joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăUrgenţe sufocate de victimele poleiului

Urgenţe sufocate de victimele poleiului

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), Urgenţele, dar şi cabinetul de ortopedie din Policlinică, au fost luate cu asalt ieri dimineaţă din cauza poleiului de pe străzile din oraş, încă de la prima oră. Astfel, în decurs de două ore au ajuns la spital peste 20 de persoane căzute pe gheaţă, majoritatea având nevoie nu doar de internare, ci chiar de operaţie, iar până la amiază s-a ajuns la numărul care a fost înregistrat în toată săptămâna trecută.

„Din cauza condiţiilor atmosferice, care au predispus la polei şi gheaţă, numărul solicitărilor pentru persoane căzute a crescut considerabil, astfel că aproape majoritatea apelurilor la Ambulanţă de luni dimineaţă au fost din această cauză”, a precizat doctorul Nicuşor Curteanu, purtător de cuvânt al SJA Botoşani.

Unul dintre cazuri a fost al unei femei în vârstă de 42 de ani din Botoşani, care va avea mult de suferit din cauza poleiului de luni dimineaţă. Aceasta se afla împreună cu soţul într-un maxi-taxi, cei doi coborând în staţia de la Impozite şi Taxe. Bărbatul a coborât, iar când soţia a pus piciorul jos, a alunecat pe polei şi a căzut pe mâna dreaptă. Din păcate pentru aceasta, era vorba de aceeaşi mână la care suferise o intervenţie ortopedică de amploare, având montată o tijă metalică în ea. Femeia a fost adusă de ambulanţă în agonie la Urgenţe, fiind imediat preluată de personalul medical şi internată.

Un alt caz a fost al unei alte femei, de 54 de ani, din Botoşani. Aceasta a fost şi ea adusă pe targă de o ambulanţă, după ce a căzut pe gheaţă pe Bulevardul Eminescu. Femeia a suferit o fractură, posibil cu deplasare, având şi ea nevoie de internare. De suferit au avut însă şi bărbaţii, printre primii pacienţi ajunşi la spital fiind un bărbat de 50 de ani, care a căzut pe gheaţă cu piciorul drept sub el.

De altfel, majoritatea cazurilor de ieri au necesitat internare sau chiar intervenţii ortopedice de urgenţă. Cazurile s-au înregistrat în condiţiile în care ieri Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri un cod galben de ploaie sau burniţă cu risc de depunere a poleiului pentru judeţul Botoşani.

 

Fotbalist ajuns la spital

 

Pe tot parcursul săptămânii trecute au ajuns la spital aproximativ 30 de persoane după ce au căzut pe gheaţă. Numărul a fost de două ori mai mare decât într-o perioadă normală din timpul iernii.

Printre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale se află şi mijlocaşul FC Botoşani Johnathan Rodriguez. În timp ce se îndrepta către antrenamentul echipei, acesta a alunecat pe gheaţa din faţa blocului în care locuieşte, de pe Calea Naţională. El şi-a fracturat două degete de la mâna dreaptă, motiv pentru care va fi supus unei intervenţii chirurgicale.

 

 „Noi am dat cu antiderapant”

 

Simion Drelciuc, director general al Urban Serv, s-a declarat îngrijorat de numărul mare al botoşănenilor care au ajuns la spital, însă susţine că în oraş s-a intervenit cu material antiderapant încă de ieri dimineaţă de la ora 5.45. „Numărul este mare, dar nu am cum să comentez dacă toţi au căzut pe trotuare, printre blocuri, însă noi am intervenit atât pe trotuare cât şi pe partea carosabilă. Dacă nu interveneam la prima oră, nu se putea circula, ar fi trebuit să fi fost polei în continuare cam în toate zonele. Bănuiesc că pe unele porţiuni materialul antiderapant nu a ajuns, însă e o supoziţie. Eu dimineaţă am verificat, m-am deplasat în special în zona şcolilor. Noi am dat cu antiderapant”, a afirmat oficialul. Acesta a adăugat că în unele zone s-a intervenit mecanizat, iar în alte zone a fost împrăştiat material antiderapant cu mâna.

Simion Drelciuc a invocat că activitatea este îngreunată de maşinile parcate lângă trotuare, sau pe trotuare. „La Direcţia Impozite şi Taxe e o zonă centrală şi am intervenit acolo. Am avut şi noi un coleg care a căzut în faţa societăţii, deşi a împrăştiat toată dimineaţa sare”, a mai spus Simion Drelciuc.

Directorul Urban Serv a recunoscut că sunt probleme în unele zone, deoarece multe alei dintre blocuri nu sunt prinse în careul de deszăpezire, iar pe acolo nu au ajuns utilajele Urban Serv.

Reprezentanţii societăţii spun că de la prima ninsoare au fost împrăştiate în oraş peste 60 de tone de sare şi aproximativ 30 de tone de clorură de calciu.

Urban Serv are în stoc 205 de tone de sare, 30 de tone de clorură de calciu şi 37 de tone de nisip.

 

– Tudor CHIRIAC

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...