spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăPSD în genunchi după alegeri (video)

PSD în genunchi după alegeri (video)

Alegerile de ieri par să aducă rezultate cu totul neaşteptate pe scena politică. Astfel, rezultatele exit-poll-ului CURS-Avangarde realizat ieri la ieşirea de la urne au fost surprinzătoare. PSD şi PNL au fost creditate la egalitate, cu 25,8%, iar Alianţa 2020 USR PLUS cu 23,9%. Potrivit datelor valabile pentru ora 19:30, Pro România a obţinut 5,7%, UDMR – 5,4%, PMP – 5,2%, iar ALDE este la limita pragului electoral 4,9%. Celelalte formaţiuni au întrunit un total de 3,3% din opţiuni.

După numărarea voturilor din 18.612 secţii din ţară, reprezentând 99.31% din totalul de 18.740 sectii rezultatele provizorii sunt:
PNL – 26,83%
PSD – 23.42%
Alianţa 2020 USR -Plus – 21.29%
Pro România – 6,61%
PMP – 5.65%
UDMR – 5.47
ALDE – 4.24%.
În cazul votului din străinătate, s-au numărat voturile din 236 de secţii din cele 441, reprezentând 53.5%, iar rezultatele provizorii indică 37,4% pentru Alianţa 2020 USR-Plus, urmată de PNL – 31.9%, PMP – 11.9%, PSD – 4.1%, Pro Romania – 3.2%.

Reacţii diametral opuse ale liderilor politici botoşăneni

Ora 21.00 a adus aseară o explozie de bucurie în sediul USR Botoşani, unde membrii USR şi cei ai PLUS au aşteptat cu sufletul la gură primele exit-poll-uri. Faptul că alianţa a fost cotată pe poziţia a treia, la scurtă distanţă de PNL şi PSD, i-a făcut pe aceştia să spere că, după centralizarea rezultatelor, în special a celor din Diaspora speră să ajungă prima forţă politică a ţării. „Rezultatele sunt extraordinare. Cel mai important este că lumea şi-a dat seama că votul contează. Ăsta e cel mai mare câştig la europarlamentare şi e un semnal dat că suntem pe direcţia cea bună”, a declarat Andrei Drancă, președinte USR Botoșani.

O poziţie similară au avut şi reprezentanţii PLUS, Constantin Puşchiu şi Daniela Cotloană. „Am făcut o echipă foarte bună cu colegii de la USR şi astăzi românii au votat cam în felul următor: bunicii pentru nepoţi şi părinţii pentru copii”, a subliniat Constantin Puşchiu.

O bucurie foarte mare era şi la sediul PNL, unde senatorul Costel Şoptică a declarat că nu e surprins de rezultate „Şi exit-poll-ul ne dă ca şi câştigători şi veţi vedea că după numărarea voturilor vom fi pe primul loc şi aşa cum ne-am propus ne dorim să ajungem în Europa şi să reprezentăm cu cinste România”, a spus Şoptică, completat de Flutur: „Sunt extraordinar de fericit că după şapte ani şi 20 de zile, şi ştiu termenii, PSD a pierdut. A pierdut clar în faţa dreptei”.

La sediul PSD, atmosfera era rezervată. Unii lideri parcă se aşteptau la rezultatul care nu este în măsură să-i mulţumească. „Am văzut rezultatele care sunt date pe exit-poll. Personal, eu cred că nu suntem la acel rezultat. Aici, în sediul PSD, ca de fiecare dată facem numărătoare paralelă şi vom vedea rezultatul la nivel de judeţ”, a declarat senatorul Doina Federovici. Ea este convinsă că rezultatul partidului la nivelul judeţului depăşeşte 30%.

Printre ultimii la vot

 

Botoşănenii, altădată printre primii la vot în topurile naţionale, au fost ieri codaşi în a-şi exprima opţiunile electorale, atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

La închiderea urnelor, prezenţa la vot la Botoşani pentru referendum era de 31,96%, în timp ce la nivel naţional aceasta a ajuns la 41,27%, procent care asigură prima etapă de validare al scrutinului. Judeţul Botoşani se clasează pe locul trei în topul codaşilor la referendum. Potrivit legii referendumului, pentru a fi validat, prezenţa la urne trebuia să depăşească pragul de 30% din persoanele înscrise în listele electorale permanente, prag care, la nivel naţional, s-a atins la ora 17.15.

De asemenea, la alegerile europarlamentare prezenţa la urne a fost de 39.69%, cu aproximativ 10 procente sub media naţională, care a fost de 49% . De altfel, şi la acest scrutin botoşănenii au fost în topul codaşilor la vot, ocupând locul doi la nivel naţional.

