spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăViaţă luată tribut de ape (video)

Viaţă luată tribut de ape (video)

Un dorohoian, în vârstă de doar 20 de ani, şi-a găsit ieri sfârşitul în apele iazului Polonic, aflat la intrarea în Dorohoi, dinspre Botoşani. Tânărul mersese împreună cu mai mulţi prieteni pe malul iazului, pentru a se relaxa după o zi toridă. După ce ar fi consumat ceva băuturi alcoolice, băiatul a decis să intre în apă pentru a se răcori. „Eram aproape unul de altul, apoi el a plecat spre dreapta, să treacă pe lângă stuful care e în mijlocul iazului. S-a învârtit în cerc, apoi a dispărut de pe luciul de apă. Am ajuns şi eu în dreptul locului în care era, am încercat să mă scufnd să văd dacă îl observ, dar obosisem şi am ieşit la mal. Cei de pe mal au spus că l-au auzit strigând după ajutor”, a spus Costel Niţă, unul dintre martori.

Iniţial, prietenii băiatului nu au realizat pericolul în care era acesta. „Am crezut că poate face o glumă cu fetele de pe mal. A făcut dreapta, să înoate pe după stufăriş, dar a dispărut sub apă şi nu a mai ieşit la suprafaţă”, a spus un pescar de pe malul apei.

 

 

Când au conştientizat gravitatea situaţiei martorii au sunat disperaţi la 112, la faţa locului ajungând echipaje de poliţie, ambulanţă şi pompieri de la Dorohoi, Botoşani şi Suceava. De asemenea au fost trimise două bărci cu echipaje de căutare, dar s-a format şi o echipă de scafandri cu specialişti de la Botoşani şi Suceava.

De altfel, aceştia au şi fost cei care au găsit trupul neînsufleţit al tânărului, la scurt timp după ce au început scufundările. „Detaşamentul de Pompieri Dorohoi a fost solicitat pentru căutarea unei persoane date dispărute în iazul Polonic, din municipiul Dorohoi. La faţa locului s-au deplasat două echipaje de la Dorohoi, au mai fost trimise două echipaje de la Botoşani, precum şi unul de scafandri de la Suceava. Intervenţia a durat aproximativ două ore, tânărul fiind găsit la aproape doi metri adâncime”, a precizat locotenent colonel Petrică Ciobănaşu, locţiitor comandant detaşament Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dorohoi.

Manevre de resuscitare aplicate de cadrele medicale

Tânărul a fost preluat de cadrele medicale de la Amblanţă, care au început imediat manevrele de resuscitare, totodată fiind aspirat mai bine de jumătate de litru de apă din plămânii tânărului.

Ulterior, acesta a fost transportat la Spitalul Dorohoi, unde medicii au continuat manevrele de resuscitare, în încercarea disperată de a-i salva viaţa. Din păcate, însă, inima tânărului nu a mai putut fi pornită, medicii fiind nevoiţi să declare decesul.

Potrivit celor din zonă, tânărul nu avea familie, în trecut trăind în cadrul unui centru de plasament din oraş, după care a plecat câţiva ani la muncă în străinătate.

Zonă marcată de tragedii

Iazul Polonic, în ciuda numelui, pare a fi însă un loc cu adevărat blestemat, mai multe persoane găsindu-şi sfârşitul în apele acestuia. Astfel, în urmă cu un an pompierii au scos din apele aceluiaşi iaz trupul neînsufleţit al unui adolescent în vârstă de doar 17 ani, tot din rândul persoanelor instituţionalizate. Băiatul a mers, împreună cu mai mulţi prieteni, să facă baie în iaz, însă, la scurt timp după ce a intrat în apă a dispărut. Amicii acestuia au început să strige după ajutor de pe mal. Panicaţi, cei prezenţi la faţa locului au sunat imediat la 112, iar pompierii, poliţia şi cadrele medicale de la SMURD au plecat la faţa locului.

Misiunea pompierilor a fost îngreunată de adâncimea apei din iaz, astfel că la Dorohoi au fost chemaţi în sprijin şi scafandrii de la Iaşi. În cele din urmă, trupul neînsufleţit al băiatului a fost găsit la aproape 20 de metri de mal, la o adâncime de peste trei metri, după mai bine de cinci ore de căutări.

 

 

Cu alţi doi ani în urmă, un bărbat în vârstă de 40 de ani a dispărut în apele aceluiaşi iaz. Spre locul tragediei cu pricina au plecat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, cu accesorii de căutare specifice, o barcă şi o ambulanţă SMURD. Bărbatul a fost găsit fără suflare, după aproximativ 20 de minute de căutări, la circa 20 metri de mal, la o adâncime de aproximativ doi metri. Acesta a fost adus la suprafaţă cu ajutorul unei căngi.

 

Pentru evitarea producerii unor astfel de tragedii, pompierii botoşăneni recomandă supravegherea permanentă a copiiilor aflaţi în apă sau în apropierea acesteia, scăldatul doar în locuri special amenajate şi respectarea avertizărilor privind interzicerea scaldatului, precum şi evitarea scăldatului solitar sau scăldatului în ape adânci.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...