spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăIsterie mai nocivă decât coronavirusul

Isterie mai nocivă decât coronavirusul

În plină isterie cu coronavirusul covid-19, Spitalul Judeţean „Mavromati” a fost înştiinţat de furnizor că nu mai are în depozit măşti de unică folosinţă, astfel că pacienţii nu mai primesc aceste măşti. Astfel, de la începutul săptămânii, cea mai mare unitate sanitară din judeţ a trecut pe limita de avarie la folosirea măştilor de unică folosinţă, acestea fiind date doar personalului care are strict nevoie de ele, măştile devenind o raritate chiar şi în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), unde expunerea este printre cele mai mari.

Reprezentanţii unităţii sanitare spun că la cea mai recentă achiziţie au fost acontate 15.000 de măşti, însă furnizorul i-a anunţat ulterior că nu mai sunt în depozit, această manevră fiind însă văzută şi ca o dorinţă de a scumpi produsul, aşa cum au făcut aproape toţi distribuitorii. Aşa se face că acum, în magazinele online o cutie cu 50 de măşti ajunge şi la 500 de lei, în condiţiile în care, în mod normal, aceasta costă 10-15 lei.

Rafturi golite în farmacii

Rafturile din farmacii şi supermarketuri sunt goale în dreptul produselor pentru dezinfectarea mâinilor. Măştile sunt epuizate de mult timp, aşa că botoşănenii au trecut la următoarea categorie.

„Spre după-amiază au început să apară clienţi. Cumpărau 5-10, chiar 20 de măşti de protecţie folosite în construcţii. Iniţial nu am făcut legătura, până când, spre seară, când am epuizat stocul, ne-a spus un client că ei le cumpără împotriva virusului”, a spus vânzătorul dintr-un magazin de materiale de construcţii.

„Spălarea mâinilor este decisivă pentru a preveni infecţia”

În ciuda achiziţiilor în neştire de spirt, dezinfectanţi şi alte soluţii pentru mâini, botoşănenii nu par să se înghesuie şi la banalul săpun, cu care să se spele pe mâini. „Cei de la Casa de Sănătate ne-au cerut stocurile de măşti. Dar nimeni nu mai are. Totul este pe zero. La fel la spirt, dezinfectant. La săpun, însă, nu era mare înghesuială”, a spus amuzat un farmacist botoşănean, în contextul în care specialiştii recomandă ca o primă şi foarte importantă măsură spălatul pe mâini cu apă şi săpun.

„Spălaţi-vă pe mâine de multe ori! Spălarea mâinilor este decisivă pentru a preveni infecţia. Mâinile se spală cu apă şi săpun cel puţin 20 de secunde”, a mai adăugat Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Măşti utile doar în anumite circumstanţe

Medicii specialişti îndeamnă populaţia la calm. De asemenea, reprezentanţii DSP Botoşani au emis mai multe comunicate în care explică utilitatea măştilor, dar şi a folosirii substanţelor dezinfectante.

Utilizarea măştilor chirurgicale, de unică folosinţă, este potrivită, însă doar în anumite circumstanţe, descrise foarte clar de specialişti. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă folosirea măştii de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că aţi fost contaminat cu noul coronavirus şi prezentaţi simptome de tuse, strănut, astfel încât să nu fie împrăştiat şi la alţii sau în cazul în care acordaţi asistenţă unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus şi sunteţi mult timp în vecinătatea ei. „Utilizarea măştii de protecţie limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puţin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măşti de protecţie suprapuse una peste alta”, se arată într-un comunicat al DSP Botoşani.

Rată mică de mortalitate

Conform OMS, coronavirusul are o perioadă de incubaţie de 5-6 zile în medie, variind între 0 şi 14 zile. În cazul transmisiei interumane, există un interval de 4,4-7,5 zile între debutul simptomatologiei la prima persoană şi debutul la persoana infectată. Rata de mortalitate este de 2,3% în China, însă având în vedere că există şi cazuri cu simptome uşoare, care nu se prezintă la doctor, rata reală de mortalitate are valori estimate de 0,3-1%. În medie, un pacient poate infecta alte 1.4–2.5 persoane.

În ciuda ratelor scăzute de mortalitate, numărul de decese cauzate de coronavirus este mai ridicat faţă de virusurile MERS şi SARS, cu care este înrudit, în principal pentru că sunt mult mai multe îmbolnăviri. Spre exemplu, SARS are o mortalitate de 10%, dar a condus la 8.098 de cazuri, iar MERS are o mortalitate de 34%, cu un număr total de cazuri de 2.494. Până acum, coronavirusul a îmbolnăvit deja 80.000 de oameni.

Cifrele privind rata de mortalitate de pe urma dezvoltării bolii diferă foarte mult în funcţie de vârstă. Conform unui studiu din China, mortalitatea este foarte mare în special la pacienţii trecuţi de 70 de ani. Circa 26% dintre pacienţii internaţi în China au dezvoltat complicaţii care au necesitat terapie intensivă, aceştia fiind în special persoane în vârstă cu alte afecţiuni care au fost agravate de boală.

Prin comparaţie, de la începutul sezonului, în România s-au înregistrat peste 160.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute (circa 27.000 de cazuri de gripă clinică, restul fiind infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii), cu 45 de decese.

În cazul coronavirusului, pacienţii pot infecta alte persoane prin picături de lichid eliminate prin tuse, strănut, vorbit, care intră în contact apoi cu mâinile, ochii, mucoasa orală sau nazală. Cu alte cuvinte, măştile ajută şi nu prea, atâta timp cât cineva poate tuşi sau strănuta, iar picăturile pot ajunge pe retina ochiului. Mai mult, cercetătorii suspectează şi transmiterea virusului prin alimente contaminate, asta pentru că, la mulţi pacienţi, virusul s-a găsit în probele de scaun chiar şi după ce nivelul viral la nivel respirator a devenit nedetectabil.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...