spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăCoronavirusului bagă şi botoşăneni în carantină (video)

Coronavirusului bagă şi botoşăneni în carantină (video)

Zece botoşăneni au intrat ieri în carantină după ce s-au întors din Italia. Aceştia s-au aflat într-un autocar, care a fost oprit în vama Nădlac, iar în timpul formalităţilor vamale au spus că vin din Italia, care a fost declarată zonă roşie. Din acest motiv, toţi ocupanţii autocarului, cetăţeni din mai multe judeţe ale ţării, inclusiv Suceava, au fost transportaţi în zonele din care provin şi au fost plasaţi direct în carantină.

Cei zece botoşăneni au fost transportaţi, sub escortă, într-una dintre locaţiile stabilite pentru carantină în cazurile de persoane cu suspiciune sau care provin din zone considerate cu risc de coronavirus. Autocarul a fost flancat de autospeciale ale Poliţiei şi Jandarmeriei din vamă şi până în zona de carantină din Botoşani. Botoşănenii vor sta izolaţi timp de două săptămâni şi nimeni nu va putea să părăsească zona de carantină, iar în acest sens paza spaţiului respectiv este asigurată cu jandarmi.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), niciuna dintre cele zece persoane nu prezintă simptome, starea lor de sănătate fiind una bună. „Au venit zece cetăţeni români din Italia. Italia a fost declarată zonă închisă, dar ei au pornit înainte de a fi declarată zona. Măsurile spun că ei trebuie să stea în carantină. Sunt şase femei şi patru bărbaţi. Nu puteau fi izolaţi la domiciliu pentru că vin din zona roşie şi automat zona roşie impune carantină. În momentul de faţă sunt investigaţi, recoltăm probe. Li se asigură hrană, apă, inclusiv produse de igienă”, a declarat Teodor Ferariu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

În cursul nopţii în judeţ urmau să ajungă în judeţ încă două transporturi din vămile din Vestul ţării.

Sute de botoşăneni în autoizolare

În prezent la Botoşani peste 300 de persoane se află în autoizolare la domiciliu şi sunt monitorizate telefonic de către personalul DSP. Botoşănenii trebuie să îşi verifice singuri temperatura, de trei ori pe zi şi să o comunice telefonic, împreună cu orice alte simptome mai au. Aceştia primesc, automat, de la medicul de familie, un concediu medicale pe o perioadă de 14 zile, fără a avea nevoie să ridice documentele decât după ce ies din autoizolare.

Cu toate acestea, mulţi dintre cei autoizolaţi spun că măsurile luate de autorităţi în aeroporturi sau în vamă lasă de dorit, iar deciziile luate de unii se bat cap în cap cu ale altora. Aşa se face că un botoşănean întors în weekend din străinătate, a primit OK din partea autorităţilor sanitare de pe aeroportul pe care a aterizat, în schimb acasă a decis să sune la DSP pentru a fi sigur. De această dată i s-a spus să stea în autoizolare la domiciliu, 14 zile. Asta însă după ce bărbatul fusese la cumpărături, prin oraş şi şi-a vizitat şi rudele.

Municipalitatea vine în ajutorul celor autoizolaţi

Botoşănenii care sunt în autoizolare la domiciliu vor fi ajutaţi de municipalitate. Primarul Cătălin Flutur a declarat ieri că se colaborează cu reprezentanţii DSP, fiind stabilită o procedură de lucru. „Avem personal, avem oameni care pot să le asigure celor care sunt în autoizolare minimul necesar pentru trai”, a declarat edilul.

