joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTFemei torturate în propriile familii

Femei torturate în propriile familii

Modul de reacţie a două femei ajunse recent la spital după ce au fost victime ale violenţei domestice, fără a lua vreo măsură, este, din păcate, un exemplu ce reliefează un tablou sumbru. Astfel, sute de femei din judeţ îndură în tăcere abuzuri din partea apropiaţilor fără a cere nimănui ajutor.

Un astfel de caz este cel al unei femei în vârstă de 64 de ani, din municipiu, care a decis ieri să depună plângere la Poliţie, după ce ani de zile a îndurat bătăi crunte aplicate de propriul ei fiu. Printre lacrimi, femeia îşi pune obsesiv aceeaşi întrebare. „Cum am ajuns eu aşa? L-am crescut, am încercat să îi ofer tot ce am putut, şi el să mă bată. Cu o bâtă m-a lovit peste faţă şi peste mână, când încercam să mă apăr”, spune aceasta. Întrebată de ce nu a depus plângere până acum femeia susţine că nu a putut să facă acest lucru, „cum să o fac? e copilul meu”.

De această dată scandalul a pornit după ce femeia s-a plâns prin telefon unei prietene de faptul că fiul ei se purta urât cu ea. Acesta a auzit conversaţia şi s-a năpustit asupra ei lovind-o de mai multe ori peste faţă şi peste mâna dreaptă. O vecină de-a femeii a sunat la 112, după ce a găsit-o plângând şi plină de vânătăi în casă. „Pacienta s-a prezenta în serviciul nostru cu un traumatism cranio-facial acut, cu echimoze la ambii ochi şi contuzii faciale. Va fi supusă mai multor examene de specialitate, inclusiv computer tomograf, după care se va decide conduita terapeutică”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

 

Anchetă deschisă de poliţişti

 

Cazul a intrat şi în atenţia poliţiştilor, care au venit la spital pentru a-i lua femeii o declaraţie, fiind emis un ordin de restricţie în regim de urgenţă împotriva băiatului, acesta fiind şi anchetat penal. „Faţă de bărbatul de 43 de ani se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie”, a precizat Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Botoşani.

 

„Aş vrea să se oprească”

 

Cel de-al doilea caz de acest fel este al unei femei în vârstă de 65 de ani, din judeţ, care a decis însă îi mai dea o şansă, a şi uitat a câta, soţului ei. Aceasta a ajuns la spital după ce partenerul său de viaţă a început să o lovească în neştire încă de la primele ore ale dimineţii, iar la un moment dat a împins-o pe nişte trepte, femeia lovindu-se grav la o mână. Deşi cu lacrimi în ochi, bătută şi umilită din nou de soţul ei, aceasta a spus că nu doreşte să depună plângere. „Acum, la bătrâneţe, e ruşine de lume. De tineri face aşa, mai ales când bea. Merge prin sat, mă înjură, aud toţi, dar ce să îi fac? Aş vrea să se oprească, şi copiii ştiu, dar nu îndrăznim să facem plângere”, le-a spus femeia resemnată cadrelor medicale.

Victimele au nevoie de consiliere

 

Specialiştii consideră că lipsa de reacţie a victimelor arată că multe dintre ele riscă să dezvolte şi afecţiuni psihice în timp, pe fondul agresiunilor repetate. „În societatea tradiţională românească, rolul femeii este mult inferior celui al bărbatului. Din această cauză, femeile nu recunosc ca un act de violenţă anumite gesturi ale bărbatului, ci le consideră acceptabile. Cu alte cuvinte, chiar dacă i s-a vorbit urât sau dacă a fost agresată, în foarte multe situaţii femeia nu consideră că a fost supusă unui abuz”, a explicat un psiholog botoşănean.

Potrivit acestuia, femeile abuzate ar avea nevoie de consiliere, dar prea puţine sunt cele care acceptă ajutorul specialiştilor.

 

Legislaţie deficitară în domeniu

 

Statisticile arată că, anual, la nivel naţional sunt 500.000 de victime ale violenţei în familie, dintre care peste 90% sunt femei. Numai 15.000 dintre femeile agresate depun plângeri, iar un procent foarte mic dintre acestea ajung în instanţă. Unul dintre motive este şi că faptul că legislaţia nu le ajută pe victime, procesele terminându-se de multe ori cu pedepse cu suspendare.

De altfel, violenţa împotriva femeilor a fost recunoscută ca şi concept în legislaţia din România prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, abia în septembrie 2016. Au mai fost nevoie de alţi doi ani pentru ca legea să se schimbe, astfel încât agresorii să poată fi evacuaţi imediat, dacă pun în pericol siguranţa celorlalţi membri ai familiei. Astfel, abia de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazurile de violenţă domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile. Agresorului i se oferă doar timpul necesar pentru a-şi lua documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.

Pentru o perioadă mai mare de cinci zile, victima trebuie să ceară un ordin de protecţie de la instanţă. Chiar dacă îl obţine, interdicţia este în puţine cazuri respectată, deocamdată neexistând modalităţi de monitorizare a agresorilor.

Unde pot găsi sprijin victimele violenţei în familie:

 

– Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani – 0231 537993 / pentru urgenţe – 0231 983 (gratuit, nonstop)

– Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost Botoşani – asigură adăpost în regim de urgenţă pentru victime ale violenţei în familie – 0231 586952 / 0231 583230

– Micul Prinţ – adăpost pentru mame cu copii – 0231 535653

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...