Anchetă pentru afacere cu scutiri la Urgenţe

0
Anchetă pentru afacere cu scutiri la Urgenţe

Unii asistenţi din cadrul spitalului par să nu uite de vechile obiceiuri şi, deşi au salarii de mii de lei, caută să îşi rotunjească veniturile prin gesturi care îi pun în dificultate chiar şi pe colegii care muncesc alături de ei. În această postură se află şi o asistentă din cadrul UPU-SMURD, una din secţiile cele mai expuse din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), care este în prezent anchetată de Poliţie.

Angajată din luna mai a anului 2018, femeia activează în cadrul UPU-SMURD, iar anul trecut a eliberat, fără ştiinţa medicilor sau a colegilor, adeverinţe medicale pentru scutirea absenţelor unor elevi de liceu din Botoşani.

Faptele au ieşit la iveală în momentul în care o profesoară de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian” a ajuns la Urgenţe cu mai multe scutiri parafate de medici din cadrul UPU-SMURD pentru elevi de la liceul la care predă. Femeia a simţit că ceva nu era în ordine şi a decis să verifice chiar ea, astfel că a luat respectivele scutiri, care i-au ridicat semne de întrebare, şi a mers la Urgenţe, unde a încercat să stea de vorbă cu cadrele medicale a căror parafă şi semnătură era pe înscrisuri.

Nu mai puţin de trei medici din Urgenţe au fost confruntaţi cu şase astfel de scutiri, spre surprinderea lor aceştia nerecunoscând nici semnătura, nici scrisul, nici măcar afecţiunile sau pacienţii din acele hârtii.

În acest context, în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a fost declanşată o anchetă internă, iar la o verificare mai atentă s-a observat că scrisul de pe toate scutirile era acelaşi, iar numerele de prezentare nu corespundeau cu realitatea din registrul de prezentări în UPU, acestea fiind fictive. La scurt timp, medicii au realizat şi cui aparţinea scrisul, iar când a fost confruntată, asistenta a recunoscut că a scris acele scutiri, însă susţine că scutirile ar fi fost deja parafate în alb, ea completând doar o serie de afecţiuni medicale. De asemenea, aceasta susţine că nu a făcut-o pentru a obţine vreun câştig material, ci pentru a ajuta câţiva elevi.

Atât conducerea unităţii sanitare, cea care a sesizat organele abilitate, cât şi conducerea UPU-SMURD, unde lucrează asistenta, au refuzat să facă orice fel de declaraţii până la finalizarea anchetei oficiale, urmând ca apoi asistenta să fie chemată şi în faţa comisiei de disciplină a unităţii sanitare, în prezent ea desfăşurându-şi în continuare activitatea în cadrul unităţii medicale.

 

Dosar penal deschis de poliţişti

 

Cazul a intrat în atenţia Poliţiei, care a deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cine se face vinovat de eliberarea acelor scutiri, dar şi de cum au ajuns parafele acelor medici pe mâna altor persoane. „În prezent se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, urmând ca în funcţie de rezultatul anchetei să se ia măsurile care se impun”, a precizat Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

 

 

+20 -6

se încarcă...