Copile racolate de pedofili pe internet

0

Invazie de pedofili online. Ascunşi în spatele unor conturi false, indivizi cu mintea bolnavă încearcă să profite de inocenţa sau naivitatea copiilor. O adolescentă din municipiul Botoşani a fost victima unui individ care a ajuns să fie trimis în judecată pentru corupere sexuală în formă continuată şi pornografie infantilă.

Hotărât să-şi satisfacă poftele, C.D., în vârstă de 24 de ani, a racolat pe Facebook cel puţin patru fete, unele cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, pe care le-a determinat să îi trimită fotografii cu organele sexuale. Faptele s-ar fi petrecut în perioada mai – noiembrie 2018, iar pe lângă adolescenta din Botoşani, A.G.N., individul a mai făcut victime în Iaşi, Sibiu şi Braşov.

Cazul este acum pe rolul instanţei de judecată, tânărul riscând până la şapte ani de închisoare în situaţia în care va fi găsit vinovat.

Fapte recunoscute în faţa autorităţilor

Întâmplările au fost ţinute departe de ochii curioşilor, ancheta fiind derulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Iaşi într-un cadrul extrem de confidenţial, tocmai pentru a proteja identitatea victimelor. „Noi am fost sesizaţi de către reprezentantul legal al uneia dintre părţile vătămate”, au precizat procurorii DIICOT. Ridicat pentru cercetări, individul a recunoscut comiterea faptelor şi a fost arestat preventiv, măsura fiind prelungită succesiv până în prezent.

Victime racolate cu un cont fals

Strategia la care a recurs C.D. a fost cât se poate de simplă. Şi-a creat un cont de Facebook, în care se recomanda drept un băieţel dornic să lege prietenii nevinovate, iar odată ce le câştiga încrederea fetelor, trecea la atac. Ca să pară credibil, tânărul le cerea mai întâi „prietenelor” din mediul virtual fotografii decente, pentru ca mai apoi să treacă la nivelul următor solicitându-le imagini cu tentă sexuală.

Culmea este că a şi reuşit. Anchetatorii au fost şocaţi să descopere în calculatorul individului fotografii rupte parcă din revistele pentru adulţi în care protagoniste erau fetiţe, iar în contul de messenger au fost găsite şi discuţii cu limbaj obscen.

Semnal de alarmă tras de anchetatori

Dat fiind gravitatea acestui caz, copilele au fost interogate în prezenţa părinţilor şi a unui psiholog pediatru. Şocul cel mare pentru anchetatori a fost să descopere că fetiţele nu provin din familii dezorganizate, ba din contră. Surse judiciare susţin că fetiţele postau singure fotografiile indecente fără să aibă niciun avantaj. Acesta este şi motivul pentru care anchetatorii ţin să tragă un semnal de alarmă care să ajungă în special la urechile părinţilor care, din lipsă de timp, îşi lasă nesupravegheaţi copiii în faţa calculatoarelor, ori cu telefoane mobile conectate la internet. „Indiferent cât de cinică pare afirmaţia, părinţii sunt principalii vinovaţi din cauza cărora copiii ajung să cadă în plasa unor bolnavi mintal. Mai grav este că, multe dintre conturile de Facebook care aparţin minorilor sunt create chiar de către părinţi, din dorinţa absurdă de a-şi promova în mediul virtual copiii, iar consecinţele acestei atitudini de neînţeles pot fi dintre cele mai severe”, spun procurorii.

Adolescente şantajate pe Facebook

Că reţelele de socializare ajung să fie speculate la maxim de indivizi fără scrupule o dovedeşte un alt caz petrecut în judeţ. În luna martie, un tânăr în vârstă de 29 de ani, care a şantajat două adolescente pe Facebook, a fost condamnat la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Faptele s-au petrecut în 2015, când Silviu B. a cunoscut două adolescente pe Facebook. Le-a cerut mai întâi date cu privire la situaţia lor personală, după care au făcut schimb de numere de telefon, iar ulterior, prin intermediul aceleiaşi reţele de socializare, cât şi prin convorbiri telefonice, a început să le ameninţe cu acte de violenţă şi cu incendierea, solicitându-le în schimb  sume de bani.

Un alt botoşănean în vârstă de 43 de ani a ajuns să fie condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere după ce a fost acuzat de acces ilegal la un sistem informatic şi alterarea integrităţii datelor. El a cunoscut pe Facebook o tânără în vârstă de 19 ani, a mers acasă la ea, iar ulterior i-a spart contul şi a început să o denigreze pe platforma online. Denunţat, el s-a trezit cu procurorii DIICOT la uşă.

 

 

 

+0 -0
se încarcă...