joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăTraficanţi iertaţi de ani grei de puşcărie

Traficanţi iertaţi de ani grei de puşcărie

Decizie surprinzătoare a judecătorilor într-un megadosar de contrabandă cu 55 de inculpaţi care i-a vizat pe principalii plasatori de ţigări de pe piaţa neagră din Botoşani. După mai bine de patru ani de procese, instanţele de judecată au apreciat că niciunul dintre cei trimişi în judecată nu trebuie să facă puşcărie. Ba, mai mult, majoritatea au fost achitaţi de acuzaţiile de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, dar au fost condamnaţi simbolic pentru trafic cu ţigări. În schimb, ei vor trebui să plătească, în solidar sau personal, în funcţie de situaţie, o serie de daune către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru că au vândut ţigări fără ca acestea să fie accizate.

Sentinţa definitivă a fost pronunţată zilele trecute de Curtea de Apel, unii dintre traficanţii de ţigări primindu-şi inclusiv bunurile indisponibilizate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

 

Reţele dezvoltate în judeţ

 

Potrivit anchetatorilor, începând cu perioada 2010-2011, pe raza judeţului Botoşani s-au dezvoltat  mai multe reţele ilegale de distribuţie a ţigărilor de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, care, din cauza concurenţei de pe piaţa neagră, au ajuns să colaboreze.

Grupările ar fi acţionat pe raza judeţelor Botoşani, Iaşi, Bacău, Suceava şi a municipiului Bucureşti şi au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal, 360.000 de pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova şi Ucraina.

Grupările au fost anihilate pe 27 noiembrie 2012, în urma unor percheziţii efectuate de procurorii DIICOT Botoşani, când au fost indisponibilizate 14 autoturisme, dar şi 116.000 lei, 4.300 de euro şi 2.150 de grivne. Atunci, piaţa a fost golită de plasatorii de ţigări, însă ulterior judecătorii au apreciat că faptele nu sunt atât de grave, chiar dacă unii au vândut mii de pachete cu ţigări. Astfel, după o primă sentinţă dată de Tribunalul Botoşani, în februarie 2016, procesul a continuat la Curtea de Apel Suceava, care a mai redus o serie de condamnări. Aşa se face că pedepsele au fost mai mult simbolice, cei condamnaţi beneficiind de suspendarea executării pedepsei. În schimb, ei vor fi supuşi unor termene de supraveghere, timp în care nu vor mai avea voie să comită alte fapte şi vor trebui să plătească şi daunele către bugetul de stat, în cazul multor persoane fiind vorba de zeci de mii de lei, unul dintre traficanţi trebuind să plătească peste 110.000 de lei.

Pentru a înţelege proporţiile dosarului, trebuie spus că numai minuta deciziei Curţii de Apel Suceava, a cărei hotărâre este definitivă, se întinde pe 31 de pagini format A4. În plus, dosarul propriu-zis cuprinde zeci de volume care cântăresc sute de kilograme, aici făcându-se referire inclusiv la interceptări, sistemul de acţiune, rezultatul percheziţiilor, dar şi declaraţiile date de suspecţi şi martori în timpul audierilor.

 

 

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

  1. Decizie deloc surprinzătoare, chiar ar fi trebuit sa ne așteptăm la așa ceva, la infractori scăpați de pușcărie de magistrați. Astfel de lucruri vor deveni o obișnuință din cauza stopării luptei împotriva corupției. Va mai fi câte un condamnat pe ici pe colo din rândul celor care nu au bani ori relatii, însă cei descurcăreți, cum au fost traficanții din dosar, vor fi salvați întotdeauna.

Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...