sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăMort vinovat după explozia din bloc

Mort vinovat după explozia din bloc

Misterul exploziei din 15 septembrie 2017, care a afectat un bloc de locuinţe de pe strada Primăverii din municipiul Botoşani şi s-a soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor patru botoşăneni, a fost descifrat de anchetatori. După un an de investigaţii, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au ajuns la concluzia că tragedia fost generată de o acumulare de gaz provocată de un racord imperfect la reţeaua de distribuţie a gazului metan.

Interesant este că în timpul anchetei poliţiştii şi procurorii au ajuns la doi martori cheie despre care nu s-a ştiut de la bun început şi anume doi elevi care locuiau în gazdă chiar în apartamentul în care a avut loc explozia. „La început, nimeni nu a pomenit nimic despre cei doi elevi. Nu ştim care au fost motivele pentru care acest aspect a fost ţinut sub tăcere”, a declarat pentru „Monitorul” prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Valeriu Chihaia.

 

Declaraţii cruciale pentru anchetă

 

Declaraţiile oferite de cei doi elevi au fost însă cruciale pentru mersul anchetei. Astfel, potrivit anchetatorilor, unul dintre ei a mărturisit că pe 14 septembrie 2017, proprietarul apartamentului, Gheorghe Foceac, l-a trimis să cumpere un racord, iar ulterior, când acesta s-a întors, bărbatul ar fi schimbat racordul cu pricina. Ba mai mult, proprietarul apartamentului a scris pe acel furtun data înlocuirii. „Am făcut şi o expertiză grafoscopică folosind alte înscrisuri ale bărbatului şi s-a constatat că scrisul de pe acel furtun este al proprietarului, fiind eliminată astfel suspiciunea că altcineva ar fi înlocuit racordul”, a explicat prim-procurorul Chihaia.

Concluziile se leagă şi cu mărturia făcută de cel de-al doilea elev care a declarat în timpul audierilor că, deşi racordul nou fusese montat pe 14 septembrie, în ziua exploziei proprietarul apartamentului ar fi intervenit din nou la instalaţia de gaz. „Pe 15 septembrie, acest al doilea elev a plecat la şcoală mai târziu decât colegul său. El a povestit că în momentul în care a plecat din apartament, proprietarul era în bucătărie, meşterea la conducta de gaz, iar pe masă avea mai multe ustensile”, a adăugat Valeriu Chihaia.

Declaraţiile se completează cu expertiza tehnică efectuată de cei de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, care au analizat efectele exploziei şi au stabilit mecanismul producerii deflagraţiei.

Investigaţii amănunţite în bloc

 

Pentru a elimina orice suspiciune, anchetatorii au făcut investigaţii amănunţite în tot blocul. Astfel, cu ocazia audierii unui alt locatar al blocului, în apartamentul acestuia a fost găsită o cheie cu cot cu care se putea lucra în spaţii înguste, inclusiv la conducta de gaz. S-a mers pe ipoteza că acel vecin i-a împrumutat cheia cu pricina proprietarului apartamentului. Astfel, cheia a fost examinată criminalistic, însă ulterior s-a ajuns la concluzia că aceasta nu putea lăsa urmele găsite pe conectorul de pe racordul de gaz din apartamentul în care a avut loc explozia.

Totodată, pentru a verifica toate ipotezele vehiculate cu privire la cauzele exploziei, anchetatorii au făcut demersuri pentru a-i identifica pe membrii acelei echipe de intervenţie care a efectuat o lucrare într-un alt apartament din aceeaşi scară a blocului, în dimineaţa zilei cu pricina. „Lucrarea respectivă nu a presupus o intervenţie în reţeaua de distribuţie a gazului metan, ci o debranşare de la reţeaua operatorului de distribuţie a energiei termice respectiv Modern Calor. Este drept, lucrarea nu a fost făcută în baza unui contract ferm, ci ca urmare a unei înţelegeri”, a adăugat prim-procurorul Valeriu Chihaia.

 

Cauza va fi clasată

 

Punând cap la cap toate concluziile expertizelor, a constatărilor ştiinţifice şi mărturiile celor audiaţi, anchetatorii au ajuns la ipoteza că cel mai probabil acel racord flexibil care făcea legătura dintre aragaz şi conducta de gaz nu fusese montat corect chiar de către proprietarul apartamentului.  Aceste aspecte vor fi menţionate în referatul de terminare a urmăririi penale, document care se află în prezent la poliţie, întocmirea lui fiind pe ultima sută de metri. În baza acestuia, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani vor emite, în viitorul apropiat, ordonanţa prin care se va dispune clasarea cauzei.

 

Proprietarul apartamentului a decedat

 

Deflagraţia a avut loc pe 15 septembrie 2017, când în urma exploziei cinci persoane, între care un copil de 11 ani, au fost rănite şi transportate la spital. Proprietarul apartamentului a ajuns şi el la spital în stare critică, cu arsuri, dar a decedat câteva zile mai târziu. Din cauza exploziei, locatarii au fost evacuaţi, dar ulterior experţii au ajuns la concluzia că blocul poate fi locuit în continuare. În acea perioadă cele 12 familii sinistrate au primit ajutoare financiare atât de la guvern, Primăria Botoşani, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Protopopiatul Botoşani, dar şi de la mai multe societăţi private.

În prezent, toţi proprietarii au revenit în apartamente.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...