spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăPiromanul din iulie trimis la reeducare. I-a mințit pe anchetatori de două...

Piromanul din iulie trimis la reeducare. I-a mințit pe anchetatori de două ori

Doi ani într-un centru educativ. Aceasta este pedeapsa primită, în primă instanţă, de tânărul care a incendiat mai multe maşini din municipiul Botoşani, la începutul lunii iulie. Trimis în judecată pentru distrugere în formă continuată, Ştefan Florentin B., în vârstă de 18 ani, din comuna Corni, a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Botoşani la măsura educativă pentru că, în momentul comiterii faptelor, era minor. Hotărârea instanţei de judecată nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Anchetă fulger

Condamnarea tânărului a venit după o anchetă fulger şi după un proces care a avut numai două termene de judecată, adolescentul recunoscând tot ce s-a întâmplat. De altfel, un rol important în acest sens au jucat probele administrate de anchetatori în timpul cercetărilor, care au refăcut pas cu pas întreaga desfăşurare a evenimentelor. Astfel, faptele s-au petrecut în noaptea de 8 spre 9 iulie, când mai multe maşini parcate pe străzile municipiului au fost incendiate una după alta.

Nebunia a început pe strada Colonel Victor Tomoroveanu, după care a continuat în mai multe cartiere din oraş, când tânărul a incendiat trei maşini, un căruţ de copil şi tomberoanele de gunoi. Identificat de poliţiştii de la Investigaţii Criminale, Ştefan Florentin B., care domicilia fără forme legale în municipiul Botoşani, a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv.

Cu ocazia audierii, acesta le-a spus poliţiştilor că a comis faptele pe fondul consumului de alcool şi a unor probleme de ordin familial, în incendieri el folosindu-se doar de o brichetă, fără a utiliza alte materiale combustibile.

Audiat ca martor chiar în noaptea incendierilor

Incendierile au însă o poveste aparte, adolescentul dând dovadă de o stăpânire de sine ieşită din comun. Asta pentru că în noaptea cu pricina el a ajuns faţă în faţă cu poliţiştii de două ori, de fiecare dată minţindu-i cu o nonşalanţă incredibilă. Ca să-i demonstreze implicarea, anchetatorii au muncit contra timp şi cu migală – au verificat imaginile surprinse de mai multe camere de supraveghere, au refăcut traseul acestuia prin oraş, după care i-au interceptat convorbirile telefonice. Aşa se face că la mai puţin de 48 de ore de la comiterea faptelor el a fost reţinut şi a recunoscut totul.

Maşini incendiate după o beţie

Firul evenimentelor a început în seara zilei de 8 iulie, când tânărul, care muncea la o spălătorie auto din bariera Sucevei a terminat programul de lucru şi a mers la un bar de pe strada Primăverii, unde a băut până în jurul orei 22. De aici a plecat pe strada Colonel Victor Tomoroveanu, unde, pe o distanţă de aproape 100 de metri, a verificat portierele autoturismelor, până ce a ajuns la un Renault Clio, parcat acolo de aproape un an. A tras de două ori de portiera stânga-faţă, până când a reuşit să o deschidă, după care a aprins prima dată scaunul pasagerului, în partea inferioară, apoi, a aprins scaunul şoferului, partea inferioară-dreapta, ieşind imediat din autoturism, întrucât scaunele au luat foc cu repeziciune.

Când au ajuns pompierii, aceştia au realizat că focul a fost aprins din interior, sursă probabilă a incendiului fiind „flacăra”.

Poliţiştii au ajuns imediat în zonă, iar când a fost abordat de anchetatori a declarat, verbal, şi, ulterior, în declaraţia dată în calitate de martor, la sediul Poliţiei Municipiului Botoşani, faptul că în zona maşinii incendiate a observat un tânăr cu glugă, care a alergat dinspre autoturismul incendiat înspre Bulevardul Mihai Eminescu, oferind semnalmente şi descrieri mincinoase.

A continuat incendierile după ce a ieşit din Poliţie

La ora 00.02 , după audierea în calitate de martor ocular al incendiului, tânărul a părăsit sediul poliţiei, a intrat în scara unui bloc şi a incendiat o tricicletă pentru copii, folosind aceeaşi brichetă de culoare mov. Flăcările s-au extins la mai multe jucării depozitate pe casa scării, dar şi la uşa unui apartament şi la un contor de gaze. Focul a fost stins tot cu ajutorul pompierilor de la ISU, care au menţionat ca şi sursă probabilă „flacăra”, iar împrejurarea determinantă „folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”.

De aici, tânărul a mers mai apoi pe străzile Octav Băncilă, Armoniei, Bulevardul Mihai Eminescu, probând, în acelaşi mod portierele mai multor autovehicule, iar la intersecţia străzilor Octav Băncilă cu Armoniei, Ştefan Florentin B. a forţat portiera unui Nissan X-Trail, a pătruns în interior, apoi, în acelaşi mod, folosind bricheta de culoare mov, a aprins scaunele din partea din faţă, a închis portiera şi s-a deplasat pe acelaşi traseu pe care a venit, ieşind în Bulevardul Mihai Eminescu în zona fostului complex comercial „Bulevard”.

