marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăMafiot în război cu şefii puşcăriei

Mafiot în război cu şefii puşcăriei

Condamnat la 25 de ani de puşcărie, temutul interlop Ion Clamparu a declarat război conducerii penitenciarului în care îşi execută pedeapsa. Motivul principal îl reprezintă stabilirea regimului de executare a pedepsei. Asta pentru că, deşi a ispăşit şapte ani din pedeapsă, dintre care trei ani în ţară, Ion Clamparu este închis în continuare în regim de maximă siguranţă. Nemulţumit, botoşăneanul a deschis recent un proces împotriva reprezentanţilor Penitenciarului Aiud, susţinând că îndeplineşte condiţiile pentru a trece la un regim mai puţin restrictiv. Iniţial, el s-a îndreptat cu o cerere în acest sens către judecătorul de supraveghere, care i-a dat însă aviz negativ, iar Clamparu a apelat la serviciile unui avocat pentru a contesta măsura în instanţă motivând că „întruneşte toate condiţiile atât de legalitate cât şi de oportunitate pentru a fi plasat într-un regim de detenţie mai blând”.

 

Recompense primite în timpul detenţiei

 

Argumentele principale invocate de Camparu au fost că a participat la absolut toate activităţile şi toate programele organizate de penitenciar şi la care a putut avea acces şi nu a suferit nici măcar o singură sancţiune, fiind chiar recompensat de opt ori în această perioadă. Mai mult, a susţinut Clamparu, a epuizat programul de reintegrare civică destinat celor cu un comportament agresiv, a participat la 10 activităţi de grup, la 12 concursuri tematice, la două cercuri de lectură, la o manifestare artistică, activităţi sportive, la o competiţie de şah şi a beneficiat şi de consiliere probaţională.

Ca o chestiunea suplimentară, a invocat Camparu, în cursul anului 2016 a suferit o intervenţie chirurgicală, a fost operat la rinichi şi acea problemă medicală subzistă în continuare şi este convins că plasarea sa într-un regim de detenţie mai blând ar putea să fie un factor favorabil în vederea recuperării sale. Totodată, el a arătat că are o relaţie apropiată cu familia şi cu copiii săi pe care doreşte să o menţină, şi că măsurile stricte de pază sunt nejustificate.

 

„Petentul nici nu a muncit pe perioada detenţiei”

 

Cu toate acestea, Judecătoria Aiud i-a respins cererea, procurorul de şedinţă considerând că lipsa sancţiunilor şi participarea la anumite programe nu impun obligatoriu schimbarea regimului de detenţie. „Are într-adevăr recompense, însă puţine la număr – are patru în 2017, iar în 2018 a reuşit să acumuleze doar două astfel de recompense. Petentul nici nu a muncit pe perioada detenţiei şi, simplul fapt că a participat la anumite programe – mare parte dintre ele de natură religioasă şi sportivă – nu justifică schimbarea regimului de detenţie”, a subliniat în instanţă reprezentantul Ministerului Public.

În consecinţă, când au pus în balanţă toate aspectele, magistraţii au decis ca Ion Clamparu să rămână închis în continuare regim de maximă siguranţă. „Faptul că a avut o conduită pozitivă în detenţie şi a manifestat o bună adaptare la mediul carceral a fost deja valorificat de către judecătorul delegat prin reducerea termenului de reanaliză a regimului, iar această valorificare este îndestulătoare pe moment. Ce are de făcut contestatorul în continuare este să continue eforturile de implicare în îndeplinirea Planului de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, să intensifice aceste eforturi prin implicarea în activităţi constructive suficient de serioase care să poată contrabalansa perioada foarte mare a detenţiei pe care o mai are de executat, natura şi gravitatea infracţiunilor comise”, au motivat judecătorii.

 

Botoşănean considerat cel mai puternic lider al lumii interlope din România

 

Originar din municipiul Botoşani, Ion Clamparu, care a împlinit toamna trecută 50 de ani, a ajuns să fie considerat cel mai puternic lider al lumii interlope din România după ce a ieşit din Penitenciarul Poarta Albă, unde a executat o pedeapsă pentru omor. Ulterior, el s-a stabilit în Bacău, după care a plecat din ţară, stabilindu-şi „cartierul general” în Madrid. Ajutat de alţi români, el ar fi monopolizat piaţa prostituţiei din Spania prin violenţă.

Căutat de autorităţile din România, după ce justiţia l-a condamnat la 13 ani de închisoare, Clamparu a fost inclus de Interpol pe lista celor mai căutaţi suspecţi din lume. În septembrie 2011, el s-a predat poliţiei iberice şi a fost trimis în judecată inclusiv în Spania pentru trafic de persoane, proxenetism şi provocare de avort.

Poreclit „Naşul”, „Cap de porc” sau „Ioan de la Madrid”, Clamparu a fost condamnat şi acolo la închisoare cu executare, însă după ce a fost extrădat a obţinut contopirea pedepselor, fiind închis în prezent în Penitenciarul Aiud.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...