vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăCrăciun cu speranţă pentru copii îndoliaţi

Crăciun cu speranţă pentru copii îndoliaţi

Un tată, împreună cu cei patru copii ai săi, din comuna Hlipiceni, au primit în prag de sărbători o dovadă că oamenii sunt în esenţă buni şi că nu rămân indiferenţi la suferinţa celor din jur. Îngenunchiaţi de pierderea celei care le-a fost soţie şi mamă cei cinci au primit un sprijin neaşteptat chiar din partea cadrelor medicale care au avut dificila misiune de a le da vestea că cea mai importantă fiinţă din viaţa lor a pierdut lupta cu viaţa.

Întreaga poveste a început la finele lunii noiembrie, când la 112 a fost efectuat un apel disperat, care ascundea în spate o poveste tragică. De la celălalt capăt al firului un bărbat disperat le cerea ajutor dispecerilor pentru a-i salva soţia, care avea o sângerare masivă. Femeia era bolnavă cronic, primea şedinţe de dializă, iar în ultima perioadă starea ei de sănătate devenise tot mai gravă.

În scurt timp la faţa locului a ajuns echipajul de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) al SMURD, în sprijinul unei ambulanţe cu asistent. Din păcate, femeia intrase deja în stop cardio-respirator, iar încercările disperate ale cadrelor medicale de a o resuscita timp de mai bine de o oră, nu au avut niciun rezultat. În acest context au fost nevoiţi să constate decesul, iar vestea l-a dărmat pe bărbatul de 41 de ani, care din acea zi trebuia să îşi crească copiii fără cea care i-a fost sprijin.

Trecând de drama pierderii pe care tocmai o suferiseră, cadrele medicale au fost profund impresionate de condiţiile în care trăia familia. Astfel, în urmă au rămas trei fete în vârstă de trei, 11 şi respectiv 13 ani şi un băieţel de nouă ani, care îşi plângeau mama într-o încăpere rece. În loc de podea, în casă, pe jos, era pământ, iar deasupra erau aşezate câteva pături. Uşile nu se închideau bine, iar vântul trecea prin ele, soba aflată într-un colţ al camerei fiind insuficientă pentru a încălzi inimile copiilor înlăcrimaţi de pierderea celei mai dragi fiinţe din lume.

Campanie demarată pentru strângere de fonduri

Impresionate de povestea familiei şi de imaginea celor patru copii modest îmbrăcaţi, înfriguraţi şi neajutoraţi, cadrele medicale au declanşat o campanie internă de strângere de fonduri. Campania a fost iniţiată la solicitarea echipajului SMURD, chiar cei care au fost solicitaţi să ajungă la domiciliul femeii şi care au fost nevoiţi să le dea vestea cumplită copiilor. „Ştim cu toţii că meseria pe care ne-am ales-o şi pentru care ne-am pregătit teoretic, ne obligă să fim martori la o mulţime de drame. Şi tot timpul, când credem că nimic nu ne mai poate impresiona, suntem nevoiţi să ne recunoaştem copleşiţi, mai ales când sunt implicaţi copii”, a spus unul dintre cei implicaţi.

Fără a face prea multă vâlvă, angajaţii UPU-SMURD, ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă, dar şi grupul Offroad Botoşani, au strâns în scurt timp aproape 50.000 de lei, sponsorizări de la diverse firme în materiale de construcţii, lemne, haine pentru toţi copiii şi, în scurt timp s-au pus „pe treabă”.

Casă renovată în prag de iarnă

Cu ajutorul donaţiilor adunate salvatorii au renovat casa, au pus o şapă de ciment în camere, au pus parchet, au adus două camioane cu lemne pentru încălzire, au achiziţionat o maşină de spălat şi un aragaz, au adunat zeci de kilograme de alimente şi saci întregi cu haine noi. În acest fel imaginea casei s-a schimbat complet, iar pe feţele copiilor a apărut un zâmbet şi o speranţă că orice tragedie poate fi îndurată mai uşor atunci când cei din jur nu rămân indiferenţi.

„Noi am încercat să le aducem măcar o mică rază de soare”

 „Cu siguranţă pentru acei copii, lipsa mamei din viaţa lor, să îi vadă cum vor creşte, să aibă cui să povestească ce au făcut la şcoală, nu va putea fi înlocuită de niciun obiect, haină, electrocasnic sau aliment. Noi am încercat să le aducem măcar o mică rază de soare într-un moment extrem de întunecat al vieţii. A fost un gest pe care am simţit cu toţii să îl facem instantaneu când am văzut condiţiile în care trăiau. Am făcut-o pentru acei copii, nu pentru a ne apărea numele în ziar”, a spus unul din eroii care au dorit să rămână anonimi.

Şi pentru că suma adunată a fost una mai mult decât generoasă, unul din iniţiatorii campaniei, împreună cu o familie din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au mai ajutat o familie din aceeaşi localitate cu opt copii. Şi alte două familii nevoiaşe din Corni, ale căror drame le-au ajuns la urechi.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...