spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăBotoşănean erou după un accident cumplit

Botoşănean erou după un accident cumplit

Viaţa este mai presus de orice. Sunt cuvintele unui botoşănean plecat de aproape trei ani din ţară şi ajuns în postura de înger salvator pentru o familie de francezi. Şofer pe TIR, Petru Melinte a fost marţi dimineaţă martor al unui tragic accident, în care un Fiat a fost spulberat de un camion scăpat de sub control. Totul s-a petrecut sub ochii lui, iar prezenţa de spirit a făcut ca el să-i protejeze pe cei răniţi. A postat camionul pe şosea aşa încât să protejeze autoturismul răsturnat, după care a coborât de la volan şi le-a acordat ajutor celor prinşi între fiarele contorsionate.

În vârstă de 36 de ani, Petru Melinte spune că a trecut prin multe, dar imaginile văzute l-au marcat atât de mult încât l-au năpădit lacrimile. „Să vezi un copil în viaţă, într-o maşină distrusă, aruncată pe şosea, este şocant pentru orice om. Sunt şi eu tată de fată şi pot să spun că am plâns”, s-a destăinuit Petru Melinte.

Botoşăneanul a plecat în străinătate în urmă cu trei ani, iar de atunci lucrează ca şofer de TIR în comunitate. Marţi dimineaţă a avut o descărcare în Paris, iar în jurul orei 9 se îndrepta spre Lille, având o nouă cursă spre Belgia. Era cam la circa 100 de kilometri de Paris, pe autostrada A1, când a fost depăşit de un Fiat. „Încă nu era aglomerat şi se circula destul de bine. Mergeam pe prima bandă, când am fost depăşit de Fiat. După numai câteva secunde am auzit o bubuitură puternică, după care am văzut Fiatul dispărând într-un nor de praf. Abia ulterior am realizat ce se întâmplase – un TIR care venea din sensul opus a spulberat parapetul despărţitor din beton, care separa cele două sensuri, şi a izbit în plin Fiat-ul”, a povestit Petru Melinte.

 

Autocamion poziţionat pentru a proteja maşina distrusă

 

De teamă ca nu cumva din spate să vină o altă maşină în viteză şi să izbească din nou Fiatul răsturnat pe şosea, Petru a tras camionul pe bandă, după care a coborât să-i salveze pe cei răniţi. „Şoferul de pe camion era nevătămat, pentru că coborât singur din cabină, aşa că am mers la maşina mică. În interior părea să nu mai mişte nimeni, însă la un moment dat am auzit glasul unui copil. Plângea şi striga după mama. Era o fetiţă în interior, iar în acel moment mi s-au înmuiat picioarele. M-am gândit la copilul meu, am şi eu o fetiţă de 14 ani”, îşi aminteşte Petru Melinte.

Trei persoane scoase din autoturism

 

Fiatul rămăsese cu roţile în sus, iar caroseria era grav avariată. Împreună cu alţi trei bărbaţi opriţi şi ei să ajute, botoşăneanul a încercat să deschidă cele două portiere, dar acestea rămăseseră înţepenite. Apoi s-a gândit să spargă geamurile laterale din spate, însă exista riscul ca fetiţa să fie rănită de cioburi. Aşa că au reuşit să scoată geamul de la haionul din spate, după care Petru s-a asigurat că fetiţa nu a păţit nimic.

„Am fost uimit pentru că părea să nu aibă nici o rană. Nu avea nici o urmă de sânge, dar părea extrem de speriată. Am schimbat câteva replici cu ea în engleză, după care m-am convins că nu are nimic şi am scos-o. Gândindu-ne la ce e mai rău, fetiţa a fost dusă în maşina unui taximetrist, mai ales că afară erau -5°C”, a povestit Petru Melinte.

Abia după ce a văzut-o pe fetiţă în siguranţă s-a intervenit şi pentru ceilalţi. De altfel, nimeni nu ştia câte persoane se aflau în maşină. Încercând să nu mişte prea mult maşina, pentru că puteau provoca alte leziuni celor răniţi, martorii au reuşit într-un final să scoată portiera şi abia atunci s-a văzut că la volan era o femeie. După şocul izbiturii, aceasta părea să-şi fi revenit şi începuse să se mişte. Au ajutat-o să iasă, după care l-au scos şi pe băiat. Erau de fapt o familie, mama în vârstă de 36 de ani, fetiţa în vârstă de nouă ani şi băieţelul în vârstă de 11 ani. Toţi au fost preluaţi în viaţă de ambulanţe şi duşi la spital, în starea cea mai gravă fiind femeia, pe partea căreia a avut loc coliziunea.

„Am mai fost martorul unui accident produs pe autostrada Bucureşti-Piteşti, în urmă cu câţiva ani. Atunci, un şofer nu a vrut să stea în urma unui camion, l-a depăşit după care a încercat să iasă de pe autostradă, dar a fost izbit în plin şi aruncat în noi. Scenele de atunci încă nu m-au mişcat la fel de mult ca acest ultim accident. Oamenii trebuie să înveţe să preţuiască viaţa”, a spus Petru Melinte.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...