joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăAbandonaţi în faţa intemperiilor

Abandonaţi în faţa intemperiilor

Ploile din ultima vreme au dus la umflarea cursurilor de ape, care s-au transformat în viituri şi au distrus gospodării şi mii de hectare de culturi agricole. Pe lângă faptul că au căzut cantităţi mari de apă în timp foarte scurt, o altă cauză care a favorizat dezastrul a fost colmatarea albiilor pârâurilor şi a şanţurilor de scurgere din comunele afectate. Cel puţin aşa reiese dintr-un material prezentat de reprezentanţii Sistemul de Gospodărie a Apelor (SGA) în ultima şedinţă de Colegiu Prefectural, care a avut loc chiar înainte de potopul care s-a abătut asupra judeţului. Astfel, în primul trimestru al anului s-au constituit echipe comune din reprezentanţi ai SGA, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe (ISU). Acestea au verificat 14 cursuri de apă şi 66 de unităţi administrativ-teritoriale, constatând că nu toate cursurile de apă au fost salubrizate corespunzător şi că pe malul apelor există platforme de gunoaie menajere sau de grajd, necontrolate, de sute de metri cubi, care favorizează inundaţiile. Cele mai mari probleme au fost în Ripiceni, Gorbăneşti, Drăguşeni, Todireni, Hlipiceni, Manoleasa, Mihălăşeni, Vorona şi chiar în municipiul Botoşani, în cartierul Tulbureni.

În comunele Suharău şi Corni s-a constatat „existenţa unor depozite de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite”.

Potrivit directorului SGA, Mihai Aroşoaie, 80% dintre comunele controlate nu au şanţurile şi rigole de pe drumurile comunale şi săteşti curăţate.

De asemenea, echipele de control au constatat că sunt necesare lucrări de decolmatare, recalibrare şi curăţare a albiei a mai multor cursuri de apă, printre care şi Miletinul, care s-a umflat şi a pus în pericol comunitatea din Prăjeni.

Măsuri trasate de autorităţi

Reprezentanţii instituţiilor implicate în control au susţinut în cadrul Colegiului Pefectural că în unele comune reprezentanţii Primăriei s-au ferit de verificările pe teren, fiind dată exemplu comuna Drăguşeni, unde „comisia a efectuat controlul fără reprezentant din partea acesteia”. „Am transmis raportul cu măsurile care trebuie luate”, a declarat Mihai Aroşoaie, directorul SGA.

În ciuda acestor deficienţe constatate, care acum s-au dovedit a fi dezastruoase pentru anumite comunităţi, nu a fost aplicată nici o amendă, ci au fost dispuse măsuri, care au fost duse, mai mult sau mai puţin la îndeplinire.

Zeci de gospodării inundate

Peste 20 de case şi peste 70 de curţi şi anexe gospodăreşti din mai multe sate şi comune au fost inundate, la fel ca şi drumul judeţean DJ 282B în Câmpeni (Prăjeni). Tot în Prăjeni un copil de cinci ani şi mama sa au fost izolaţi, iar în zona podului de peste Miletin de la Mirceşti un tractor a fost răsturnat de viitura de pe pârău. Pentru salvarea celor trei a fost nevoie de intervenţia echipelor ISU.
Pagubele sunt însă mult mai mari, fiind mult mai multe gospodării unde a intrat apele, dar în care oamenii s-au descurcat pe cont propriu fără a mai apela la echipele ISU. Un tablou complet va fi disponibil peste câteva zile, când comisiile de inventariere a dezastrelor vor raporta situaţia la nivel judeţean.

Început de săptămână sub semnul furtunilor

Judeţul Botoşani scapă în această săptămână de potopul vremii, chiar dacă primele două zile ar mai putea aduce furtuni cu descărcări electrice şi cantităţi mari de apă. Potrivit previziunilor meteorologilor, luni şi marţi temperaturile maxime vor urca la 29ºC-30ºC, în timp ce minimele nu vor mai coborî sub 17ºC-18ºC pe fondul unui cer mai mult senin. „Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-50 l/mp”, au anunţat meteorologii pentru primele două zile ale săptămânii. Acest aspect instabil al vremii se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, care a adus un aflux de aer umed oceanic, care la contactul cu aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre, determină, uneori, producerea unor precipitaţii deosebit de abundente.

Per total, luna iunie va fi cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului.

De miercuri, cerul se înseninează, iar temperaturile maxime vor depăşi frecvent 30ºC, ajungând chiar la 32ºC pe finalul săptămânii. Şi minimele vor creşte la nivelul celor înregistrate vara, urmând să atingă pragul de 20ºC.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri va prezenta valori cuprinse între 10ºC şi 21ºC, optime pentru parcurgerea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de primăvară. După ploile de săptămâna trecută, rezerva de umiditate a solului se va încadra în limite optime pe aproape tot teritoriul agricol al judeţului, favorizând în special culturile de primăvară.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
6 ° C
6.1 °
4.3 °
96 %
0.9kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...