vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăMii de contracte de muncă suspendate de epidemie

Mii de contracte de muncă suspendate de epidemie

Criza provocată de pandemia de Covid-19 a afectat grav economia locală. Angajatorii botoşăneni îşi închid unul după altul porţile şi trimit oamenii în şomaj tehnic. Ultimul intrat pe listă este Rolana Tex, unul dintre puţinii mari contribuabili din judeţul Botoşani. Conducerea Rolana Tex a luat decizia suspendării activităţii celor 300 de angajaţi nu neapărat din cauza crizei provocate de coronavirusul Covid-19 în Botoşani, ci din cauza faptului că principalii clienţi, societăţi comerciale din Italia, au închis unităţile ca urmare a măsurilor restrictive privind circulaţia persoanelor din această ţară, unde s-a ajuns să se permită doar activitatea companiilor care furnizează bunuri şi servicii de bază. „Dacă situaţia din Italia revine la normal, noi ne reluăm activitatea şi peste o săptămână. Noi, în fabrică, ne-am luat toate măsurile de precauţie, pentru ca angajaţii să lucreze în condiţii de securitate maximă, dar nu mai avem pentru cine produce acum”, a declarat Agnes Mihaela Holca, directorul general al Rolana Tex.

Acesta susţine că angajaţii săi vor merge în aşa numitul şomaj tehnic, care însă nu este reglementat şi pentru societăţile mari, precum Rolana Tex. „Compania va plăti 75% din salariu pe perioada şomajului tehnic. Vom vedea pe urmă cum sau dacă ne vom putea recupera banii de la stat. Ordonanţele de până acum au reglementat doar situaţia IMM-urilor, nu şi a marilor contribuabili. Guvernul va trebui să ia în discuţie şi pe aceştia, care susţin economia naţională. Oricum, noi nu vrem să renunţăm la angajaţii pe care-i avem”, a mai spus managerul Rolanei Tex.

 

Activitate suspendată de unul dintre cei mai mari transportatori din judeţ

 

Aceasta nu este prima şi probabil nici ultima companie care închide din cauza epidemiei de coronavirus. La sfârşitul săptămânii trecute, Apetrans, unul dintre cei mai mari transportatori din judeţ, şi-a oprit activitatea.

De asemenea, în mediul economic circulă informaţia că o decizie similară urmează să ia şi cel mai mare angajator privat din judeţ, Formens. Reprezentanţii acestuia nu au putut fi contactaţi pentru a confirma sau infirma informaţia că cei peste o mie de angajaţi ai companiei vor fi trimişi în şomaj tehnic.

 

Mii de contracte de muncă suspendate la Botoşani

 

Ieri dimineaţă, potrivit datelor oficiale furnizate de Inspecţia Teritorială de Muncă (ITM), în Revisal erau suspendate 5.427 de contracte de muncă în judeţul Botoşani. „Pe 16 martie a fost emisă legislaţia care permite şomajul tehnic suportat de stat. Am făcut o comparaţie între perioada 16-25 martie 2019 şi aceeaşi perioadă a acestui an. În cea de anul trecut am avut 814 depuneri la Revisal, iar în perioada 16-25 martie 2020 am avut 1.729 de depuneri. Deci s-au dublat. Nu că ar fi toţi pe acest cadrul legal, dar credem că grosul depunerilor sunt din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus”, a declarat Leo Kohut, inspectorul şef al ITM Botoşani. Potrivit acestuia, conform datelor Revisal, dintre cele 5.427 de contracte suspendate, 2.680 sunt clar pe şomaj tehnic. De asemenea, mai sunt contracte suspendate pentru concediile de creştere a copilului şi cele pentru concediile fără plată.

De asemenea, grosul cererilor de suspendare a contractelor de muncă vin din mediul privat. Astfel, 4.985 de cereri sunt de la angajatorii privaţi, 438 de la angajatorii publici şi doar patru de la angajatori cu capital mixt public-privat.

Cele mai multe suspendări, 1.768 provin din domeniul industriei prelucrătoare, 1.135 din comerţ, iar 625 din HORECA.

La această oră, în Botoşani, sunt active 63.512 contracte de muncă, 53.186 cu program întreg şi 10.326 cu program parţial. În judeţul Botoşani sunt active, în prezent, 55.137 de persoane, iar potrivit unei analize recente, 35% dintre aceştia sunt angajaţi ai sistemului public.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...