marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăSinucideri în serie pe data de 13

Sinucideri în serie pe data de 13

Zi de 13 cumplită pentru trei familii din judeţul Botoşani. În decurs de câteva ore nu mai puţin de trei bărbaţi şi-au pus capăt zilelor, toţi în acelaşi mod, prin spânzurare. Primul caz a apărut la primele ore ale dimineţii, când soţia unui bărbat în vârstă de 63 de ani, din Dorohoi, a sunat disperată la serviciul de urgenţă 112. Aceasta le-a cerut ajutorul cadrelor medicale, după ce şi-a găsit soţul spânzurat în grajdul casei.

Bărbatul ieşise din casă de la ora şase, spunând că merge să dea drumul găinilor în curte. După aproape două ore, femeia a observat că acesta nu se mai întoarce şi a plecat să verifice ce este cu el, găsindu-l fără suflare în grajdul gospodăriei. Un echipaj din Dorohoi al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) a ajuns la faţa locului. „Decesul survenise, cel mai probabil, de aproximativ două ore. Din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru a se restabili funcţiile vitale, fiind declarat decesul”, a precizat medicul Mariana Carp, din cadrul SJA Botoşani.

Potrivit rudelor, bărbatul era cunoscut cu o tulburare psihotică depresivă, fiind în evidenţele Secţiei de Psihiatrie.

 

Caz tras la indigo la Draxini

 

La scurt timp după acest caz, un alt apel sosit la 112 anunţa un caz asemănător. Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost găsit fără suflare în localitatea Draxini.

Apelul a fost făcut de familie, decesul survenind cel mai probabil în timpul nopţii, în acest caz nici măcar nemaifiind solicitată intervenţia cadrelor medicale.

 

Viaţă curmată în grajd

 

Câteva ore mai târziu, spre amiază, soţia unui bărbat din Brehueşti a sunat la 112 speriată, după ce şi-a găsit soţul în vârstă de 50 de ani spânzurat în grajdul gospodăriei. Femeia le-a spus poliţiştilor că plecase la muncă dimineaţă, iar când s-a întors, după-amiaza, a văzut că soţul nu era pe nicăieri şi a început să îl caute. Într-un târziu aceasta a descoperit cu groază că bărbatul era fără suflare într-un ştreang improvizat în grajd.

Un echipaj cu medic a fost trimis la faţa locului, însă cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru victimă. „Din păcate decesul survenise cu mai multe ore în urmă, fiind instalate deja lividităţi cadaverice. Colegii de la Medicina Legală vor stabili cu exactitate cauza decesului”, a precizat medicul Daniela Amarande, din cadrul SJA Botoşani.

Potrivit familiei, bărbatul nu era diagnosticat cu afecţiuni psihice, însă era caracterizat ca fiind „mai sensibil” de cei din preajma sa.

Specialiştii în psihiatrie şi sănătate mintală precizează că există mai multe studii care relevă că în fiecare an, începând din luna martie numărul de sinucideri creşte comparativ cu lunile de iarnă. „Creşterea perioadei de luminozitate din cursul unei zile determină schimbări în metabolismul aminelor cerebrale. În primul rând ne interesează nivelul serotoninei, dar şi al altor amine cerebrale precum dopamina. Aceste modificări pot avea ca efect creşterea impulsivităţii. Ajung să vadă în suicid o evadare din realitatea tristă în care se regăsesc ei”, a precizat un medic psihiatru botoşănean.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...