marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăOrori comise de un criminal lăsat liber

Orori comise de un criminal lăsat liber

Orori într-un sat din judeţul Botoşani, unde un individ eliberat din penitenciar anul trecut a încercat să violeze o femeie. Principalul suspect este I.B., în vârstă de 55 de ani, şi a mai fost condamnat în trecut, iar în vara lui 2018 a fost eliberat din Penitenciarul Arad. Stabilit în satul Hilişeu Crişan, din comuna Hilişeu Horia, individul a atacat-o duminică, în plină zi, pe o femeie care locuia singură.

Potrivit primelor informaţii, individul a dat buzna în casa femeii în vârstă de 88 de ani, a strâns-o de gât pe victimă cu un fular, după care a lovit-o în mod repetat în faţă, creându-i numeroase echimoze şi escoriaţii. Ulterior, bărbatul a scos un cuţit pe care îl avea într-un buzunar, pe care i l-a arătat victimei, a dezbrăcat-o şi a încercat mai apoi să o violeze.

Victimă salvată de un martor

 

Agresiunea nu a fost dusă la bun sfârşit pentru că individul a fost întrerupt de apariţia neaşteptată a unui martor, care l-a recunoscut şi a văzut-o pe victimă speriată, plină de sânge şi dezbrăcată pe jumătate. Înainte a fugi, agresorul a luat un telefon mobil al victimei, însă cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, care l-au ridicat imediat pe suspect, la locuinţa acestuia fiind găsit şi telefonul mobil furat. „Bărbatul a fost depistat pe raza localităţii de domiciliu şi condus la sediul unităţii de poliţie pentru audieri”, a precizat ieri Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţiile de violare de domiciliu şi tentativă de viol, B.I. a fost prezentat ieri în faţa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, care au solicitat arestarea lui preventivă, bărbatul urmând să fie prezentat în faţa instanţei de judecată.

Zeci de ani de închisoare

 

Individul, care în trecut a mai fost condamnat de trei ori, fiind eliberat condiţionat în 1990, iulie 1991 şi noiembrie 1995, a adunat condamnări care însumau peste 70 de ani de detenţie. Astfel, individul a promit atunci o condamnare de cinci ani închisoare pentru violare de domiciliu, zece ani închisoare pentru viol, un an şi şase luni închisoare pentru corupţie sexuală, 15 ani închisoare pentru omor, două pedepse de câte 17 ani închisoare pentru două infracţiuni de viol, trei ani închisoare pentru furt calificat şi doi ani închisoare pentru violare de domiciliu. Toate aceste pedepse au fost contopite printr-o sentinţă din 12 octombrie 1999 a Judecătoriei Botoşani, care a rămas definitivă în 2000, inculpatul rămânând cu o pedeapsă de 21 de ani.

 

Tentativă de suicid după gratii

 

Cât a fost închis, el a fost protagonistul mai multor incidente. Astfel, în momentul în care a primit sentinţa definitivă, el a încercat să îşi dea foc chiar în timp ce se afla în camera de arest din incinta Tribunalului Botoşani. Atunci, el şi-a turnat gaz dintr-o brichetă pe pantaloni, după care a dat foc la un ciorap, însă flăcările au fost stinse imediat de gardieni.

De altfel, el putea fi eliberat condiţionat din penitenciar de mai mult timp, dacă se mergea pe ideea că el trebuia să execute trei sferturi din pedeapsă, dar judecătorii i-au respins acest drept pe motiv că în trecut, după celelalte trei condamnări, el a beneficiat de fiecare dată de eliberare condiţionată, dar a recidivat de tot atâtea ori. Ba, mai mult, cât timp a stat închis, el a fost sancţionat disciplinat de peste 30 de ori, pentru acte de agresiune faţă de alţi deţinuţi sau faţă de angajaţii unităţii de detenţie. Închis pe 3 septembrie 1997, el şi-a ispăşit pedeapsa în vara anului trecut.

 

Sute de deţinuţi eliberaţi înainte de termen

 

Din cauza infracţiunilor în serie comise de deţinuţii eliberaţi din puşcării în baza Legii privind recursul compensatoriu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trebuia să îi prezinte pe 20 ianuarie premierului Viorica Dăncilă o analiză privind consecinţele legii precum şi propuneri de îmbunătăţire a situaţiei. Deşi de atunci a trecut o săptămână, situaţia cu infracţiunile comise de deţinuţii recidivişti nu a mai fost făcută publică, iar măsurile pentru corectarea legii nu au fost anunţate.

Anul trecut, de exemplu, numai din Penitenciarul Botoşani au fost eliberaţi 273 de deţinuţi, dintre care 240 eliberaţi condiţionat şi numai 33 după ispăşirea pedepselor. Potrivit unei situaţii oficiale, 188 de infractori eliberaţi mai devreme în baza legii privind recursul compensatoriu au comis noi fapte cu violenţă – crime, tentative de omor, violuri, tâlhării. O altă informaţie oficială arată că în perioada 19 octombrie 2017 – 23 noiembrie 2018 au fost eliberaţi, în baza aceleiaşi legi 10.880 de deţinuţi. Din totalul acestor persoane, 649 au revenit deja în puşcării.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
88 %
1.3kmh
92 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
9 °
vin
6 °
sâm
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...