sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăCrimă ascunsă în apele Siretului

Crimă ascunsă în apele Siretului

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au dispus vineri trimiterea în judecată a principalul suspect în cazul crimei din comuna Tudora, comisă pe 10 decembrie 2018 şi căreia i-a căzut victimă Dumitru Străchinariu, în vârstă de 70 de ani. Acuzat de omor, Gheorghe Brumă urmează să răspundă în faţa magistraţilor pentru fapta comisă.

În schimb, în boxa acuzaţilor a ajuns un al doilea localnic, Gheorghe Heţel, care l-ar fi ajutat pe principalul suspect să ascundă cadavrul. Acuzat la rândul său de favorizarea infractorului, acesta riscă să se aleagă şi el cu o condamnare penală.

Potrivit prim-procurorului Valeriu Chihaia, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, crima ar fi avut loc pe 10 decembrie 2018, când victima, Dumitru Străchinariu, a plecat cu caprele la păscut şi s-a întâlnit cu Gheorghe Brumă, cu care bătrânul era în conflict de la o bucată de pământ. Cei doi s-ar fi luat la ceartă, iar potrivit uneia dintre ipoteze septuagenarul şi-ar fi lovit adversarul cu băţul cu ajutorul căruia se deplasa. Atunci, Brumă ar fi reacţionat violent. I-a smuls băţul din mână, după care a început să-l lovească cu el. Conflictul ar fi avut loc la prânz, iar în urma agresiunii bătrânul s-a ales cu mâinile şi cu picioarele fracturate. După ce a văzut că acesta nu mai poate riposta, Brumă l-a abandonat aproape de o lizieră de salcâmi, fără să bănuiască faptul că vârstnicul este în stare foarte gravă.

Cadavru aruncat în Siret

Lăsat în frig şi în agonie, Dumitru Străchinariu a decedat la scurt timp. Seara, când a revenit la locul faptei şi l-a găsit pe bătrân în acelaşi loc şi fără suflare, Brumă a pus la punct un plan diabolic. Încercând să scape de cadavru şi să ascundă fapta, el s-a dus acasă, a luat faetonul şi, ajutat de Gheorghe Heţel, ar fi transportat trupul neînsufleţit până pe malul Siretului, unde localnicii obişnuiau să arunce leşurile animalelor moarte. Aici l-ar fi abandonat în apă, sperând că nu va mai fi găsit.

Doar că rudele bătrânului, alertate că acesta nu a revenit acasă, au anunţat imediat poliţia, iar cercetările au început în scurt timp. Cu ajutorul poliţiştilor de la Investigaţii Criminale, anchetatorii au reuşit să refacă întreg firul evenimentelor, ajungând chiar la cei doi suspecţi.

De la bun început a existat convingerea că bătrânul a fost ucis şi aruncat în apele Siretului, iar din acest motiv s-a solicitat şi sprijinul pompierilor, cu care s-a verificat toată albia râului de pe teritoriul comunei Tudora. Mai mult, cei doi suspecţi au fost evaluaţi pentru realizarea profilului psihologic, Brumă fiind supus şi unui test cu poligraful, rezultatele indicând faptul că acesta nu spune adevărul.

Oroare scoasă la iveală după trei luni şi jumătate

În lipsa cadavrului, anchetatorii nu aveau cum dovedi că la mijloc ar fi vorba de o crimă, iar Gheorghe Brumă a fost pus sub control judiciar. Omorul avea să iasă la iveală la mai mult de trei luni şi jumătate de la comiterea faptei, mai exact la sfârşitul lunii martie, când trupul neînsufleţit al bătrânului a fost scos la suprafaţă de ape, cadavrul fiind descoperit pe teritoriul judeţului Suceava, la circa şapte kilometri de zona în care au avut loc căutările.

În baza probelor administrate, Gheorghe Brumă a fost arestat preventiv, însă a refuzat să colaboreze cu anchetatorii. În schimb, Gheorghe Heţel a povestit totul, declaraţiile date de el completând noianul de probe adunate de poliţişti şi procurori. Cum anchetatorii administraseră o sumedenie de probe, a fost doar o chestiune de timp întocmirea rechizitoriului. Astfel, dosarul a fost înaintat instanţei de judecată săptămâna trecută. Dacă va fi găsit vinovat, Gheorghe Brumă riscă până la 25 de ani de închisoare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...