vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăRudele decedaţilor acuză inconştienţă ucigaşă la Spitalul Judeţean

Rudele decedaţilor acuză inconştienţă ucigaşă la Spitalul Judeţean

O familie din Botoşani trece printr-o adevărată dramă în aceste zile după ce capul familiei, un bărbat în vârstă de 69 de ani, a murit din cauza Covid19, iar rudele nu au putut nici măcar să îl conducă pe ultimul drum din cauza indolenţei şi nepăsării autorităţilor, a unor şefi din sistemul sanitar care par a fi în funcţie doar pentru ei, nu şi în sprijinul pacientului, dar şi din cauza unor reguli considerate depăşite chiar de corpul medical.

Doinel Z., din Botoşani, a ajuns la spital pe 30 martie, când trebuia să facă a treia tură de citostatice, după ce fusese diagnosticat cu un cancer agresiv la nivelul plămânilor. După această cură ar fi urmat un examen tomograf, iar apoi operaţia, în care familia şi bolnavul îşi puneau mari speranţe. Din păcate, aceştia nu au mai apucat, însă, să urmeze aceşti paşi, pentru că speranţele le-au fost năruite de lipsa de implicare şi interpretarea unor ordine şi legi după placul fiecăruia, în interesul a orice, în afară de interesul bolnavului.

Pacient infectat de medic

Parcursul abrupt şi tragic al pacientului a început chiar din acel moment. „Doamna doctor care l-a preluat pe el fusese infectată cu Covid19. Noi am aflat asta, însă, din sursele noastre, pentru că nimeni de la spital nu s-a obosit să ne spună. Nici atunci, nici ulterior. Cei de la Oncologie l-au ţinut în continuare pe secţie. Puteau să supună că o să facă mai târziu cura de citostatice şi să îl trimită acasă. Nimeni nu a spus nimic că este Covid la ei pe secţie”, a spus fiul pacientului.

Trimis acasă pentru a aştepta rezultatul testului

Doinel Z. a stat în spital până pe 10 aprilie. În ciuda faptului că pe secţia deja mai multe cadre medicale acuzau simptome, iar altele chiar au fost diagnosticate cu Covid19. Bărbatului i-a fost făcut un test rapid şi rezultatul a fost negativ, însă i s-a recoltat şi probă din exudat pentru testarea de laborator pentru aceeaşi afecţiune. Cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi conducerea Spitalului Judeţean au considerat, însă, că pacientul poate fi externat la domiciliu, deşi se aşteptau rezultatele testului Real Time PCR, care este cel mai concludent în astfel de situaţii.

Abia după trei zile, în după-amiaza de luni, familia a primit un telefon de la cineva care s-a recomandat doar a fi de la DSP şi care le-a spus că tatăl a fost găsit pozitiv. „Ne-a sunat şi a început să ne ceară datele tuturor prin telefon. I-am zis să nu se supere, dar poate fi oricine la telefon să îmi ceară datele din buletin. Apoi peste câteva ore a sunat un domn şi ne-a zis că o să vină o ambulanţă să îl ia şi dacă refuzăm trimite jandarmii şi poliţia la poartă. Au venit, l-au luat, iar noi am rămas ca proştii. Ni s-a spus că suntem în izolare. Dar asta de luni, deşi de vineri până luni am mers bine-mersi peste tot”, a spus bărbatul.

Deces anunţat de la morgă

Şirul morbid al incompetenţelor a continuat, însă, în momentul în care familia a primit un alt telefon, în cursul zilei de miercuri. „M-a sunat o femeie, foarte agitată şi mă întreba de ce nu vin să îl iau pe tata. Am zis că nu pot să îl iau, că tata e la spital, dus de DSP. La care ea ne spune «A, nu, e la morgă, a murit. Trebuie să îl luaţi». Asta a fost informarea lor oficială că tatăl meu a murit”, a mai spus fiul acestuia.

Având în vedere că rudele erau în izolare, un cumnat al bărbatului l-a ridicat pe tatăl acestuia de la morga spitalului şi s-a ocupat de înmormântare.

„Ăsta e omor cu premeditare”

Familia este acum decisă să apeleze la organele de anchetă şi să îşi caute dreptate, astfel că va face plângeri atât pe numele celor din cadrul DSP, dar şi a conducerii Spitalului Judeţean. „Ăsta e omor cu premeditare. Altfel cum poţi să îi spui? De ce l-au mai chemat la spital dacă ştiau că au probleme pe secţie? Apoi îl mai şi trimiţi acasă, te grăbeşti să îl trimiţi înainte să îţi vină rezultatul PCR. Îl trimiţi în familie, în comunitate cu o inconştienţă ieşită din comun. Acum stăm în izolare şi mama, eu, soţia şi doi copii. Nici nu am putut fi prezenţi când l-au îngropat pe tata. Noroc că sunt în izolare, că altfel cred că intram la puşcărie cu cei de la DSP”, a încheiat bărbatul.

