Migranţi traficaţi pe mii de euro

0

Procurorii Biroului teritorial Botoşani din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în colaborare cu poliţiştii de frontieră botoşăneni şi în cooperare cu poliţişti din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate din judeţele Botoşani şi Suceava, au destructurat luni o grupare infracţională organizată specializată în traficul de migranţi şi care opera pe frontiera cu Ucraina. Astfel, în baza unor investigaţii derulate pe parcursul acestui an, anchetatorii au organizat cinci percheziţii domiciliare, în urma operaţiunii o persoană fiind arestată la domiciliu, iar o alta a fost plasată sub control judiciar.

Cercetările au debutat în luna august 2018, după ce poliţiştii de frontieră botoşăneni s-au confruntat cu un val de migranţi din zona Asiei, rezultând indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupării infracţionale, formată din cetăţeni români şi străini, care îi transporta pe transfugi în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat către ţări din vestul Europei. În urma investigaţiilor şi supravegherilor informativ-operative, anchetatorii au stabilit că suspecţii ar fi traficat aproape 50 de cetăţeni din Bangladesh şi Pakistan, care au fost depistaţi şi reţinuţi de poliţiştii de frontieră.

Afaceri organizate în familie

Interesant este că suspecţii făceau afacerile în familie, între ei existând relaţii de rudenie, din grupare făcând parte inclusiv două femei, care aveau rolul de a supraveghea comunicaţiile, până la preluarea migranţilor, şi de a asigura avangarda, atunci când migranţii erau transportaţi. De fapt, transfugii erau racolaţi din Ucraina şi preluaţi de suspecţii botoşăneni care stabileau detaliile trecerii frontierei, ei cunoscând foarte bine zonele din apropierea graniţei.

După ce ajungeau în România, migranţii erau cazaţi pe raza judeţului şi transportaţi mai apoi spre Suceava, unde li se pierdeau urmele. Investigaţiile au mai scos la iveală că migranţii plăteau de regulă sume cuprinse între 4.000 şi 5.000 de dolari, fragmentat, pentru a putea fi trecuţi dintr-un stat în altul.

Suspecţi ridicaţi şi pentru contrabandă cu ţigări

Pe de altă parte, spun anchetatorii, o parte dintre suspecţii care făceau parte din grupul infracţional au fost ridicaţi în toamna anului trecut pentru contrabandă cu ţigări, ei fiind mână în mână cu traficanţii din Ucraina, care, pentru a scoate mai mulţi bani, se pare că s-au orientat mai apoi şi spre traficul de migranţi. De exemplu, tânărul plasat în arest la domiciliu, Gabriel Marian C., a acţionat de fiecare dată ajutat de fratele său, Alexandru Ionuţ C., care acum ar fi plecat în străinătate. Reţinuţi pe 26 noiembrie 2018 pentru contrabandă cu ţigări, ei au fost plasaţi atunci sub control judiciar.

Cazuri similare în judeţ

Operaţiunea de luni a venit după ce alţi trei botoşăneni, din comuna Ibăneşti, au fost condamnaţi la închisoare cu executare tot pentru trafic de migranţi. Cei trei au făcut parte dintr-un grup de opt persoane, din Suceava şi Botoşani, care se ocupa de transportul migranţilor pe ruta Ibăneşti – Dorohoi –  Botoşani – Suceava. Toate aceste informaţii conduc spre ipoteza că, cel puţin pentru o vreme, judeţul Botoşani a devenit placă turnantă pentru traficanţii de migranţi.

În luna ianuarie, de exemplu, poliţiştii de frontieră din Dorohoi au depistat opt cetăţeni din Bangladesh care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România, cu scopul de a ajunge în Spaţiul Schengen. Ei au fost descoperiţi în Hilişeu Horia, cinci dintre ei suferind de hipotermie.

Două luni mai târziu, alţi opt migranţi din Bangladesh, India şi Pakistan, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, au fost prinşi la scurt timp după ce au trecut frontiera cu Ucraina.

Pe 9 iulie, încă opt cetăţeni afro-asiatici, cu vârste cuprinse între 16 şi 31 de ani au trecut ilegal frontiera spre Pomârla, dar au fost capturaţi de poliţiştii de frontieră dorohoieni.

Scandal mediatic după o tragedie

Traficul cu migranţi a fost în centrul unui scandal mediatic la sfârşitul lunii octombrie, după ce într-un oraş din Anglia au fost găsite, în containerul unui camion înmatriculat în Bulgaria, 39 de cadavre ale unor migranţi din Asia, anchetatorii bănuind că ar fi vorba de un lot de transfugi organizat de reţelele specializate. De altfel, fenomenul nu este nou.

Pe frontiera dintre România şi Ungaria au fost găsiţi mai mulţi migranţi ascunşi în camioane, printre mărfuri, transporturile fiind puse la cale de grupări infracţionale.

 

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...