vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăParlamentarii sunt mogulii majorărilor salariale

Parlamentarii sunt mogulii majorărilor salariale

„Nu avem nici cea mai mică emoţie pentru moţiunea de cenzură. Aşteptăm să vedem dacă opoziţia va strânge cele 233 de semnături, pentru că, aţi văzut şi dumneavoastră, se chinuiesc bieţii de ei de vreo două luni de zile şi tot anunţă moţiunea de cenzură”, declara cu o siguranţă dezarmantă senatorul PSD Doina Federovici. Odată cu ruperea coaliţie PSD-ALDE, social-democraţii au o problemă de majoritate, dar nicidecum aşa de mare precum încearcă să o acrediteze opoziţia. Şi asta pentru că niciun parlamentar, indiferent de culoarea politică, nu va risca să-şi piardă privilegiile pe care le are şi care nu sunt deloc de neglijat şi au explodat în ultimii ani.

La începutul anului 2017, parlamentarii încasau următorii bani: 5.500 de lei – indemnizaţie, 4.600 de lei – suma forfetară pentru locuinţă în Bucureşti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu în Bucureşti sau Ilfov), 1.400 de lei pentru combustibil, 500 de lei pentru deplasări în circumscripţia electorală, 160 de lei diurna pentru fiecare zi de activitate parlamentară. Pe lângă aceştia, parlamentarii mai primeau 11.400 de lei, ca sumă forfetară pentru activitatea parlamentară (n.r. – cabinet parlamentar, angajaţi, protocol, alte cheltuieli). Adică, un parlamentar primea, fără cheltuielile cu cabinetul din teritoriu, aproximativ 14.000 de lei lunar. Astfel, un parlamentar costa statul român aproximativ 31.000 de lei, dacă adăugăm contribuţiile şi banii pentru cabinetul din teritoriu.

Lefuri majorate de legea salarizării unitare

 

Odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, veniturile parlamentarilor au explodat. Conform legii, aceştia au ca rang de ierarhizare 9, ceea ce înseamnă că leafa lor lunară este de nouă ori salariul minim pe economie. Astfel, un parlamentar primeşte o indemnizaţie de 18.720 de lei brut, adică aproximativ 11.000 de lei în mână. Pe lângă aceşti bani, 4.600 de lei – suma forfetară pentru locuinţă în Bucureşti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu în Bucureşti sau Ilfov), 1.400 de lei pentru combustibil. Astfel, s-a ajuns în situaţii în care parlamentari de provincie au preferat să-şi achiziţioneze locuinţe şi maşini în rate în baza banilor primiţi de la Parlament pentru cazare şi combustibil.

 

Cei mai mulţi bani vin din suma forfetară

 

Cei mai mulţi bani vin însă din suma forfetară, care este de-a dreptul impresionantă. Aceasta se calculează ca produs între indemnizaţia brută a parlamentarului, adică, în momentul de faţă, 18.720 de lei, şi un coeficient de 1,5, rezultând o sumă de 28.080 de lei lunar. Jumătate dintre aceşti bani, adică 14.040 de lei, sunt pentru funcţionarea biroului parlamentar (salariile consilierilor, chirii, promovare, birotică, etc.) şi pentru care trebuie să depună la Parlament acte demonstrative, iar cealaltă jumătate o pot cheltui după bunul plac, deoarece justificarea se face, formal, printr-o declaraţie pe propria răspundere.

În plus, parlamentarii mai primesc diurnă pentru zilele în care sunt prezenţi la cel puţin o activitate a Parlamentului (n.r. – şedinţă de grup, întrebări şi interpelări, dezbateri, şedinţe de comisie, şedinţele plen, etc), care variază între 2.000 şi 3.000 de lei, şi bani pentru deplasări în circumscripţia electorală (n.r. – care pot fi bilete gratuite de tren sau decontarea benzinei), aproximativ 1.500 de lei.

Dacă tragem linie, constatăm că un parlamentar încasează, în prezent, aproximativ 36.000 de lei (7.500 de euro), fără a mai pune la socoteală cheltuielile cu biroul parlamentar.

În acest moment, un parlamentar costă statul român aproximativ 57.000 de lei.

În concluzie, în doar în trei ani, veniturile parlamentarilor au crescut cu peste 150%.

Spre comparaţie, potrivit site-ului guvernarepsd.ro, salariile bugetarilor au crescut, în aceeaşi perioadă, în medie, cu 50%, în timp ce valoarea punctului de pensie a crescut cu aproximativ 37,5%, de la 917,5 lei (1 ianuarie 2017) la 1.265 de lei (în prezent).

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...