vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăMuzeu de un milion de lei ţinut sub lacăt

Muzeu de un milion de lei ţinut sub lacăt

Nici măcar în Anul Centenarului autorităţile nu reuşesc să preţuiască valorile. De asta dau dovadă politicienii şi instituţiile statului, care mai mult de o siglă centenară pe antetul tuturor documentelor oficiale par că nu reuşesc să facă şi altceva. Un exemplu în acest sens îl constituie şi ceea ce se dorea a fi muzeul dedicat unuia dintre cei mai mari pictori ai României, o personalitate culturală născută, unde altundeva, decât în judeţul Botoşani. Şi neonorată, tot tipic judeţului Botoşani. După investiţii de peste un milion de lei, care au durat mai bine de un an, Muzeul „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti nu este nici acum deschis, chiar dacă lucrările au fost finalizate în urmă cu mai bine de un an. S-a investit aproape un milion de lei în modernizarea clădirii care adăposteşte aşa-zisul muzeu, dar lacătul este deja ruginit pe poartă, iar buruienile sunt înalte de doi metri şi au invadat curtea muzeului.

 

Lucrări începute în 2016

 

Totul a început în 2016, când au fost demarate lucrările de modernizare a Muzeului „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti. În primăvara anului trecut, în luna mai, lucrările au fost finalizate şi recepţionate cu mare fast. Mai era nevoie de aproximativ 70.000 lei pentru dotarea clădirii şi amenajarea unei expoziţii, plus angajarea unui custode, moment în care s-a blocat totul.

Au trecut mai bine de 18 luni, iar muzeul tot închis a rămas, ca după recepţie, iar reprezentanţii Muzeului Judeţean Botoşani apreciază că abia la anul totul va putea fi pus la punct pentru a intra din nou în circuitul muzeelor.

„Am cerut fonduri de la Consiliul Judeţean pentru amenajarea muzeului, dar în paralel am depus şi un proiect transfrontalier. Suntem în faza de evaluare a dosarelor depuse şi aşteptăm răspunsul. S-au întârziat lucrurile şi prin noiembrie-decembrie vom şti răspunsul. Dotările şi amenajarea expoziţiei ar costa în jur de 70.000 de lei. Nu e foarte mult, dar dacă este posibilitatea să facem pe fonduri europene, de ce să cheltuim banii noştri? Avem în derulare şi concursul pentru angajarea unui custode. Anul viitor oricum deschidem muzeul”, a precizat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani.

Mai optimişti sunt reprezentanţii Consiliului Judeţean, care speră ca până la finalul anului să se deschidă muzeul. „Cu banii de la Consiliul Judeţean au fost finalizate lucrările de punere în siguranţă a muzeului, sistematizarea pe verticală. La acest moment este în derulare concursul pentru angajarea unui muzeograf şi în curs de realizare a unui proiect pentru dotarea muzeului. Sperăm ca până în Anul Nou muzeul să aibă porţile deschise şi să fie pus la dispoziţia vizitatorilor”, a spus Costică Macaleţi, preşedintele CJ Botoşani.

 

Muzeul va avea câteva dintre obiectele ce i-au aparţinut pictorului

 

Chiar şi aşa, cine va trece pragul muzeului Ştefan Luchian de la Ştefăneşti nu va avea ocazia să vadă vreun tablou al celebrului pictor. Reprezentanţii Muzeului Judeţean Botoşani spun că ar fi prea riscant să ducă la Ştefăneşti cele două tablouri realizate de Luchian care sunt la Botoşani. „E cam dificil să expunem picturile lui Ştefan Luchian. Muzeul este gândit să comemoreze prezenţa lui acolo. Este un muzeu memorial. Vor exista, totuşi, câteva obiecte care au aparţinut pictorului. Noi avem doar două tablouri de Ştefan Luchian şi ar trebui nişte măsuri speciale de securitate. Noi intenţionăm ca în toamna anului viitor să fie gata şi expoziţia. Noi am gândit acel muzeu ca un centru multicultural”, a mai precizat directorul Muzeului Judeţean Botoşani.

Ştefan Luchian s-a născut în februarie 1868, la Ştefăneşti şi a decedat pe 28 iunie 1916 la Bucureşti. Luchian a fost unul din cei mai cunoscuţi pictori români, fiind supranumit „poetul plastic al florilor”.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...