PSD a boicotat referendumul, Dragnea a votat

 

Una dintre cauzele prezenţei slabe o reprezintă şi decizia PSD de a boicota referendumul, mai ales aceea de a le cere reprezentanţilor partidului să voteze în partea a doua zilei pentru nu a mobiliza electoratul la vot. Cu toate acestea, în multe dintre secţiile din Botoşani s-a stat la coadă câteva zeci de minute, şi asta din cauza faptului că în fiecare secţie de votare era câte un singur operator de calculator, care trebuia să scaneze actele de identitate.

În premieră, liderii social-democraţi botoşăneni au refuzat să facă publice din timp locul şi ora la care au votat. Dacă la precedentele alegeri, inclusiv la referendumul pentru familie, acest anunţ era făcut cu o zi-două înainte, acum liderii PSD au anunţat pe ultima sută de metri unde votează, creând tot felul de diversiuni şi avansând tot felul de scuze, precum: „votez mai târziu, ca să o fac împreună cu familia”, „am o zi încărcată şi nu ştiu când ajung la vot”, „sunt în teritoriu şi voi vota când mă voi întoarce” sau chiar „votez undeva în Europa, România, Colegiu 3 Săveni, Vlăsineşti. Nu ştiu exact”.

Până la urmă liderii PSD Botoşani au votat cu întârziere şi doar la europarlamentare. Cea care a dat tonul la vot a fost preşedinta organizaţiei PSD Botoşani, Doina Federovici, care a votat la Secţia 64 organizată de la Şcoala 1. Aceasta a votat în jurul orei 18.30 şi a fost nevoită să stea mai multe zeci de minute la coadă, deoarece sistemul informatic nu valida online alegătorii care doreau să-şi exprime opţiunile electorale la referendum.

Senatorul PSD a venit alături de soţul său şi fiica sa. Doina Federovici nu a votat pentru referendum, întrucât îl consideră „inutil”. „Nu am votat pentru referendum dintr-un considerent extrem de simplu: este un referendum inutil pentru România şi am respectat modelul preşedintelui Iohannis din 2009, care prezent fiind atunci la vot a refuzat să voteze pentru referendumul respectiv”, a spus Doina Federovici.

Parlamentarul PSD susţine că cei care au boicotat referendumul pentru familie ar fi trebuit să boicoteze şi referendumul pentru justiţie. Declaraţiile acesteia au venit înainte ca Liviu Dragnea sî anunţe că a votat pentru referendum şi să anunţe că el a susţinut această consultare publică.

Trebuie spus că întrebările la referendum se referă la interzicerea „amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie” şi la „interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională”.

Tot după ora 18.00 au votat şi ceilalţi reprezentanţi ai PSD, deşi unii, precum preşedintele CJ Costică Macaleţi, a anunţat că votează la ora 13.00. Atunci, însă, nu a ajuns în secţia de vot, motivând că este plecat în teritoriu.
Ministrul Muncii, botoşăneanul Marius Budăi, a votat în jurul orei 19.30, împreună cu soţia, în comuna Curteşti. Spre deosebire de colegii săi de partid, acesta a votat şi pentru referendum. „Este dreptul nostru constituţional să alegem ce să facem”, a declarat Marius Budăi.

După modelul liderilor PSD, care au votat în a doua parte a zilei, şi prefectul Dan Şlincu a votat, la Dorohoi, în jurul orei 18.30, dar doar la europarlamentare. „Nu am votat la referendum deoarece acesta are aceeaşi valoare ca un sondaj de opinie, fără vreo finalitate”, şi-a motivat prefectul Dan Şlincu opţiunea.

Principalele declaraţii după anunţarea exit-poll-ului

 

– Președintele Klaus Iohannis și-a început aseară discursul cu propoziția: „Sunteți fantastici!” și a continuat spunând că participarea este senzațională și că este un vot care nu poate fi ignorat de nici un politician. Apoi a criticat guvernul pentru organizarea alegerilor din străinătate. „Rușine PSD”, a încheiat președintele.

Dacian Cioloș: „E un vot care arată că România renaște. E un vot care arată că românii sunt europeni”

Ludovic Orban: „Sunt convins că după numărarea voturilor PNL va fi pe primul loc în aceste alegeri”.

Liviu Dragnea: „Nu sunt rezultate care să bucure PSD. Trebuie făcută o analiză rapid în partid (…). Nu am spus niciodată că vreau să candidez la președinție. Mi-au cerut mai mulți. Cred că PSD trebuie să își desemneze un potențial candidat și să vadă care din candidații stabiliți de noi și de ALDE are cele mai mari șanse. Cred că trebuie ales între Gabriela Firea și Tăriceanu. Voi solicita un congres în luna iunie în care vom discuta aceste lucruri”.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
94 %
2.7kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...