vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăFost procuror dojenit după un accident grav

Fost procuror dojenit după un accident grav

Decizie uluitoare a Judecătoriei Botoşani în cazul fostului procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Mihai Chiroşcă, trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, după ce a lovit cu maşina un jurnalist din Botoşani aflat pe trecerea de pietoni. În urma procesului, instanţa i-a stabilit fostului magistrat o pedeapsă de opt luni închisoare, dar a dispus amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani. În schimb, potrivit deciziei judecătorilor, în acest interval Mihai Chiroşcă ar urma să respecte o serie de măsuri de supraveghere şi să plătească circa 1.200 de lei drept cheltuieli judiciare.

Sentinţa a fost pronunţată joi, dar nu este definitivă.

„Efectul principal al amânării aplicării pedepsei este stingerea executării acesteia”

Potrivit legii, „amânarea aplicării pedepsei este o modalitate de individualizare a pedepsei ce constă în posibilitatea (facultativă) acordată judecătorului de a stabili o pedeapsă pentru persoana care a comis una sau mai multe infracţiuni, pe care, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, o poate amâna (mai riguros, suspenda) până la împlinirea termenului de supraveghere”. „Amânarea este o acţiune ce presupune prorogarea activităţii vizate pentru un moment ulterior, ceea ce înseamnă că o pedeapsă amânată ar trebui ulterior aplicată şi, implicit, executată. Or, efectul principal al amânării aplicării pedepsei este stingerea executării acesteia, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege”, au arătat avocaţii. Altfel spus, ce a dispus Judecătoria Botoşani este mai mult o dojană, nicidecum o sancţiune penală în adevăratul sens al cuvântului.

În urma procesului, fostul procuror va rămâne cu permisul de conducere şi va putea conduce pe viitor, deşi a dat cu maşina peste un om. Şi nu oricum, ci pe trecerea de pietoni, care era semnalizată corespunzător cu marcaj pe carosabil şi indicatoarele rutiere aferente, iar maşina procurorului circula cu o viteză de 55 de kilometri pe oră, mai mult decât limita maximă admisă pe acel tronson de drum. Este drept, în acele secunde premergătoare producerii accidentului, în zonă iluminatul stradal a suferit o defecţiune, iar zona era slab luminată.

„Voi face apel pentru că nu mi se pare corect”

În schimb, victima accidentului a suferit intervenţii chirurgicale care au presupus montarea unei tije metalice în picior, leziunile suferite având repercusiuni pe toată durata vieţii. „Toţi aceşti ani, de la producerea accidentului şi până acum, m-au îmbătrânit enorm de mult, având în vedere prin ce am trecut. Faptul că eu pot să merg acum îl datorez medicului Malancea, care m-a operat şi a reuşit să mă pună înapoi pe picioare. Sentinţa pronunţată este încă o dovadă că legile din România şi mai ales Codul penal sunt făcute în favoarea infractorilor. Voi face apel pentru că nu mi se pare corect ca după un accident grav şoferul vinovat să plătească doar câteva sute de lei şi să nu păţească nimic. Asta pentru că, aşa cum am afirmat în instanţă, procurorul în cauză face de râs tagma magistraţilor”, a spus jurnalistul Valentin Guraliuc (foto).

Interesant este că la un moment dat firma la care era asigurată maşina fostului procuror a solicitat strămutarea dosarului, pe motiv că jurnalistul i-a acordat o carte cu autograf preşedintelui completului de judecată, însă cererea de strămutare a fost respinsă de Curtea de Apel Suceava.

Fostul magistrat a mai făcut un accident

Accidentul a avut loc pe 19 februarie 2016, în jurul orei 20.10, pe strada Pacea din municipiul Botoşani, când jurnalistul a ieşit la o plimbare cu câinele său de companie. La un moment dat, Valentin Guraliuc s-a angajat în traversarea străzii, pe marcajul pietonal, când a fost lovit de un Matiz, condus de fostul procuror Mihai Chiroşcă, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, pensionat din magistratură în 2006. Cu fractură la un picior şi un traumatism la coloana cervicală, Valentin Guraliuc a fost transportat la spital, iar poliţiştii ajunşi la locul accidentului l-au testat cu etilotestul pe fostul magistrat, rezultatul fiind negativ. Audiat, el le-a spus poliţiştilor că nu l-a văzut pe jurnalist, întrucât strada era slab luminată. În schimb, Valentin Guraliuc a suferit leziuni traumatice vindecabile în 100-110 zile îngrijiri medicale.

În octombrie 2010, fostul procuror a mai fost implicat într-un accident, pe drumul naţional care face legătura între Dorohoi şi Botoşani, pe fondul nerespectării distanţei regulamentare în mers faţă de autoturismul din faţa sa, însă nici în acest caz nu s-a mers pe un dosar penal.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...