joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăPrimărie pusă la plată după un accident

Primărie pusă la plată după un accident

Un accident produs în municipiul Botoşani din cauza lipsei unui indicator rutier a costat municipalitatea peste 32.000 de lei. Banii au fost achitaţi deja, după ce botoşăneanul care s-a ales cu maşina distrusă a dat în judecată municipalitatea pentru răspundere delictuală. „Nimeni nu ne dădea vreo şansă, însă am reuşit să câştigăm după un proces care a durat trei ani”, au spus cei din familia botoşăneanului.

Accidentul de la care a pornit totul a avut loc pe 17 ianuarie 2016, în intersecţia străzilor Independenţei şi I.C. Brătianu, când botoşăneanul Dragoş A., care conducea un Volvo, a fost izbit în plin de un VW Passat, condus de o femeie, care a intrat concomitent în intersecţie fără să-i mai acorde prioritate întrucât indicatorul „STOP” de pe sensul ei de mers (n.r. – care o obliga să oprească), dispăruse cu o zi înainte, din cauza altui accident produs în zonă. Deşi a arătat că în mod normal el trebuia să aibă prioritate, poliţiştii rutieri au considerat că Dragoş A. ar fi fost responsabil de producerea accidentului, pe motiv că nu ar fi acordat prioritate de dreapta, botoşăneanul alegându-se cu un avertisment, iar ca sancţiune complementară cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile.

Bărbatul a contestat procesul verbal în instanţă, arătând că totul s-a întâmplat din cauza lipsei indicatorului rutier, iar magistraţii i-au dat câştig de cauză, anulând procesul verbal întocmit de poliţişti. Ba mai mult, în motivare, judecătorii au apreciat că „inacţiunea administratorului drumului public (n.r. – în speţă Primăria, prin nemontarea unui alt indicator) nu poate fi imputată conducătorilor auto, iar schimbarea regulii de prioritate este injustă”. Prin urmare, procesul verbal întocmit de poliţişti a fost anulat ca „netemeinic întocmit”.

Confruntare în instanţă

 

Imediat ce sentinţa a rămas definitivă, botoşăneanul a dat în judecată Primăria pentru răspundere delictuală. Mai ales că reparaţiile la maşină, estimate la 51.654,51 lei, depăşeau valoarea de piaţă a maşinii, evaluată la 5.500 de euro. A urmat o nouă confruntare în instanţă, de data aceasta cu reprezentanţii municipalităţii, care au invocat de la bun început că, deşi la momentul producerii accidentului indicatorul STOP lipsea pe direcţia pe care venea VW-ul, şoferiţa ar fi trebuit să acorde prioritate, deoarece intersecţia are regimul rutier al unei intersecţii dirijate. Mai mult, au invocat reprezentanţii Primăriei, indicatorul lipsă a fost înlocuit chiar a doua zi, iar orice şofer care trecea pe acolo era obligat, potrivit Codului Rutier, să respecte regimul legal de viteză astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.

Doar că judecătorii au apreciat că municipalitatea a făcut abstracţie de responsabilităţile care îi reveneau şi a încercat transfere culpa în sarcina şoferilor. Prin urmare, instanţa a dispus ca Primăria să-i plătească botoşăneanului daune.

 „Paguba a fost acoperită”

 

Procesul a continuat şi la Tribunal, inclusiv la Curtea de Apel Suceava, Primăria apelând la toate căile de atac şi încercând să obţină, dar fără succes, modificarea sentinţei. Imediat ce hotărârea a rămas definitivă, municipalitatea s-a recunoscut învinsă, iar reprezentanţii Primăriei i-au cerut lui Dragoş A. să comunice un cont, banii fiind viraţi chiar a doua zi, fără să mai fie nevoie de intervenţia vreunui executor judecătoresc. „Cumva, paguba a fost acoperită, iar cei din Primărie s-au comportat onorabil când au văzut că au pierdut. Au plătit imediat banii şi chiar nu avem ce le reproşa din acest punct de vedere. Nimic nu poate compensa totuşi trauma suferită în urma accidentului, stresul, umblătura şi timpul pierdut în urma acestui proces. În plus, accidentul putea să aibă urmări mult mai grave, iar acest lucru ar trebui să dea de gândit municipalităţii”, au spus cei din familia lui Dragoş A.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...