vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăFemeile bătute se numără cu miile

Femeile bătute se numără cu miile

„Alo, Poliţia, veniţi repede! Tata o bate pe mama”, aşa sună unul dintre apelurile disperate făcute de un copil din Botoşani, obligat să asiste la scandalurile din familie. Acest scenariu nu este, din păcate o raritate în judeţ. În fiecare zi femei, bărbaţi, copii sau bunici cad victime violenţei în familie. Prea puţini dintre ei ajung, însă, să ceară ajutorul autorităţilor, iar motivele merg de la mentalitatea potrivit căreia bătaia e ruptă din rai, până la neîncrederea în faptul că agresorul va fi pedepsit.

Deşi datele adunate de organizaţiile neguvernamentale arată că o femeie din patru a fost bătută măcar o dată de partenerul de viaţă, situaţiile oficiale reflectă cu totul altceva. Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), anul trecut, au fost înregistrate 1.020 de plângeri vizând violenţe în familie, ceea ce înseamnă că în fiecare zi trei persoane au fost bătute atât de rău încât au ajuns la capătul răbdării şi au sunat la 112 să ceară ajutorul autorităţilor. Situaţia nu este cu nimic mai bună nici în acest an. „În primul trimestru din 2019, numărul cazurilor de violenţă domestică este de 255”, se precizează în comunicatul IJP.

Cele mai multe victime sunt femei

În cele mai multe cazuri de anul trecut, respectiv 821, cei care au ridicat mâna au fost bărbaţii, în timp ce în 199 agresorii au fost femeile. Proporţia între cele două categorii se menţine şi în acest an, 206 dintre cele 255 de victime fiind femei şi doar 49 bărbaţi. „Cât priveşte relaţia dintre victime şi agresori, cele mai multe acte violenţă au avut loc între parteneri, indiferent că vorbim de concubini sau soţi”, au mai precizat poliţiştii.

„În foarte multe situaţii femeia nu consideră că a fost supusă unui abuz”

„În societatea tradiţională românească, rolul femeii este mult inferior celui al bărbatului. Din această cauză, femeile nu recunosc ca un act de violenţă anumite gesturi ale bărbatului, ci le consideră acceptabile. Cu alte cuvinte, chiar dacă i s-a vorbit urât sau dacă a fost agresată, în foarte multe situaţii femeia nu consideră că a fost supusă unui abuz. Ceea ce puţine femei ştiu este că există un ciclu al violenţei domestice, în care ea este agresată, apoi urmează o perioadă în care agresorul se simte vinovat şi o copleşeşte cu cadouri, femeia îl iartă şi merge mai departe, apoi o iau de la capăt. Cert este că ciclul abuzului va reveni. În aceste situaţii rămân, de obicei, femeile care au dependenţe emoţionale”, a explicat un psiholog botoşănean. Potrivit acestuia, femeile abuzate ar avea nevoie de consiliere, dar prea puţine sunt cele care acceptă ajutorul specialiştilor.

Potrivit medicilor, în general femeile abuzate de parteneri sunt predispuse la boli somatice, iar unele ajung să consume cantităţi considerabile de alcool pentru a depăşi aceste probleme.

Legislaţie ineficientă în domeniu

Statisticile arată că, anual, la nivel naţional sunt 500.000 de victime ale violenţei în familie, dintre care peste 90% sunt femei. Numai 15.000 dintre femeile agresate depun plângeri, iar un procent foarte mic dintre acestea ajung în instanţă. Unul dintre motive este şi că faptul că legislaţia nu le ajută pe victime, procesele terminându-se de multe ori cu pedepse cu suspendare.

Agresorii pot fi evacuaţi imediat

De altfel, violenţa împotriva femeilor a fost recunoscută ca şi concept în legislaţia din România prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, abia în septembrie 2016. Au mai fost nevoie de alţi doi ani pentru ca legea să se schimbe, astfel încât agresorii să poată fi evacuaţi imediat, dacă pun în pericol siguranţa celorlalţi membri ai familiei. Astfel, abia de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazurile de violenţă domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Mai mult, procedurile îi obligă pe poliţişti să evalueze situaţia pe baza unui chestionar cu 21 de întrebări. În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul emite ordinul de protecţie provizoriu. Agresorului i se oferă doar timpul necesar pentru a-şi lua documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta. Doar că durata acestor măsuri nu poate depăşi cinci zile. Pentru o perioadă mai mare, victima trebuie să ceară un ordin de protecţie de la instanţă. Chiar dacă îl obţine, interdicţia este în puţine cazuri respectată, deocamdată neexistând modalităţi de monitorizare a agresorilor.

Unde pot găsi sprijin victimele violenţei în familie:

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani – 0231 537993 / pentru urgenţe – 0231 983 (gratuit, nonstop)

Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost Botoşani – asigură adăpost în regim de urgenţă pentru victime ale violenţei în familie – 0231 586952 / 0231 583230

Micul Prinţ – adăpost pentru mame cu copii – 0231 535653

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...