Cătălin Flutur a explicat că aceste persoane sunt înregistrate la DSP şi, în cazul în care solicită ajutor, direcţia va transmite datele către municipalitate. „Ei pot să se adreseze în două locuri, la DSP sau la primărie. Dacă se adresează direct la primărie, noi îi vom verifica dacă sunt cu adevărat în autoizolare, dacă este perioada respectivă de 14 zile. Orice solicitare ni se va face, noi vom răspunde, le vom duce alimente de bază pe care le solicită şi eventual medicamentele pentru care au prescripţia medicală, urmând să îi trecem într-un registru separat. În funcţie de ce se va stabili la nivel naţional, sumele vor fi decontate prin Ministerul Sănătăţii, că ieri s-au asigurat fonduri, sau eventual vom prinde noi fonduri pe situaţii de urgenţă”, a mai spus Cătălin Flutur.

Totodată, potrivit edilului, se va analiza posibilitatea ca unii dintre funcţionarii primăriei să lucreze de la domiciliu.

Măsuri luate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă

Ieri, la Primăria Botoşani s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, structură condusă de primarul Cătălin Fluture. Măsurile luate şi care se impun pentru prevenirea răspândirii coronavirusului sunt valabile, deocamdată, până la 31 martie. Astfel, instituţiile de cultură finanţate de la bugetul local, Teatrul „Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” şi Filarmonica „George Enescu” îşi suspendă activitatea.

Începând de astăzi se suspendă şi activitatea cu copiii din cadrul Creşei Municipale. O altă structură care îşi încetează activitatea este Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţii de risc social, centru aflat în Parcul Tineretului. „În perioada 12 martie – 31 martie, beneficiarii Centrului Social de Urgenţă (Aleea Nucului nr. 8) se consemnează în obiectiv. În perioada 12 martie – 31 martie, în cadrul cantinei de ajutor social (Aleea Nucului nr. 8), se va restricţiona accesul la ghişeul de distribuire alimente la serii de maxim cinci persoane în intervalul orar de servire a mesei, de asemenea transportul mesei la domiciliu pentru beneficiarii deja stabiliţi va continua în regim normal”, a anunţat Cătălin Flutur.

Începând de astăzi şi până la finalul lunii, personalul de specialitate din cadrul centrului SENIOR (centrul de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice) va asigura monitorizarea stării de sănătate a persoanelor aflate în evidenţă şi va asigura transportul pachetelor alimentare lunare exclusiv la domiciliul acestora.

Activitate suspendată la Cornişa

Alte măsuri vizează suspendarea activităţii în cadrul Parcului Regional de Agrement Turistic şi Sportiv Cornişa şi a antrenamentelor echipelor de copii şi juniori. „Competiţiile sportive de pe raza municipiului Botoşani se vor desfăşura doar pentru echipele de seniori şi fără spectatori”, a mai anunţat Cătălin Flutur.

Instituţiile încearcă să limiteze contactul cu publicul

Instituţiile care au activităţi cu publicul din subordinea Ministerului Muncii au restricţionat audienţele şi pe cât posibil activitatea directă cu beneficiarii. În această situaţie se află Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, dar şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Activitatea de relaţii cu publicul nu va fi întreruptă, dar reprezentanţii instituţiilor îi sfătuiesc pe cetăţeni să apeleze la telefon şi internet.

Aceeaşi recomandare a fost făcută şi de conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Botoşani.

De asemenea, pentru evitarea aglomeraţiei şi pentru a se putea utiliza eficient timpul alocat pentru fiecare fermier pe care APIA Botoşani l-a rezervat pentru primirea cererilor unice în campania 2020, fermierii sunt rugaţi să se prezinte in continuare la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite.

ITM Botoşani a transmis un comunicat de presă în care le cere angajatorilor să ia toate măsurile pentru prevenirea infecţiilor cu coronavirus. Astfel, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi recuperării capacităţii de muncă, asiguraţii pot beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru carantină, conform reglementărilor legale în vigoare.

Ieri, conducerea Muzeului Judeţean Botoşani a hotărât, de asemenea, să suspende activităţile cu publicul la toate muzeele şi casele memoriale ale Muzeului Judeţean Botoşani, cu posibilitatea prelungirii, în funcţie de situaţia constatată la nivel naţional.

– Tudor CHIRIAC

– Virginia CONSTANTINIU

– Marius ILINCARU

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...