spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăPrima PaginăDoar unul din patru botoșăneni munceşte legal

Doar unul din patru botoșăneni munceşte legal

Gradul de sărăciei al județului este direct proporțional cu populația activă, angajate sau care produc plus valoare. Potrivit datelor Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, rata de ocupare este una destul de scăzută, chiar dacă în calcul sunt luate și persoanele care figurează ca „lucrători familiali neremunerați”. 

Resursele de muncă din județ sunt undeva la 234.000 de botoșăneni. Dintre acestea, populația ocupată civilă este de doar 132.000 de persoane, rezultând astfel o rată de ocupare de doar 56%. Trebuie spus însă că numărul angajaților, al celor care au profesii liberale și a micilor afaceriști nu depășește, potrivit datelor Casei Județene de Pensii, 63.000. Dacă raportăm această cifră la resursa de muncă a județului vedem de fapt că procentul celor „ocupați” cu adevărat este de doar 27%. 

Potrivit metodologiei de calcul a Institutului Național de Statistică (INS), „populaţia ocupată cuprinde toate persoanele de 15 ani şi peste, care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri şi servicii de cel puţin o oră (cel puţin 15 ore pentru lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi din agricultură) într-o săptămână, în scopul obţinerii de venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii”.

Categoria „lucrătorilor familiali neremunerați” este pusă pe picior de egalitate cu „lucrătorul pe cont propriu din agricultură”, cu proprietarul de pământ care-şi asigură traiul zilnic din exploatarea lui, cu aşa-zisul mic fermier și nu apare în rândul celor fără loc de muncă. Conform datelor INS, în anul 2017, populaţia ocupată de la sate era formată 31% din „lucrători pe cont propriu” şi 17% „lucrători familiali neremuneraţi” (doar 51,3% sunt salariaţi şi 0,7% patroni!). Asimilarea „lucrătorilor familiali neremuneraţi” populaţiei ocupate duce la scăderea semnificativă a ratei şomajului și la o creștere artificială a ratei populației ocupate.

Cel mai elocvent exemplu este cel din domeniul agricol din județ, unde, îşi desfăşura activitatea 40% din populaţia ocupată a judeţului, potrivit anuarului statistic pe 2018. Mai exact, din cele 131.700 de persoane considerate ca fiind ocupate, 53.600 îşi câştigau traiul în baza resurselor obţinute din agricultură. De remarcat, însă că majoritatea populaţiei ocupate în agricultură nu este salariată şi prestează această activitate doar pentru întreţinerea familiei. Oficial, la nivelul anului 2017, numărul de salariaţi din agricultură era de doar 1.735, reprezentând doar 1,3% din populaţia ocupată a judeţului şi 3,2% din totalul angajaţilor din agricultură.

În resursa de muncă a județului mai sunt prinse aproximativ 97.000 de persoane aflate în pregătire profesională și „alte categorii de populație în vârstă de muncă”, dar care nu sunt nominalizate. De asemenea, la nivelul județului, numărul șomerilor abia dacă depășește 3.500 de persoane, iar numărul locurilor de muncă disponibile este de aproape 1.000 săptămânal. „Nimeni nu poate spune că noi nu avem locuri de muncă disponibile. Avem! Că nu avem locuri de muncă bine plătite disponibile, asta este altă poveste”, a afirmat Teodor Dimitriu, directorul AJOFM Botoșani. În ultima ofertă de locuri de muncă făcută publică de AJOFM Botoșani, majoritatea locurilor de muncă aveau anunțate ca remunerare salariul minim pe economii, iar unii angajatori ofereau pentru o persoană cu studii superioare, care să devină director în cadrul unei firme și care ar trebui să cunoască limbile engleză și rusă, un salariu brut de 2.500 de lei, adică 1.500 de lei în mână.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...