Încă cinci pacienţi în situaţii similare

Din păcate, inconştienţa factorilor de decizie, care s-au ascuns după o definiţie de caz depăşită de realitatea din sistem şi de numărul de îmbolnăviri, a făcut ca, în total, şase pacienţi de pe Secţia de Oncologie să fie în aceeaşi situaţie.

Un al doilea pacient, Maria C., în vârstă de 74 de ani, a fost transportată ieri dimineaţă cu ambulanţa de la Secţia de Boli Infecţioase pe Secţia de reanimare în stare foarte gravă. Nivelul de oxigen din plămânii femeii a scăzut brusc şi a fost nevoie de transportul ei pe Secţia de reanimare. Situaţia celor cinci pacienţi este cu atât mai gravă cu cât ei deja sunt diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, însă externarea lor fără ca testele să fie date este considerată o lipsă de responsabilitate din partea autorităţilor. „Noi în sat am fost anunţaţi de persoana diagnosticată, că are Covid. După ce, trei zile, a fost la cumpărături, a fost prin sat. Nu a sunat nimeni la primărie sau la medicul de familie de la DSP sau de la spital să ne spună că pacientul X este suspect sau este sub observaţie”, a spus un asistent comunitar din judeţ.

Vină pasată pe medici de conducerea spitalului

De cealaltă parte, cei responsabili se ascund după definiţia de caz, care cerea ca doar persoanele cu simptome să fie testate, nu şi contacţii acestora. Asta a făcut ca peste 100 de cadre medicale din SJU să ajungă să fie diagnosticate cu Covid19. Mai mult, conducerea unităţii medicale pare că se dezice de cei infectaţi, aruncând asupra lor vina infectării cu Covid. Într-un interviu acordat într-un ziar regional directorul SJU a spus că nerespectarea normelor de utilizare a echipamentului de protecţie este principalul motiv de infectare a cadrelor medicale. „Mulţi dintre ei au fost contaminaţi din comunitate. Toţi sunt sub urmărire, formele de boală sunt uşoare sau medii. Noi am făcut eforturi foarte mari să avem de la început protocoale de management, personalul a fost instruit pentru folosirea corectă a echipamentului. Acum ţine şi de fiecare angajat, să respecte aceste reguli”, a afirmat medicul Livia Mihalache la BZI.

„Instruire? Am făcut-o singuri cu filmuleţe de pe Internet”

Aceste afirmaţii au stârnit, însă, o reacţie vehementă din partea cadrelor medicale, care acuză conducerea de faptul că nu a făcut nimic pentru a le proteja împotriva infecţiilor venite din rândul pacienţilor. „Instruire? Am făcut-o singuri cu filmuleţe de pe Internet sau trimise de colegi din ţară de pe secţii ATI. Comunitar nu ne-am infectat. Ne izolam de familii, mare parte din cei care lucrează cu Covid stau pe unde pot singuri, tocmai pentru a nu intra în contact cu nimeni. La început nu aveam voie să ne echipăm decât dacă era confirmat, justificam fiecare mască sau halat până s-au pus câteva diagnostice postmortem la pacienţi care au stat pe secţii, neizolaţi, fără a fi nici măcar suspecţi, ce să mai vorbim de izolare. De aceea au picat secţii întregi – triaj defectuos pe baza aşa ziselor definiţii de caz. Nici pacienta de 27 de ani nu s-a încadrat în definiţia de caz. Şi la insistenţele medicilor şi a epidemiologului spitalului s-a testat pacienta”, a fost răspunsul dur al unei asistente din cadrul secţiei ATI a SJU Botoşani.

Măsurile ineficiente nu au afectat, însă, doar bolnavii şi pe familiile acestora, care au fost expuse îmbolnăvirii, ci şi cadrele medicale. Astfel, 11 persoane în total, inclusiv personal medical chiar şi de la Urgenţe, au intrat în contact cu pacientul care şi-a pierdut viaţa. „Pe mine mă pun să dau o declaraţie pe proprie răspundere, când am intrat în contact cu pacientul. Dacă nu scriu corect, indiferent dacă poate sunt stresată, am uitat detalii, că nu a fost numai el atunci, sunt acuzată de fals în declaraţii. Dar cei care au luat atâtea decizii proaste de ce pot fi acuzaţi?”, se întreba un cadru medical din SJU.

Dacă în cazul pacientului mort după ce s-a infectat pe secţia de Cardiolgie, Grupul de Comunicare Strategică a admis acesta fapt, după ce informaţia a apărut în „Monitorul”, în cazul bărbatului mort după ce a fost internat pe Oncologie, nu s-a mai specificat acest lucru.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...