii procesuale pasive, dar şi prescrierea dreptului material la acţiune.

Ba mai mult, în dosar a fost nevoie şi de o expertiză pentru a se stabili cuantumul exact al prejudiciului, la mijloc fiind vorba şi de o serie de penalităţi şi dobânzi.

Contactat de reporterii „Monitorul”, Sorin Scutariu spune că a ajuns să fie acţionat în instanţă dintr-o eroare. „Datoria asta nici nu îmi aparţine. Ea este din perioada fostului primar, Vasile Capotă. În 2012, în timpul mandatului meu, Curtea de Conturi a fost în control şi a găsit cheltuieli nejustificate de aproape 3,6 miliarde lei vechi, adică 360.000 de lei, din perioada în care Vasile Capotă a fost primar şi mi-a trasat sarcina să îi recuperez. Eu m-am îndreptat atunci împotriva fostului primar, care a achitat mare sumă din bani şi mai rămăseseră cei 30.650 de lei pe care i-am imputat contabilei, care şi-a dat demisia mai apoi”, spune Sorin Scutariu.

Ulterior, însă, Curtea de Conturi nu ar fi vrut să ţină cont de această ultimă sumă, deşi banii sunt în contul primăriei din 2014. „Practic, dacă mi se impută şi mie aceşti bani, suma ar fi încasată de două ori. Cei de la Curtea de Conturi au spus fosta contabilă are dreptul să-i ceară înapoi, cu penalităţi şi dobânzi, însă termenul legal în care putea să facă acest lucru a expirat”, susţine Sorin Scutariu, care a adăugat că inclusiv expertul chemat să facă lumină în dosar a subliniat acelaşi lucru. Din acest motiv, fostul primar al comunei Mitoc spune că va face apel, aşa încât dosarul să fie analizat şi de magistraţii Curţii de Apel Suceava. „Nemulţumirea mea este că în felul ăsta eu ajung să răspund pentru alţii. Eu am găsit cheltuieli nejustificate de 350.000 de lei, am făcut tot posibilul să îi recuperez şi acum tot eu sunt cel tras la răspundere”, a adăugat Sorin Scutariu.

La final, însă, magistraţii l-au găsit răspunzător şi l-au pus la plată.

„Obligă pârâtul să plătească reclamantei (n.r. – Primăria Mitoc) suma de 119.490,24 lei cu titlu de prejudiciu, sumă compusă din 30.650,62 lei, debit principal (25.650,62 lei cu titlu de plăţi nelegale efectuate în perioada 2008-2012 şi 5.000 lei reprezentând plată nelegală amendă), 50.147,22 lei reprezentând beneficiu nerealizat (dobânzi şi penalităţi) aferent prejudiciului de la data plăţii şi până la data de 10.12.2012 evidenţiat în Raportul de audit al Curţii de Conturi, 12.832,01 lei reprezentând dobânda legală calculată pentru sumele rămase de încasat, de la data de 10.12.2012 până la 31.01.2018, suma de 25.860,39 lei reprezentând dobânda penalizatoare calculată pentru sumele rămase de încasat de la data de 10.12.2012 până la 31.01. 2018. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 2.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată sub forma onorariu expert”, se arată în sentinţa Tribunalului.

 

Primar declarat incompatibil

 

Sorin Scutariu a fost declarat incompatibil din cauza unei afaceri cu păşuni încă din 2014. Fostul edil a contestat decizia în instanţă, însă a pierdut procesul, dar şi-a continuat mandatul până în vara lui 2016. Ba mai mult, după alegerile locale acesta a fost ales viceprimar.

La începutul lunii octombrie 2016, Agenţia Naţională de Integritate a trimis o sesizare Instituţiei Prefectului şi Consiliului Local Mitoc, pentru punerea în aplicare a sancţiunilor disciplinare, adică revocarea din funcţie a acestuia. Într-un final, el a demisionat.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...