Autoturismul incendiat a fost stins tot cu ajutorul pompierilor, maşina fiind distrusă în proporţie de 80%.

A trecut chiar pe lângă pompierii chemaţi să stingă focul

De la magazinul „Admir” din apropierea Serviciului de paşapoarte, tânărul a coborât pe strada Armoniei, observând incendiul provocat, dar şi echipajele de pompieri care se deplasau către incendiu. A traversat Calea Naţională prin zona magazinului „ProCasa” şi a Băncii Transilvania, iar când a ajuns în apropierea unui chioşc de fast-food a găsit două cutii din carton, pe care le-a luat, aprinzând una dintre acestea chiar în spatele chioşcului, dar fără să dea foc vreunui autoturism. De aici, însă, a plecat cu a doua cutie din carton, prin spatele blocurilor, respectiv prin spatele Farmaciei „Anca” de pe Calea Naţională, iar, la o distanţă de aproximativ 50 de metri de aceasta, a aprins câţiva saci negri cu gunoi menajer, ce se aflau la o pubelă de gunoi metalică. Atunci a observat în apropiere o autoutilitară Iveco Daily, de culoare albă, a încercat să o deschidă şi, pentru că nu a reuşit, a pus cutia de carton pe anvelopele din partea din spate a autoutilitarei şi a aprins-o cu ajutorul brichetei.

Incendiu „admirat” alături de prietenă

Apoi, tânărul a mers în faţa magazinului PROFI, de pe Calea Naţională, loc în care s-a întâlnit cu prietena sa, care observând incendiul ce se afla o distanţă relativ mică, şi, fără să cunoască motivul prezenţei tânărului acolo, a insistat să meargă la incendiul ce era în desfăşurare, pentru a observa ce se întâmplă.

În aceste condiţii, Ştefan Florentin B. a fost recunoscut de către poliţiştii care tocmai îl audiaseră după primul incendiu, pe care i-a minţit din nou susţinând că a venit la prietena sa, care locuieşte în apropiere şi, auzind despre producerea incendiului, a venit la faţa locului. Profitând de agitația din zonă, tânărul a dispărut însă la scurt timp.

Când au intervenit la autoutilitara incendiată, pompierii au observat focarul de incendiu şi la tomberonul de gunoi, aflat în imediata apropiere a locului unde era parcată autoutilitara, şi au lichidat şi acest incendiu, în ambele cazuri fiind vorba de sursă probabilă ”flacăra”, iar împrejurarea determinantă ”folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”.

Filmat chiar în timp ce incendia ultima maşină

Adevărul avea să iasă la iveală o zi mai târziu, după ce anchetatorii au analizat imaginile surprinse pe camerele de supraveghere montate în zonele în care au avut loc incendiile. Astfel, una dintre camere l-a surprins pe tânăr chiar în momentul în care mergea cu cutia de carton în mână şi a incendiat autoutilitara Iveco Daily. Cert este că individul le-a dat de bănuit de la bun început anchetatorilor, tânărul având convorbirile interceptate, cu titlu provizoriu, pe o durată de 48 de ore. Astfel, în urma tuturor măsurilor dispuse, pe 10 iulie tânărul a fost ridicat de pe stradă, dus la poliţie, acolo unde a recunoscut faptele comise.

Pericol de explozie

Arestat preventiv, Ştefan Florentin B. a stat în arestul poliţiei până luna trecută, mai exact până pe 26 noiembrie, când Judecătoria Botoşani a dispus plasarea lui în arest la domiciliu. Când a fost să-i stabilească pedeapsa, magistraţii au ţinut cont de mai multe aspecte. „Având în vedere gravitatea deosebită a faptelor săvârşite de inculpat, care a incendiat, fără nici un motiv, trei autoturisme, dar şi bunurile din scara blocului focul propagându-se şi la nivelul uşii unui apartament şi la un contor de gaze, existând deci riscul unei explozii, doar norocul şi intervenţia promptă a pompierilor înlăturând un dezastru, instanţa consideră că pentru reeducarea inculpatului este necesară aplicarea măsurii educative a internării într-un centru educativ pe o durată de 2 ani”, au menţionat magistraţii în sentinţă.

Daune achitate în timpul procesului

Interesant este că deşi prejudiciul creat în urma incendierilor a fost stabilit la 3.500 de euro şi 15.000 de lei, sumele au fost achitate chiar în timpul procesului, astfel că păgubaşii au renunţat la toate pretenţiile privind plata unor daune. Prin urmare, Ştefan Florentin B. a fost obligat doar la plata sumei de 842,24 lei, reprezentând cheltuieli judiciare. În plus, din pedeapsa stabilită de instanţă, îi va fi scăzută perioada petrecută în arest preventiv şi în arest la domiciliu.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...