spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăCopil vânat de sistemul sanitar

Copil vânat de sistemul sanitar

Legile prost făcute de funcţionarii plătiţi din banul public generează situaţii aberante. O mamă din Dorohoi, care acum şase ani a făcut tot posibilul pentru a-şi salva fetiţa bolnavă, prin toate mijloacele de care a fost ea în stare, şi-a văzut copilul acţionat în instanţă de Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS), pentru că „aşa spune legea”.

Motivul – în urma demersului făcut de mamă, copilaşul ar fi beneficiat de două seturi de analize identice, ori doar unul singur trebuia să fie gratuit. Costul analizelor nu a fost mare – 87 de lei – iar odată cu trecerea timpului s-au adunat şi penalităţi, astfel că suma a crescut la 158 de lei. Suma este insignifiantă dacă ţinem cont de fraudele care s-au petrecut în România, dar cazul în sine demonstrează cât de proaste sunt legile şi cât de cinică poate fi situaţia când se merge doar pe principiul că legea trebuie aplicată de la A la Z.

 

„Mi s-a spus că nu este nici o problemă”

 

Totul a început în 2012, când fetiţa, care avea pe atunci numai trei ani, s-a îmbolnăvit şi a ajuns la spital, unde i s-a făcut un set de analize decontate de CAS. După ce micuţa a fost externată, mama a vrut să fie sigură că fetiţa este sănătoasă şi a mers cu ea la un laborator din judeţul Suceava, pentru aceleaşi teste, beneficiind tot de gratuitate.

Două luni mai târziu, dorohoianca a primit o înştiinţare prin care era anunţată că trebuie să plătească contravaloarea unui set de analize, respectiv 87 de lei. Ulterior, a urmat o nouă notificare, iar anul acesta fetiţa a fost acţionată în instanţă de CAS. „Avem şi prima notificare trimisă de CAS în 2012. Am fost cu fetiţa acolo (n.r., la CAS Suceava) şi mi s-a spus că nu este nici o problemă şi că nu se poate tăia chitanţă pe un minor”, spune mama.

Abia în primăvara acestui an a aflat că era încă datoare. „A doua notificare am primit-o în 2018, cu suma de 158 de lei, dar nu am mai ajuns, pentru că trebuia să merg să nasc”, spune femeia, care nu contestă faptul că suma trebuie achitată, ci dezinteresul manifestat atâta timp de CAS Suceava, care a făcut ca acum fetiţa să fie chemată în instanţă.

 

Reprezentanţii CAS dau vina pe mamă

 

De partea cealaltă, reprezentanţii CAS Suceava spun că nu ar fi nici o greşeală şi că aceasta era singura posibilitate de soluţionare a problemei ivite. Mai ales că mama copilei nu ar fi plătit suma după cele două notificări. „În cazul în care CAS constată că în perioada de valabilitate a biletului de trimitere pentru investigaţii medicale asiguratul a fost internat într-un spital, dar declaraţia pe propria răspundere este contrară celor constatate, prejudiciul se recuperează de la asigurat”, a spus Cristi Bleorţu, director CAS Suceava.

Potrivit acestuia, după cele două notificări trimise de instituţie, mama fetiţei, ca reprezentant legal al copilului, ar fi trebuit să achite suma, dar nu a făcut-o, nu a contestat decizia CAS şi nici nu a comunicat vreun răspuns. „Legea ne obligă să deschidem acţiune în instanţă împotriva beneficiarului direct al serviciilor medicale acordate, iar actul normativ nu face distincţie între asiguratul minor sau adult. Totodată, am făcut demersuri la Evidenţa Populaţiei pentru obţinerea tuturor datelor de identificare a mamei – CNP, adresă – pentru a completa dosarul la judecătorie în ceea ce priveşte reprezentantul legal”, a adăugat Cristi Bleorţu. Acesta crede că greşeala ar fi aparţinut mamei copilului, care a dat o declaraţie în fals la laboratorul de analize medicale (n.r., în care nu ar fi recunoscut că a beneficiat de analize gratuite în altă parte), aspect descoperit la verificările încrucişate, şi care nu ar fi făcut niciun demers pentru a îndrepta situaţia.

Prin urmare, dorohoianca şi fiica sa urmează să fie citate în instanţă pentru a da explicaţii în faţa magistraţilor.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

  1. Mulţumim pentru bunăvoinţa Dumneavoastră, însă am vorbit cu mama fetiţei care a subliniat că nu este vorba de lipsa banilor, ci de gestul celor de la Casa Asigurărilor de Sănătate, care au dat în judecată un copil şi nu pe tutore, aşa cum spune legea. Suma va fi acoperită de familie, dar mama fetiţei a ţinut să vă mulţumească pentru disponibilitatea Dumneavoastră.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...