sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăAtenţii fără leac în sistemul sanitar

Atenţii fără leac în sistemul sanitar

Salariile au crescut, atitudinea cadrelor medicale a rămas la fel, iar pacienţii trebuie să vină în continuare cu medicamente de acasă. Aşa cum chiar reprezentanţii conducerii unităţii sanitare au spus-o, în urma unor sondaje printre pacienţi, măririle salariale nu se reflectă şi în atitudinea personalului faţă de pacienţi. Potrivit grilelor de salarii făcute publice de către conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), un brancardier ajunge să plece acasă şi cu peste 3.000 de lei pe lună, la fel ca un electrician şi cu câteva sute de lei mai mult decât un  fochist, un instalator sau lăcătuş mecanic.

Un infirmier debutant are un salariu de peste 2.000 de lei, în timp ce un infirmier din Urgenţe, psihiatrie sau blocul operator poate pleca acasă şi cu peste 4.500. Un îngrijitor începe să câştige de la 2.500 de lei, iar un îngrijitor la Urgenţe sau medicină legală are chiar şi 4-5.000 de lei. Un muncitor necalificat la psihiatrie are peste 4.000 de lei, un preot 3-4.000 de lei, la fel şi o spălătoreasă, iar un şofer cu vechime a luat un salariu net de aproape 3.000 de lei. Directorul medical are 16.000 de lei, iar managerul 18.000, în timp ce un medic primar are peste 15.000 de lei, iar unul din UPU peste 20.000.

Sumele sunt nete.

La fel ca în ceilalţi ani, cei mai bine plătiţi sunt angajaţii din cadrul serviciilor de anatomie patologică şi medicină legală, unde salariile brute depăşesc 30.000 de lei, sau chiar 35.000 în cazul şefului de serviciu.

 

Cursuri de bună purtare fără rezultat

 

Chiar şi cu măririle de salarii, personalul medical care a urmat cursurile de bună purtare nu a învăţat nimic. Asta o arată chestionarele completate de pacienţi, care arată un grad de satisfacţie tot de 85%, ca înaintea cursurilor.

Reprezentantul unităţii spitaliceşti susţine că, în ciuda acestui fapt, cursurile pentru personalul din unitate privitor la comportamentul acestora ar trebui continuate. „O singură instruire nu este suficientă pentru îmbunătăţirea calităţii unui serviciu. Sunt necesare sesiuni repetate, în ani succesivi”, a precizat medicul primar Ştefan Bercea, fostul purtător de cuvânt al Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani.

Unii pacienţi spun însă că au observat şi schimbări în bine odată cu majorările salariale. „Am fost cu mama la Urgenţe şi am vrut să îi dau asistentei un ban după ce a avut grijă de mama şi a refuzat zâmbind. Şi doamna doctor care a internat-o mi-a spus să iau banii mai repede de pe masă. Pe secţie, nu a fost chiar aşa, nu mi-a cerut nimeni, dar nici nu au refuzat, iar atitudinea s-a schimbat vizibil în bine după. În schimb, la internare am primit lista cu medicaţia pe care trebuia să o cumpăr”, a spus o botoşăneancă a cărei mamă este internată în spital.

Buget de sute de mii de lei pentru salarii

 

În total, bugetul de salarii pe 2018 este de 191.000 de lei, adică aproape întregul buget al unităţii de anul trecut. Pe anul 2018 bugetul aprobat al spitalului a fost de 246.000 de lei.

În total, în 2017 au fost internaţi aproape 50.000 de botoşăneni, însemnând că valoarea medie a „facturii” pentru tratarea unul bolnav a fost de aproape 1.000 de euro. Unitatea sanitară este pe locul trei pe ţară ca număr de paturi, cu 1.538, după Spitalul Judeţean din Cluj, care are 1.764 de paturi, şi Spitalul Judeţean Târgovişte, care are 1.872 paturi.

Şi la numărul de angajaţi unitatea sanitară conduce detaşat în topul angajatorilor din judeţ, ca număr de personal, cu peste 2.200 de salariaţi.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...