ten − 5 =

A password will be e-mailed to you.

Un caz grav ajuns în atenţia cadrelor medicale a scos la iveala o situaţie dramatică în judeţ. Astfel, tot mai mulţi bătrâni ajung să fie abandonaţi de copii sau de familie, dar şi de autorităţile care ar trebui să le ofere un sprijin. Unii dintre ei sunt descoperiţi din pură întâmplare şi transportaţi la spital în stare gravă din cauza lipsei de hrană şi a unor minime condiţii de igienă, iar pentru alţii din păcate ajutorul vine prea târziu. Deşi la nivelul fiecărei primării există cel puţin un asistent social, care ar trebui să aibă o evidenţă a persoanelor aflate în risc de excluziune socială, tocmai pentru ca acestora să le poată fi acordat ajutor, acest lucru se întâmplă destul de rar.

Un astfel de caz a ajuns în atenţia medicilor miercuri, când doi bătrâni, soţ şi soţie, în vârstă de 73, respectiv 66 de ani au fost descoperiţi, în locuinţa lor din Flămânzi, într-o stare deplorabilă. Aceştia au fost găsiţi de o noră. În momentul în care a intrat în casă femeii i s-a înfăţişat o imagine de coşmar, bărbatul, care are deficienţe de deplasare şi are nevoie de însoţitor, fiind dezbrăcat de la jumătate în jos, întins pe pat, cu răni şi umflături la ambele picioare, în timp ce femeia era întinsă pe podea, lângă pat, de asemenea, în stare de semiconştienţă.

Speriată, aceasta a sunat la unul dintre copiii celor doi, dar şi la 112, astfel că la faţa locului a ajuns un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, iar după evaluare şi după ce le-au fost acordate primele îngrijiri bătrânilor, a mai fost trimisă o ambulanţă, care i-a transportat la spital. La Unitatea de Primiri Urgenţe aceştia au fost spălaţi, dezinfectaţi, deparazitaţi şi ulterior internaţi pe secţiile medicale ale spitalului.

Soluţii căutate de medici

 

Cazul le-a şocat pe cadrele medicale de la spital, care urmau ieri să facă o notificare către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, dar şi către primăria de domiciliu a celor doi bătrâni, pentru a se găsi soluţii în momentul în care ar trebui externaţi din spital.

Cazul este cu atât mai uluitor cu cât bătrânii au patru copii, unul dintre ei chiar în sat cu ei, care însă îi vizitează o dată la câteva săptămâni, unul în Botoşani, unul în Hunedoara şi un altul în Italia.

Tot mai multe situaţii similare

 

Din păcate, cazul de miercuri nu este singular, ci este o situaţie care are loc cu o frecvenţă tot mai mare, devenind o obişnuinţă dureroasă pentru tot mai mulţi bătrâni. O situaţie similară a avut loc în urmă cu câteva luni şi în Vlădeni, când o femeie, în vârstă de 68 de ani, a ajuns la Urgenţe după ce proprii copii, dar şi sora ei, au abandonat-o ca pe un animal. Plină de mizerie, fecale, pureci şi păduchi, aceasta a ajuns la spital după ce o vecină a sunat la 112, exasperată de starea în care se afla femeia şi de mirosurile care veneau din casa ei.

Cu două zile înaintea ei, un bărbat de 64 de ani din Botoşani a ajuns la spital în circumstanţe asemănătoare. Diagnosticat cu o formă uşoară de demenţă, acesta a fost abandonat de o soră de-a lui într-o casă fără căldură şi fără apă, fără să se mai intereseze deloc de soarta lui. Asta după ce timp de patru ani a avut grijă de el o altă soră, care a ajuns şi ea să aibă nevoie de îngrijiri şi atenţie speciale.

Dacă pentru multe dintre cazuri asistenţii sociali din Urgenţe reuşesc să găsească înţelegere chiar la cei care îi abandonează şi îi reintegrează pe părinţi în familii, sunt însă şi situaţii, tot mai multe, în care proprii copii sau fraţi le întorc acestora spatele. „Nu poţi să îi arunci în stradă, dar nu-i normal. Un spital de urgenţă ca destinaţie pe prim plan are cazurile medicale. Poate sună dur pentru unii, în niciun caz intenţia mea nu este asta, dar vorbim totuşi de spital de urgenţă”, a declarat medicul Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

 

 

 

Apreciază calitatea articolului

11 VOTURI - MEDIE: 3,73
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...