spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăNoul virus a mai paralizat două secţii

Noul virus a mai paralizat două secţii

Riscăm să călcăm pe urmele Sucevei. Două secţii ale Spitalului Judeţean şi-au redus la maxim activitatea şi internează doar urgenţele majore. Asta după ce doi medici au fost declaraţi pozitivi la noul coronavirus, iar alţi colegi de-ai lor se simţeau rău. Astfel, începând de ieri dimineaţă, conducerea unităţii sanitare a informat ca toate cazurile care necesită internare, dar nu sunt foarte grave pe specialităţile chirurgie şi neurologie, să fie dirijate către alte unităţi. Cazurile chirurgicale uşoare ar urma să ajungă la Spitalul Municipal Dorohoi, în timp ce cele neurologice vor fi dirijate către Spitalul de Recuperare Botoşani. Situaţia survine în condiţiile în care secţia de diabet este deja închisă, după ce mai multe cadre medicale au fost confirmate cu coronavirus, luat cel mai probabil de la pacienta de 26 de ani care a murit ulterior în spital la Iaşi. În total, din clădirea de pe Strada Marchian a Spitalului Judeţean, trei dintre cele 14 secţii, adică aproape un sfert, aveau ieri activitatea grav afectată.

Decizia de restrângere drastică a activităţii pe încă două secţii a venit după ce medicul epidemiolog şi conducerea Spitalului Judeţean au decis să intervină în forţă, tocmai pentru a evita o situaţie precum cea de la Suceava. Astfel, după ce un medic chirurg a fost declarat pozitiv, pentru că, se pare, a operat un pacient trimis de la Suceava, săptămâna trecută, un alt coleg de-al său a intrat în autoizolare, în timp ce un al treilea coleg a plecat şi el ieri cu febră foarte mare la domiciliu. Alţi patru chirurgi sunt şi ei izolaţi la domiciliu, astfel că secţia a rămas cu doar patru chirurgi.

Din acest motiv, o echipă din cadrul spitalului a luat, ieri, probe de la mare parte din personalul medical al secţiilor chirurgie, terapie intensivă, dar şi neurologie, care au intrat în contact cu medicii diagnosticaţi cu Covid-19. Cu toate că au fost testate, aceste cadre medicale nu vor rămâne acasă, ci se vor prezenta în continuare la muncă, ele rămânând acasă doar dacă au simptome specifice Covid-19, pentru că, deşi au fost închise, cele două secţii de chirurgie şi neurologie mai au pacienţi, care trebuie trataţi până se externează şi trebuie să asigure urgenţele.

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, comunicate miercuri seară, şase medici, 10 asistenţi medicali și trei infirmieri de la Spitalul Judeţean Botoşani au fost confirmaţi cu coronavirus. De asemenea, alţi 12 angajaţi – medici, asistenți și infirmiere au fost şi ei testați și așteaptau şi ieri rezultatele.

Medic transferat cu ambulanţa la Infecţioase

De altfel, unul dintre medicii diagnosticaţi cu Covid-19 a fost preluat în cursul dimineţi de ieri de o ambulanţă de la domiciliu şi transportat la Secţia de Boli Infecţioase din cauza stării de rău pe care o acuza. Miercuri, un medic internist a fost şi el transportat cu o ambulanţă la spital, după ce a început să aibă frisoane şi febră.

Compartiment al DSP în izolare

Virusul dă bătăi de cap şi angajaţilor de la Direcţia de Sănătate Publică, un compartiment al instituţiei fiind în izolare la domiciliu, deoarece unul dintre angajaţi este soţul unuia dintre medicii diagnosticaţi.

40 de bolnavi confirmaţi la Botoşani

Ieri, în Botoşani, figurau 40 de bolnavi de Covid-19. În carantină instituţionalizată erau 252 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contractat Covid-19, iar alte 1.580 de persoane erau în izolare la domiciliu şi se aflau sub monitorizare medicală.

114 decese la nivel naţional

Până ieri, pe teritoriul României au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate. 114persoane şi-au pierdut viaţa, două dintre acestea fiind din Botoşani.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată erau aseară 15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la aseară, la nivel naţional, au fost prelucrate 28.483 teste.

TELEFOANE UTILE ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

– Persoanele din municipiul Botoşani izolate la domiciliu care nu au aparţinători care să le asigure aprovizionarea cu alimente, medicamente şi bunuri – 0231/502200 sau 0372/316724.

– Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Botoşani: 0231/508.155

– Cazurile de persoane care încalcă izolarea sau carantina pot fi reclamate la 112

– Număr naţional Telverde informaţii despre coronavirus, nu pentru urgenţe – 0800.800.358

– Cadrele didactice, elevii, părinţii care doresc în această perioadă consiliere gratuită – 0771.141.767 şi 0771.141.750 (sau pot scrie specialiştilor la adresa de e-mail proactaedu@gmail.com)

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...