vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăAmenzi pentru răpirea unui bolnav

Amenzi pentru răpirea unui bolnav

O întreagă familie din judeţ a fost amendată de poliţişti, după o scenă incredibilă petrecută în incinta Secţiei de psihiatrie a Spitalului Judeţean „Mavromati”. Deşi un frate de-al lor era internat acolo, fiind în stare gravă şi aflat sub medicaţie, cinci botoşăneni au dat buzna în incinta unităţii spitaliceşti şi au încercat să-l „răpească” de sub îngrijirea medicilor pentru a-l duce acasă. Agentul de pază a intervenit, însă fără sorţi de izbândă, aşa că a sunat la 112 şi a cerut ajutorul poliţiştilor. Chiar şi în prezenţa forţelor de ordine, fraţii au încercat să-şi ducă la bun sfârşit planul, aşa că a plouat cu amenzi.

Întâmplarea a fost ţinută departe de opinia publică, însă cazul a ieşit la iveală când cei amendaţi au mers la Judecătorie şi au contestat sancţiunile încasate. Dacă doi dintre ei au scăpat de amenzile de 500 de lei, care au fost transformate de judecători în avertisment pe motiv că sancţiunile au fost disproporţionale, un altul a reuşit să obţină anularea unei amenzi de 1.450 de lei pe motiv că procesul verbal a fost nelegal întocmit.

În schimb, ceilalţi doi protagonişti vor trebui să plătească câte 3.000 de lei, incidentele fiind fără precedent. De altfel, cazul în sine vine să arate la ce s-a ajuns în sistemul sanitar, oamenii reacţionând astfel pe motiv că pacienţii nu ar primi îngrijirile cuvenite.

Acuzaţii la adresa medicilor

 

Scenele incredibile s-au petrecut pe 1 iunie 2018, când trei dintre protagonişti, însoţiţi de tatăl lor, au mers la Secţia de psihiatrie pentru a-şi lua fratele internat în stare gravă pe Secţia II Acuţi, ei fiind îngrijoraţi de faptul că un alt pacient ar fi murit în spital cu o săptămână în urmă, iar fratele lor, care suferă de mai multe boli, prezenta urme de violenţă, iar în opinia lor nu era tratat corespunzător, fiind ţinut captiv, legat de mâni şi ţinut cu faţa la soare.

Deşi medicul curant emisese o interdicţie ca aceştia să intre în spital, după un alt incident petrecut în urmă cu câteva zile tot cu membrii familiei respective, cei patru nu au ţinut cont de acest lucru, au trecut peste agentul de pază de la poartă şi au dat buzna pe secţie luându-şi fratele pe sus cu gândul să-l ducă acasă. Agentul de pază a alertat însă personalul, iar la ieşire cei patru s-au intersectat din nou cu agentul de pază, care le-a blocat calea, somându-i să lase pacientul în spital şi să respecte procedura de externare. Ce a urmat a întrecut orice închipuire, de la certuri ajungându-se la o luptă corp la corp, agentul de pază sunând la 112 pentru a solicita intervenţia poliţiştilor.

Desfăşurare de forţe în curtea spitalului

 

Solicitarea a fost preluată de un echipaj de poliţie aflat în patrulare, care a fost dirijat imediat spre Secţia de psihiatrie. Întâmplarea a făcut ca pe traseu poliţiştii să se intersecteze cu un alt frate de-al celui internat, care fusese la rândul lui informat de membrii familiei de cele întâmplate şi gonea cu maşina personală spre spital. Ajuns din urmă de echipajul de poliţie, acesta nu a vrut sub nici o formă să tragă dreapta pentru a da prioritate forţelor de ordine, ci a mers cu maşina în faţa autospecialei de poliţie, care rula cu sirenele pornite şi girofarul aprins, până la spital, şoferul abandonând maşina în drum şi intrând în fugă în curtea spitalului.

Aici, însă, a intervenit şi o soră de-a pacientului, care rămăsese iniţial în stradă, dar văzând ce se întâmplă a intrat şi ea în curtea spitalului, pentru a-şi sprijini familia. Iar lucrurile nu s-au oprit aici. În momentul în care unul dintre agenţi a încercat să le blocheze calea celor care doreau să-l „răpească”  pe pacient, unul dintre fraţi s-a interpus între acesta şi restul grupului în încercarea de a-şi „salva” fratele.

Spiritele s-au calmat abia după intervenţia altor echipaje de poliţie, întreaga familie fiind condusă la sediul Poliţiei municipiului Botoşani, unde au fost amendaţi. Doi dintre fraţi, Andrei C. şi Beniamin C. au fost amendaţi cu 4.000 şi respectiv 3.000 de lei, în timp ce Abel C., care a gonit cu maşina în faţa echipajului de poliţie, a fost sancţionat cu 1.450 de lei pentru abateri la Codul rutier, iar Ştefan C. şi Ana C. au fost amendaţi la rândul lor cu câte 500 de lei, sancţiunile fiind aplicate în cazul lor pentru pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile instituţiilor publice, provocare ori participare la scandal în locuri şi împiedicarea forţelor de ordine pentru a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu.

Amenzi contestate

 

Toţi au contestat amenzile la Judecătorie, însă magistraţii au cântărit faptele şi au transformat câteva sancţiuni în avertisment, doar în cazul ultimilor trei. În schimb, primii doi protagonişti vor trebui să achite amenzile, în celelalte trei situaţii procesele continuând întrucât Inspectoratul de Poliţie Judeţean a făcut recurs pentru ca sancţiunile să fie menţinute. De altfel, judecătorii au subliniat că reacţia celor cinci, care au intervenit pe fondul unor îngrijorări produse de starea de sănătate a fratelui lor nu este justificată întrucât problema pretinsei îngrijiri necorespunzătoare a pacientului nu putea primi rezolvare prin tocmai încălcarea regulilor sociale.

„Refuzul înţelegerii acestei stări de lucruri nu este o dovadă a unui comportament rezonabil şi responsabil. De asemenea, instanţa constată că pacientul C.D. se afla sub tratament medical, iar scoaterea forţată a acestuia, fără avizul cadrelor medicale, ar fi putut să creeze o înrăutăţire a stării de sănătate a acestuia”, au motivat magistraţii.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...