sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăMilioane aruncate pe lapte şi corn

Milioane aruncate pe lapte şi corn

Programul guvernamental de asigurare a suplimentului alimentar în şcoli, gândit pentru a veni în spijinul elevilor, este tot mai mult în ultimul timp motiv de scandal. Divergenţele pornesc atât de la calitatea îndoielnică a produselor, cât şi de la faptul că mare parte dintre acestea nu se consumă şi ar putea fi donate, dar nici această iniţiativă nu are susţinere.

Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Happy din Botoşani, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP), s-au gândit la un proiect prin care să combată risipa alimentară. De mai bine de un an aceştia se chinuiesc să implementeze un proiect ce presupune ca elevii care nu consumă produsele oferite la şcoală, cum ar fi lapte, corn sau măr, să le cedeze în locuri special amenajate de asociaţie, pentru ca ulterior să fie date persoanelor nevoiaşe.

Acest proiect a fost gândit încă de anul trecut, însă nu a putut fi implementat nici la ora actuală, din cauza lipsei de implicare din şcoli.

 

„Pentru nevoiaşi, astfel de alimente ar conta enorm”

 

„Am discutat acest lucru pe parcursul anului trecut, nu am reuşit să-l implementăm, am întâmpinat unele dificultăţi, este încă în lucru şi avem intenţia să-l finalizăm, numai că avem nevoie şi de sprijinul factorilor externi, adică populaţia. Noi ne-am gândit să colectăm acele cornuri pe care copiii le primesc la şcoală. În cazul în care ei nu le folosesc, noi să le transmitem către persoanele nevoiaşe, pentru care astfel de alimente ar conta enorm”, a precizat Ionela Ivan, preşedintele Asociaţiei Happy.

Aceasta spune însă că proiectul se izbeşte de majoritatea reprezentanţilor şcolilor din judeţ, care sunt reticenţi în a se implica în această activitate, care presupune un efort în plus pentru aceştia, fără a fi remunerat în vreun fel.

Mai mult, reprezentanţii unităţilor de învăţământ ar trebui să se ocupe de colectarea şi depozitarea produselor până acestea ar fi ridicate de reprezentanţii asociaţiei după un calendar stabilit de comun acord, însă şi acest aspect blochează proiectul încă de la început, nimeni nedorind să se ocupe de aceste lucruri.

Proiectul comun al celor de la Asociaţia Happy şi DSP a fost prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentaţiei.

 

Nemulţumiri în privinţa calităţii produselor

 

În ultima perioadă, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) a primit diverse sesizări în privinţa calităţii produselor asigurate elevilor, în cadrul programului guvernamental de asigurare a suplimentului alimentar în şcoli. În acest context, reprezentanţii instituţiei au format o comisie pentru a analiza situaţia. „Vicepreşedintele Dorin Birta a chemat operatorii şi le-a pus în vedere că reziliem contractele, în caz că nu se respectă caietul de sarcini. Merele trebuie să vină ambalate, cornurile sau biscuiţii trebuie să fie proaspete, la fel şi laptele”, a declarat Costică Macaleţi, preşedintele CJ. Acesta a recunoscut însă că este problematică rezilierea contractelor şi organizarea unei noi licitaţii în timpul anului şcolar

Oficialul a adăugat că a primit o sesizare scrisă de la conducerea Şcoli 12 şi câteva sesizări telefonice. De asemenea, şi pe o reţea de socializare au apărut fotografii cu mere stricate, sau postări de la părinţi în care se arată că biscuiţii sau cornurile primite de copii sunt prea tari pentru a putea fi mâncate.

 

Şcolile sunt obligate să refuze produsele neconforme

 

Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a explicat ieri că obligaţia reprezentanţilor şcolilor, atunci când primesc produse de o calitate îndoielnică, este să informeze directorii, care le rândul lor prezintă problemele conducerii CJ, instituţia care a încheiat contractele cu furnizorii. Totodată, în cazul în care produsele sunt neconforme, acestea trebuie refuzate de responsabilii din şcoli.

Limita valorică a programului guvernamental de asigurare a suplimentului alimentar în şcoli este de 2,05 lei, iar în condiţiile în care în judeţ beneficiază de program 46.408 copii din ciclul primar, rezultă că se cheltuiesc peste 95.000 de lei zilnic, adică apropae un miliard de lei vechi.

 

– Tudor CHIRIAC

– Virginia CONSTANTINIU

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...