vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăContrabandişti daţi de gol de hoţi

Contrabandişti daţi de gol de hoţi

Situaţie inedită în municipiul Botoşani, unde un cuplu care a anunţat spargerea unui chioşc din Piaţa Viilor a ajuns să fie condamnat pentru contrabandă cu ţigări. Asta pentru că atunci când au fost prinşi de poliţişti, hoţii au povestit că au furat şi nişte pachete de ţigări de contrabandă. Aşa se face că din victime, cei doi botoşăneni, soţ şi soţie, care deţineau chioşcul cu pricina, au ajuns infractori.

Puşi sub supraveghere de anchetatori, ei au fost ulterior reţinuţi de poliţişti, cercetaţi şi trimişi în judecată pentru contrabandă.

Procesul s-a încheiat marţi, când cei doi botoşăneni, V.C. şi G.C., au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.

 

Interceptări făcute de poliţişti

 

Povestea îşi are începutul pe 5 ianuarie 2015, când proprietarii mai multor chioşcuri din Piaţa Viilor au anunţat poliţia spunând că persoane necunoscute le-au spart sau a încercat să le spargă modulele din care au sustras diverse bunuri. La scurt timp au fost prinşi şi hoţii, doi tineri, care au povestit că au furat inclusiv nişte ţigări, pe care le-au vândut. Doar că în momentul în care hoţii au indicat şi chioşcurile sparte, femeia, G.C., care se ştia cu musca pe căciulă, a negat că s-ar fi furat aşa ceva de la ea.

Având însă suspiciuni, poliţiştii au obţinut autorizaţie de la instanţă şi i-au pus pe cei doi soţi sub supraveghere, fiindu-le interceptate inclusiv convorbirile telefonice. Aşa s-a descoperit că botoşănenii vindeau la greu ţigări de contrabandă unor cunoscuţi, unele tranzacţii fiind puse la punct chiar la telefon, dar printr-un limbaj codificat.

Timp de aproape patru luni, cuplul a fost filat de poliţişti, iar pe 22 mai 2015, bărbatul a fost ridicat de pe stradă de poliţişti tocmai în momentul în care urma să livreze mai multe pachete cu ţigări. Acel episod nu le-a dat de gândit botoşănenilor, care mai fuseseră cercetaţi pentru trafic cu ţigări. Aşa se face că pe 29 iunie 2015 cei doi s-au trezit cu poliţiştii la uşă şi cu locuinţa percheziţionată, anchetatorii găsind ţigări şi în boxa locuinţei, în apartament, dar şi în chioşcul din piaţă.

 

Bani ascunşi faţă de soţ

 

Dosarul a ajuns în instanţă în februarie 2016, anchetatorii depunând la dosar inclusiv transcrierea convorbirilor telefonice interceptate. Ce a atras atenţia a fost faptul că femeia începuse să strângă bani separat, din vânzarea ţigărilor. Cel puţin aşa rezulta dintr-un mesaj trimis de aceasta fiicei sale. „Eu de la Crăciun si până acum (n.r. – mai 2015) am adunat 24 milioane lei vechi. Taicătu nu ştie şi de asta voiam să mai pun la cec, căci el tot mai răscoleşte când îi mai cere S”, se arată în mesajul folosit de anchetatori pentru a dovedi în instanţă profitul scos de cei doi de pe urma afacerilor cu ţigări.

Pentru a scăpa de puşcărie cei doi au preferat să plătească prejudiciul stabilit de anchetatori, adică undeva la 50.000 de lei.

Prima sentinţă fost pronunţată de Judecătoria Botoşani în urmă cu un an, dar a urmat apoi procesul la Suceava, care s-a încheiat marţi.

Un alt aspect interesant este că în timpul anchetei cei doi botoşăneni l-au divulgat şi pe principalul furnizor, C.L. Trimis şi el în judecată, acesta a primit o pedeapsă de un an şi şase luni închisoare cu suspendare sub supraveghere.

Problema este însă alta pentru că, în termenul de supraveghere de trei ani, cei doi botoşăneni vor trebui să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă. Cu alte cuvinte, dovezi pentru banii din care trăiesc.

Botoşaniul, raiul contrabandiştilor

 

Contrabanda cu ţigări a devenit însă pentru mulţi dintre botoşăneni o sursă de bani pentru traiul zilnic. În plus, judeţul Botoşani este placă turnantă în traficul de ţigări. Prin urmare, cazul celor doi botoşăneni pare să fie un simplu foc de paie, în condiţiile în care în judeţ traficul cu ţigări este la cote impresionante, anual aici fiind confiscate peste un milion de pachete cu ţigări aduse ilegal de peste frontieră, dar acestea reprezintă doar o mică parte. Asta pentru că în Botoşani la fiecare pachet de ţigări vândut în magazin se vinde un alt pachet de ţigări pe piaţa neagră.

De altfel, Piaţa Centrală este, de câţiva ani, raiul traficanţilor de ţigări. Grupaţi în sectorul dinspre Biserica Sf. Gheorghe, aceştia vând zilnic sute de pachete de ţigări.

Ţigările sunt vândute la preţuri mai mici cu circa o treime faţă de cele de pe piaţa oficială, iar din acest motiv traficanţii şi-au făcut propria clientelă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...