spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăMilioane căutate după ţepuirea a zeci de clienţi

Milioane căutate după ţepuirea a zeci de clienţi

Situaţie scandaloasă în cazul botoşănenilor păcăliţi de societatea Duo Mat Retail SRL Suceava. Cu numai o lună înainte de izbucnirea scandalului, asociatul unic al firmei, Daniel Mihai Creţu ar fi scos din firmă o sumă colosală, peste 1,7 milioane de lei, în urma unor operaţiuni frauduloase. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Fiscului, în urma unui control efectuat la firma cu pricina. În urma acestei constatări, lichidatorul judiciar stabilit de instanţă, societatea ieşeană Business Support Solutions, a reuşit să obţină în instanţă anularea unor plăţi către Daniel Mihai Creţu, acesta fiind obligat să returneze suma.

Controlul fiscal a fost realizat în vara anului trecut de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii, iar din analiza documentelor financiar-contabile s-a constatat că în data de 24 mai 2017, Duo Mat Retail ar fi încheiat un contract comercial cu S.C. Beaver Stav S.R.O. Cehia în vederea achiziţionării unei linii de producţie profile metalice. Urmare a acestui contract, firma din Suceava ar fi achitat avansuri către partenerul din Cehia în sumă de 441.000 de euro, echivalentul a 2.014.951,50 lei. Doar că în momentul în care au făcut verificări, inspectorii fiscali au descoperit că partenerul Beaver Stav S.R.O. a avut ca obiect de activitate închirieri de bunuri imobiliare, iar firma a fost radiată pe 3 ianuarie 2015, nefiind înregistrată niciodată ca operator intracomunitar.

Ba mai mult, până la data inspecţiei fiscale, bunurile cu pricina nu au fost recepţionate. Prin urmare, inspectorii fiscali au apreciat că operaţiunile „nu au la bază documente legale, plăţile evidenţiate în contabilitate nu au avut loc”, deşi pe 25 mai 2017 Daniel Mihai Creţu ar fi ridicat din firmă trei tranşe de bani – 1.727.455,82 lei, 143.375,73 lei şi respectiv 70.524,38 lei, sume retrase „spre decontare”.

Iar lucrurile nu se opresc aici pentru că tot în luna mai 2017 societatea Duo Mat Retail SRL ar fi vândut 10 camioane către o altă firmă Duo Mat Solution SRL, administrată de Ioan Creţu, care ar fi chiar tatăl acţionarului unic de la Duo Mat Retail, Daniel Mihai Creţu. Prin urmare, la solicitarea lichidatorului judiciar, şi această tranzacţie a fost anulată de judecătorul sindic, existând suspiciunea că părţile implicate au urmărit ca, prin scoaterea banilor din firmă, să-şi creeze o situaţie favorabilă în dauna creditorilor ce aveau sume de recuperat de la societate.

Clienţi lăsaţi cu ochii în soare

Scandalul a izbucnit în iunie 2017, când mai mulţi clienţi care au cumpărat materiale de construcţii au rămas cu ochii în soare, deşi achitaseră sume considerabile, între 10.000 şi 40.000 de lei. Anul trecut, cei doi administratori ai firmei, Daniel Mihail Creţu şi Iuliana Nimigean, au fost plasaţi sub control judiciar, fiind cercetaţi pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Totodată, anchetatorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator pe mai multe bunuri ale acestora. Măsurile au fost dispuse de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, în urma unor percheziţii organizate pe 10 mai 2018. Atunci, zeci de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava, sprijiniţi de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi de forţe de jandarmi au descins la domiciliul administratorilor firmei şi în punctele unde s-ar fi aflat documentele financiar-contabile, de unde au ridicat mai multe probe, laptop-uri şi hard-diskuri externe, până la bijuterii, telefoane mobile, înscrisuri şi mijloace materiale de probă necesare documentării şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Anchetatorii au constatat că, în perioada ianuarie 2016 – mai 2017, reprezentanţii Duo Mat SRL din municipiul Suceava şi-au însuşit pe nedrept din gestiune suma de 1.727.455 de lei, iar ulterior, prin întocmirea unor documente false şi prin invocarea unor datorii fictive, au fraudat 157 de persoane fizice şi juridice, clienţi ai firmei, 14 dintre păgubaşi fiind din judeţul Botoşani.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...