sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăScandal penal pentru o viaţă curmată de coronavirus

Scandal penal pentru o viaţă curmată de coronavirus

O familie din Botoşani trece prin momente dramatice, după ce stâlpul familie, un bărbat în vârstă de 74 de ani, a decedat din cauza noului coronavirus, pe care l-ar fi căpătat chiar din spitalul în care se internase pentru a se face bine. Bărbatul, care a supravieţuit exploziei blocului de pe strada Primăverii, ce a avut loc în urmă cu câţiva ani, a fost, însă, răpus de un inamic invizibil, dar şi de indolenţa autorităţilor.

Drama familiei a început la mijlocul lunii martie, când bărbatul, D.O., a făcut un computer tomograf, la care a reieşit că ar avea un cheag în vasele de sânge şi trebuia internat. Astfel, bărbatul a mers la spital pe 23 martie şi a fost internat pe Secţia de cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), iar pe 28 martie a fost externat, cu starea ameliorată, conform actelor medicale. Ceea ce nu s-a ştiut, însă, era că Secţia de cardiologie, la fel ca cea de neurologie, care este pe acelaşi etaj, fuseseră deja expuse cazurilor de coronavirus, în cadrul personalului medical.

 

Plimbat cu ambulanţa timp de cinci ore

 

Ulterior, bărbatul a început să se simtă rău, iar pe 4 aprilie a fost luat de ambulanţă şi transportat la spital. Acesta a fost purtat cu ambulanţa aproape cinci ore în miez de noapte, între Urgenţe şi Infecţioase, pentru analize şi verificări, medicii de la Infecţioase spunând că nu „are simptome şi nu prezintă patologie pentru covid” şi poate fi internat în spital, unde a ajuns, din nou, pe Secţia de cardiologie.

Bărbatul a fost testat în aceeaşi zi, cu un test rapid, care a ieşit negativ, iar a doua zi testul a ieşit pozitiv. Din acest motiv, cadrele medicale au decis transferul acestuia pe secţia Medicală I a SJU, considerată secţie de bolnavi cu suspiciune de coronavirus.

 

„Se plângea că respiră mai greu”

 

Timp de aproape o zi, însă, nimeni nu i-ar fi făcut nimic. „Discutam cu el la telefon în fiecare zi. Suna tot timpul. Pe 5 aprilie a fost testat din nou pentru covid şi ulterior, luni, a fost mutat pe Medicală. Se plângea că respiră mai greu de când este pe secţia de medicală, că nu îi mai ajunge oxigenul. El era deja cu o mască de oxigen. Mi-a spus că a fost mutat pentru că e suspect şi să sun la asistentă să îi dea drumul la mai mult oxigen. Eu, unde să sun? M-am apucat să sun tot spitalul, nu răspunde nimeni la telefon nicăieri. În cele din urmă m-a sunat el şi mi-a spus că a fost o asistentă şi i-a dat drumul la oxigen mai tare. A doua zi dimineaţă l-am întrebat ce tratament i-au făcut, ce i-au spus şi a zis că nu a mai venit nimeni să îl vadă după aceea”, a povestit P.G. fiica bărbatului.

 

Diagnostic aflat în ziua decesului

 

După acel apel, la câteva ore a venit un altul, de la bărbat, care îi cerea ajutorul fiicei lui, pentru că nu mai putea să respire. Femeia a început să sune iar disperată peste tot, fără însă vreo şansă de izbândă. A aflat, după ore întregi de agonie, de la alte persoane, că tatăl ei era internat pe Secţia de reanimare a spitalului. Fusese deja intubat, cum avea ulterior să afle, după ce a sunat şi pe Secţia de reanimare, singurul loc unde personalul i-a răspuns la telefon şi i-a dat detalii. Şi acolo, însă, cu probleme, uneori.

„Se mai întâmpla să sunăm şi ne spuneau că iar sunăm. Noi sunam tot timpul dimineaţa şi seara. Atât, de două ori pe zi să vedem starea lui. A fost confirmat cu Covid19 joi, pe 9, dar nouă nu ne-a spus nimeni nimic, decât pe 13, când am fost sunaţi de medicul de gardă, că tata a decedat”, a mai spus fiica bărbatului. „Abia astăzi (marţi – n.r.), când l-am şi înmormântat pe tata, m-au sunat de la DSP că ei vor să facă anchetă epidemiologică. Pe noi ne-a pus în izolare medicul de pe secţie de acolo, că a spus că tata e suspect şi ar fi bine să stăm în casă. Cam asta a fost ce au făcut ei legat de familie şi ancheta epidemiologică”, a mai spus femeia.

 

„Vrem să facem plângere penală faţă de modul în care a fost tratat”

 

Îndurerată de vestea primită, dar şi şocată de modul în care a fost tratat cazul pe tot parcursul lui, femeia este decisă să depună o plângere penală, fiind convinsă că tatăl ei a luat virusul din spital. „El a stat de patru luni în casă. De unde să ia virusul. După ce s-a externat a început să se simtă mai rău şi nu putea să respire bine. Am cerut şi eu să mi se spună, să mă lămurească cineva. Mi s-a spus că toate organele funcţionau în parametri optimi. Era intubat, deci plămânul era susţinut, respira asistat, dar respira. Atunci de ce a murit? Ce a cedat? Mi s-a spus că nu i se va face autopsie, că are covid. Şi eu rămân cu întrebările? Cred că este vorba de foarte multă neglijenţă. În cazul tuturor acestor bolnavi. Garantat este luat din spital acest virus. Vrem să facem plângere penală faţă de modul în care a fost tratat. Este ucidere din culpă ce s-a întâmplat. De ce nu ne-a anunţat DSP că există cazuri suspecte în rândul personalului? Nu l-a omorât 11 ani de zile diabetul, a supravieţuit exploziei blocului şi l-a omorât un virus luat din spital. Ştiţi cum a fost înmormântat azi? Cu cinci persoane. Eu şi mama l-am privit de la balcon, izolate”, a spus femeia.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...