vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăNebunie pe şosele

Nebunie pe şosele

Nebunie pe drumurile din judeţ, unde şoferii nesimţiţi au ajuns să fie opriţi cu cătuşe. În numai câteva zile, patru botoşăneni au ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean pentru isprăvile comise. Ba mai mult, unul dintre ei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, un altul fiind plasat sub control judiciar. Alţi doi tineri care s-au gândit să fure două maşini, în două cazuri parcă trase la indigo, urmau să fie prezentaţi ieri în faţa judecătorilor pentru luarea unor măsuri preventive.

Primul caz a fost înregistrat sâmbătă în municipiul Botoşani, când poliţiştii Biroului Rutier au fost anunţaţi de un accident soldat cu pagube produs într-o parcare de pe strada Victoriei, protagonist fiind un şofer care părea să fie sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar că în momentul în care s-a văzut cu poliţiştii lângă el, şoferul buclucaş, un bărbat în vârstă de 43 de ani, a refuzat testarea alcoolscopică şi recoltarea probelor de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

În schimb, agenţii rutieri au descoperit că aşa-zisul şofer nu deţine permis de conducere. Prin urmare, bărbatul a fost acuzat de conducere fără permis şi refuzul de a se supune controlului alcoolscopic, individul fiind reţinut pentru 24 de ore. Duminică, însă, instanţa de judecată a dispus plasarea lui sub control judiciar pentru 60 de zile.

Tot sâmbătă, poliţiştii Secţiei Rurale nr. 4 Dorohoi au depistat pe drumul judeţean din comuna Corlăteni un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 37 de ani din municipiul Dorohoi. Când l-au verificat în baza de date, poliţiştii au descoperit că bărbatul nu deţine permis de conducere şi, mai mult, se afla sub control judiciar. Reţinut pentru 24 de ore, dorohoianul a fost dus în faţa judecătorilor şi arestat preventiv pentru 30 de zile.

Măsuri luate de poliţişti

 

Dar lucrurile nu s-au terminat aici pentru că duminică au urmat două cazuri trase parcă la indigo, ambele în comuna Coţuşca. Mai întâi, poliţiştii au de a face cu un tânăr în vârstă de 19 ani din comuna Coţuşca, care a băut în neştire, după care a dat iama în curtea unei firme, de unde a furat o maşină lăsată cu cheile în contact şi a plecat cu ea pe uliţele satului. Cum tânărul nu avea permis, el s-a ales cu un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt în scop de folosinţă şi conducere fără permis, tânărul fiind reţinut pentru 24 de ore.

La scurt timp, un alt tânăr în vârstă de 24 de ani din municipiul Botoşani, care a băut şi el prin mai multe locuri, a furat o maşină parcată pe marginea drumului judeţean, lăsată şi ea cu portierele deschise şi cheile în contact, şi a plecat la plimbare. Nu a apucat să meargă prea mult pentru că pe traseu a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, iar maşina s-a izbit într-un gard.

Scăpat nevătămat, aventurierul a dispărut imediat, dar poliţiştii l-au găsit în scurt timp şi l-au reţinut pentru 24 de ore tot pentru furt în scop de folosinţă şi conducere fără permis. Ambii tineri urmau să fie prezentaţi ieri instanţei de judecată cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Val de beţivi la volan

 

Măsurile dispuse de poliţişti nu sunt întâmplătoare. Duminică, în numai câteva ore, trei şoferi au fost surprinşi în trafic, deşi erau sub influenţa băuturilor alcoolice. Primul caz a fost înregistrat în comuna Coţuşca, unde poliţiştii Secţiei Rurale nr. 7 Darabani au oprit un localnic în vârstă de 31 de ani, care conducea un autoturism deşi avea o îmbibaţie de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat.

A urmat apoi un tânăr în vârstă de 23 de ani, din comuna Dobârceni, care de beat ce era a ajuns cu autoturismul în şanţul de pe marginea drumului, în cazul lui etilotestul indicând o concentraţie de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Seria s-a încheiat în comuna Leorda, unde un alt tânăr în vârstă de 25 de ani, din localitate, plecase la drum cu un autoturism deşi era beat criţă, îmbibaţia alcoolică indicată de etilotest fiind de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cei trei şoferi turmentaţi au fost conduşi la spital pentru stabilirea alcoolemiei, după care poliţiştii le-au întocmit câte un dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului.

 

Numărul accidentelor continuă să crească

 

Reacţia poliţiştilor a venit în contextul în care numărul accidentelor rutiere continuă să crească în judeţ. Reprezentanţii Serviciului Rutier spun că în primele trei luni ale anului în judeţ au avut loc 81 de accidente, ceea ce înseamnă o medie de aproape un accident în fiecare zi, accidentele grave şi numărul persoanelor rănite grav dublându-se aproape comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, accidentele grave au crescut de la 14 în 2018 la 26, în timp ce numărul persoanelor rănite grav a crescut de la 11 la 22.

În schimb, accidente mortale sunt la acelaşi nivel ca în perioada similară a anului 2018. „Scăderi au fost înregistrate în ceea ce priveşte numărul şi consecinţele accidentelor de circulaţie uşoare”, a spus Teodor Orhei, şeful Serviciului Rutier Botoşani.

 

Viteza una dintre principalele cauze

 

Analizând cauzele producerii accidentelor grave, poliţiştii rutieri spun că pe primul loc au fost accidentele rutiere produse pe fondul abaterilor comise de pietoni, neacordarea de prioritate pietonilor şi viteza neadaptată. În schimb, în cazul accidentelor uşoare pe primul loc s-a aflat viteza, urmată de neacordarea priorităţii pietonilor şi abaterile comise de pietoni. Analizând dinamica accidentelor pentru a identifica zonele de risc şi ce anume favorizează evenimentele rutiere, poliţiştii Biroului Rutier Botoşani au organizat vineri o acţiune în municipiul Botoşani, urmărind combaterea indisciplinei pietonilor, neacordarea de prioritate şi nerespectarea regimului legal de viteză. Astfel, au fost aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a acestora depăşind 7.800 de lei. Totodată, au fost reţinute două permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce şi a fost retras un certificat de înmatriculare.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...