spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăProfesor suspect de viol lăsat printre copii

Profesor suspect de viol lăsat printre copii

Profesorul de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Botoşani bănuit că a violat o elevă şi-a reluat activitatea la catedră. Deşi în august 2018 Cristian M. a solicitat concediu fără plată pentru un an, el a revenit asupra acestei decizii şi a cerut să se întoarcă la serviciu. Cum instanţa nu a instituit nici o restricţie în acest sens, Cristian M. şi-a reluat activitatea didactică. Revenirea la catedră a avut însă loc în urma unei decizii a conducerii unităţii de învăţământ.

„Potrivit Statutului personalului didactic, Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ soluţionează cererile privind dreptul la concediu fără plată şi tot Consiliul de Administraţie este cel care decide revenirea în activitate”, a explicat Gabriel Hârtie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

În schimb, fără vreo interdicţie de acest gen din partea instanţei, nici cei de la LPS nu aveau motive legale să îi interzică dreptul la muncă.

Profesorii bănuiţi de agresiune sexuală nu pot fi excluşi din corpul profesoral

 

Situaţia este delicată din mai multe motive. În primul rând, până la pronunţarea unei sentinţe definitive, orice inculpat beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Cum în Statutul personalului didactic nu se face vreo referire la aceste aspecte, cadrele didactice bănuite de agresiune sexuală asupra elevilor nu pot fi excluse din corpul profesoral. Singura modalitate ar fi fost aplicarea unei interdicţii de instanţă, aşa cum a fost cazul celuilalt profesor de la Şcoala de cooperaţie bănuit că a agresat sexual patru elevi. În momentul în care Paul L. a fost pus sub control judiciar, procurorii au dispus interdicţia ca acesta să-şi exercite  profesia de cadru didactic.

În schimb, în cazul lui Cristian M., procurorii nu s-au gândit la o eventuală măsură de acest gen întrucât acesta îşi luase deja concediu fără plată şi prin urmare, dacă ar fi solicitat atunci o astfel de interdicţie, cererea părea nejustificată.

Justiţia operează diferit în unele situaţii

 

Cazul de la LPS poate fi considerat însă un punct de plecare pentru eventuale noi reglementări întrucât, spun unele voci, Justiţia operează diferit în unele situaţii. Un exemplu în acest sens ar fi cazul secretarului municipiului Botoşani, Ioan Apostu, trimis în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul redevenţei de la mall. Fiind considerat funcţionar public, Ioan Apostu a fost suspendat din funcţie imediat după ce a fost trimis în judecată, în baza Statutului funcţionarului public. Deşi a fost achitat de instanţa de fond, el nu poate reveni în funcţie decât în situaţia în care decizia rămâne definitivă, dar procurorii au făcut apel.

În acest interval, secretarul municipiului a rămas fără serviciu şi implicit fără salariu şi abia la finalul procesului, dacă va fi găsit nevinovat, el va putea cere despăgubiri. Şi asta în condiţiile în care fapta reţinută în sarcina lui nu este una cu violenţă. În schimb, un cadru didactic, angajat tot la o instituţie de stat, poate profesa chiar dacă este bănuit de pedofilie.

În vârstă de 50 de ani, Cristian M. a fost arestat în septembrie 2018, fiind bănuit că a abuzat sexual o elevă în vârstă de 15 ani. Eliberat şi pus sub control judiciar, el a fost trimis în judecată la începutul lunii aprilie, însă dosarul nu a trecut de Camera preliminară, deşi peste câteva zile se împlinesc două luni de când procurorii au sesizat instanţa de judecată.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...