spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăTeroare în spital din cauza unui beţiv

Teroare în spital din cauza unui beţiv

Caz incredibil petrecut în Spitalul Judeţean. Asistente, infirmiere şi pacienţi de pe una dintre secţiile unităţii sanitare au trecut prin clipe de coşmar, după ce unul dintre pacienţi a transformat un salon şi holurile unităţii sanitare într-un câmp de război, ameninţând, lovind şi înjurând pe toţi cei care îi apăreau în faţă.

Haosul a pornit vineri, după ce bărbatul în vârstă de 62 de ani, din judeţ, a ajuns la spital cu o afecţiune chirurgicală gravă. Cunoscut ca şi consumator înrăit de alcool, bărbatul a fost pus în imposibilitatea de a mai bea, fiind internat pe secţia de chirurgie generală a Spitalului Judeţean. Lipsa de alcool din organism a început însă să îşi spună cuvântul, bărbatul intrând în sevraj. Din acest motiv, sâmbătă acesta a fost trimis la Secţia de Psihiatrie, unde a fost consultat, i s-a prescris un tratament şi a fost adus din nou pe secţia chirurgie, unde îi era tratată afecţiunea cu care se internase.

Stare lui de sevraj a început însă să se agraveze tot mai mult, iar duminică bărbatul a devenit extrem de agresiv, mai întâi verbal, apoi şi fizic. Acesta le-a cerut asistentelor băutură, iar în momentul în care a fost refuzat, furia bărbatului s-a dezlănţuit, iar cei din jur au devenit ţinta loviturilor sale. La un moment dat bărbatul a luat în mână un stativ metalic de aproape doi metri, cu care ameninţa să îi lovească pe cei din jur, asistentele fugind din calea lui care cum reuşeau.

„Ţipa şi ameninţa continuu”

 

Unii pacienţi au încercat să sară în ajutor, în încercarea de a-l calma pe cel agresiv, însă fără prea mult succes. Speriate, cadrele medicale au apelat şi la firma de pază, care are un om poziţionat în permanenţă la holul de la parterul spitalului, ajungând şi acesta pe secţie, încercând să îl imobilizeze pe cel care dădea dovadă de o forţă de nedescris. „Ţipa şi ameninţa continuu. O parte dintre pacienţi s-au refugiat în alte saloane, asistentele şi infirmierele au încercat să îl liniştească, dar fără succes. A devenit şi mai agresiv, a luat un stativ metalic pentru perfuzii şi îl rotea ca pe un buzdugan să lovească pe cei din jur. Noroc că era şi cineva din familie, care a apărat-o pe o asistentă, că altfel cred că o nenorocea”, a povestit unul dintre pacienţii de pe secţie. În furia lui, bărbatul a îndoit o noptieră metalică, dar şi una dintre uşile liftului de pe hol.

Cadrele medicale au sunat la 112

 

Cum nimeni nu reuşea să îl stăpânească, cadrele medicale au apelat 112, astfel că pe secţie a ajuns în scurt timp şi un echipaj al Poliţiei, care a reuşit să îl potolească pe bărbat, după care acesta a fost păzit de oamenii legii preţ de câteva zeci de minute, până medicii s-au asigurat că acesta a fost calmat şi imobilizat. „Colegii mei au fost sesizaţi prin serviciul 112 şi s-au deplasat la faţa locului. Persoana a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei pentru provocare de scandal”, a precizat inspectorul Maria Carp, purtător de cuvânt al IJP Botoşani.

Cadrele medicale agresate au timp 60 de zile pentru a depune plângere împotriva pacientului agresiv, dacă doresc acest lucru.

Agresiuni tot mai frecvente

 

Tot mai des, personalul celui mai mare spital din judeţ ajunge să fie agresat de pacienţi sau aparţinătorii acestora. Înjurate sau agresate fizic chiar sub ochii familiilor sau a celorlalţi pacienţi, cadrele medicale nu au vreo posibilitate de a se apăra în spital. „Dacă punem în balanţă faptul că un cadru sanitar cedează psihic la un moment dat şi poate are o reacţie nepotrivită, este mult prea puţin şi neimportant dacă iei şi compari cu atitudinea pacienţilor. Punând în balanţă scăpările unora comparativ cu atitudinea unor pacienţi sunt infime”, a declarat medicul Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt al SJU „Mavromati”.

Medicul susţine că el însuşi a fost agresat de aparţinătorul unui pacient şi că a fost nevoit să cheme Poliţia. „Nu se poate ca atunci când ai două infirmiere pe o secţie la peste 70 de paturi cu tot cu compartimente să mai vină unul să le dea o cârjă în cap şi să le scuipe, să le înjure ca la uşa cortului. Există drepturi, dar există şi obligaţii. Am chemat şi Poliţia în momentul în care am fost agresat de fata unui pacient”, a adăugat medicul.

Cazuri de acest fel sunt însă tot mai frecvente, cele mai expuse fiind cadrele medicale din urgenţe sau de la Ambulanţă. În decembrie anul trecut, o asistentă din cadrul Centrului de Primiri Urgenţe Pediatrie a fost agresată de mama unui copil ajuns la spital. După ce micuţul a fost consultat, femeia i-a cerut asistentei care se afla în triajul CPU să îi cheme un taxi. În momentul în care a fost refuzată, aceasta a făcut o criză de nervi şi a început să îi aducă injurii asistentei. Aceasta i-a răspuns și ea, iar totul a degenerat, femeia lovind-o pe asistentă cu telefonul peste cap. Ulterior spiritele s-au calmat, iar femeia agresivă a părăsit spitalul.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...